Könyvek

Colleen Hoover – Reminders of him

Amikor Colleen Hoover regényt fogok a kezeim közé, akkor mindig tudom, hogy erre időt kell szánnom. Ilyenkor csakis zsebkendővel ülhetek le olvasni, hiszen ki tudja, hogy hányadik oldalnál sírom el magam. A Reminders of him esetében kicsit több idő kellett ehhez, nehezen szerettem bele, de egy idő után képtelen voltam letenni.

A Reminders of him története

CoHo új alkotásában megismerkedhetünk Kenna Rowan karakterével, aki öt évet töltött börtönben. Egy végzetes baleset miatt nemcsak az élete egy részét kellett a rácsok mögött leélnie, de még a lányától is elválasztották. Öt év elteltével azonban szabadult, majd visszatért abba a városba, ahol minden megváltozott. Újra akarta építeni az életét, és mindent megtett azért, hogy újra együtt lehessen a lányával.

Rengeteg hidat kellett ahhoz megmásznia, hogy egyáltalán közelebb kerülhessen hozzá, de még így is egy döcögős és nehéz út várt rá. Beköltözött egy üres lakásba, lett egy macskája, nem utolsó sorban összebarátkozott egy Down szindrómás kislánnyal és annak édesanyjával. Azonban bármennyire is keményen dolgozott azon, hogy újra teljes legyen az élete, a baleset történése minden nap kísértette őt.

Diem, Kenna négy éves kislánya a nagyszülőknél került elhelyezésre. Sosem foghatta a kezébe, sosem ismerhette meg, azt sem tudta, hogyan néz ki. Ennek ellenére tudta, hogy neki meg kell ismernie, legalább egyszer az életben találkozni szeretett volna vele. Az úton Ledgerrel találta szembe magát, aki Scotty (Diem édesapja, Kenna volt párja, megölt szerelme) legjobb barátja volt. Kezdetben mérhetetlen harag uralkodott benne, idővel azonban megismerte a lányt, megkedvelte, és meglepő módon talán meg is szerette.

Lánya életének fontos szereplői mind távol tartják a gyermekétől

Még Ledger sem tehetett semmit. Hiába kedvelte meg őt, ha a nagyszülők hallani sem akartak arról, hogy Diem megismerhesse az  anyját. A férfi nem zárta be az ajtót előtte, de nem is teljesen nyitotta ki. A helyi kocsma tulajdonosa azonban reményt nyújtott a számára, hogy egyszer talán lesz arra lehetősége, hogy megismerje a lányát.

Ledger nagyon lassan, de fontos részévé vált Kenna életének, mindketten fájdalmat, dühöt, haragot, bűntudatot, valamint egy idő után szerelmet éreztek egymás iránt. Ennyi érzés mindenkit sírásra késztet, és nem csak a regény karaktereit. A kötet második felétől szinte végig sírtam. Amikor Kenna felolvasta azt a levelet, amit Scotty-nak írt a baleset eseményeiről, alig láttam a szavakat. Különösen tetszett, hogy nem csak a lány, hanem maga Ledger is folyamatosan elpityeredett. Nem félt sírni, bár kemény férfi volt, Diem mindennél fontosabb volt a számára, így egy idő után Kenna is.

A kapcsolat kialakulása

A nehézségek ellenére Ledger és Kenna között egy olyan kapcsolat alakult ki, amit szerintem sokan nem értenek meg. Gondolhatnánk azt, hogyan tud valaki megbocsátani egy olyan embernek, aki felelőtlenül, részegen, és bedrogozott állapotban indul útnak autóval, ami aztán a szerelme halálát okozza. De, ha csak egy kicsit is belegondolunk, a levéllel együtt talán mindenki meg tud bocsátani neki. Sokkos volt, depressziós, pánikolt, és valljuk be, valószínűleg mi magunk sem tudnánk, hogy mit tennénk az ő helyében.

Minden eseménynek több oldala van, legalább kettő, amit meg kell ismerni ahhoz, hogy végső képet alkothassunk. Így tettek a nagyszülők is, akik végül – talán nem meglepő módon -, de megbocsátottak neki. Valószínűleg sosem lesznek kebelbarátok, sosem fognak együtt nevetni, utazgatni, de ez már a kezdete valaminek, amit Kenna szeretett volna elérni az életében.

A fiatal lány végig azért küzd, hogy megismerje a lányát. A találkozásuk szerintem az egyik legmeghatóbb, legaranyosabb pillanata volt a történetnek. Azt hiszem, hogy sosem olvastam még ennyi érzelmet kiváltó regényt. CoHo megint hatalmasat alkotott, a Reminders of him egy olyan könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia, főleg azoknak, akik sok esetben képtelenek a megbocsátásra.

Sarah Pearse – A pihenőhely

Hozzászólások