Könyvek

Az anyátlanokból lesznek a legnagyobb harcosok

Három új cím is megjelent a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatában, amikről érdemes így összegezve egy-egy szót ejteni. Nemcsak azért, mert a kötetek oly gyönyörű, igényes kiadásban jelennek meg, hanem azért is, mert mondanivalójuk középpontjában az anyanélküliség és a szeretet áll.

Jesmyn Ward A csontok megmaradnakban, Liz Moore Hosszú, fényes folyóban és Stacey Halls A lelenc című regényében is női főszereplők kaptak szerepet, akik mind elég nyomorúságos körülményekbe születtek. Mindannyian anya nélkül nőttek fel, így mindegyiküknek másra kellett támaszkodnia. Barátnőre, testvérre, gyermekükre. Különlegességük, hogy felfedezik, a család az család, mindenhol ott lapul a szeretet, az energia és mindig lehet rájuk számítani.

A lelenc című regény az 1700-as években játszódik. Drámai történetét nemcsak annak köszönheti, hogy Angliát, és annak nyomortelepeit mutatja be, hanem annak is, hogy két teljesen más egzisztenciális környezetből élő nő különös rögeszméjét mutatja be.

Stacey Halls – A lelenc

Két nő, akiket összeköt egy gyermek és egy titok, amely mindent megváltoztat. London, 1754. Hat évvel azután, hogy törvénytelen gyermekét, Clarát megszülte és a lelencházban hagyta, Bess Bright visszamegy lányáért, akit nem is ismer. Attól tart, hogy Clara nem is élte túl a csecsemőkort, de kiderül, hogy a kislányt valaki már örökbe is fogadta. Bessnek tótágast áll az élete, miközben igyekszik kideríteni, hogy ki fogadta örökbe Clarát – és miért. Bess szállásától nem messze, London külterületén él egy fiatal özvegy, aki már egy évtizede nem hagyta el az otthonául szolgáló nagy, komor házat. Orvos barátja – aki a lelencházban dolgozik – rábeszéli, fogadjon pesztrát a lánya mellé. Az özvegy azonban nem biztos benne, hogy jó ötlet beengedni egy idegent az életébe. A múlt fenyegető árnyai azzal riogatják, hogy feldúlják gondosan elrendezett világát.

A csontok megmaradnak című drámai KULT könyvről már jómagunk is beszámoltunk. A történetet a Katrina-hurrikán ideje alatt élő kamasz lány szemszögéből olvashatjuk, aki igen szegény sorban nevelkedik. Nemcsak hogy nélkülöznie kell, de édesanyját már évekkel korábban elvesztette, édesapja alkoholista testvérei pedig elvannak a maguk világában. A hurrikán közeledik, Esch pedig rájön, hogy terhes.

Jesmyn Ward – A csontok megmaradnak

Bois Sauvage kisváros Mississippi államban, a Mexikói-öböl partvidékén. Hurrikán készül, Esch édesapja egyre jobban aggódik. A férfi kemény piás, a lány és három fiútestvére nyomorognak. Eschben nemigen marad meg az étel – teherbe esett tizennégy évesen. Fivére, Skeetah el-elcsen az asztalról egy-két falatot, hogy harci pitbullja kicsinyeinek adja, az alomból mégis több kiskutya elpusztul. A testvérek a maguk módján próbálják oltalmazni egymást a rideg, durva környezetben. Két ellentétes pólus feszül egymásnak Jesmyn Ward könyvében: költészet és nyomor, az emberi gyengédség és a vidéki élet brutalitása. A csontok megmaradnak igazi irodalom – a faulkneri Dél látomásos, mégis könyörtelenül valóságos prózája.

Drámai és megindító történet a Hosszú, fényes folyó. A történetben szó van az elhanyagoltság érzéséről, a kábítószer használatról, annak hatásairól és az elvesztés fájdalmáról. Hiszen a drog és a nyomor olykor bizony halálos végkimenetelű lehet.

Liz Moore – Hosszú, fényes folyó

A thriller műfaját ez a regény arra használja, hogy feltárja az intimitást – ez egy mélyen emberi történet, a legjobb értelemben vett irodalom. Mickey és Kacey testvérek. A két lány egykor elválaszthatatlan volt, de már eltérő pályára kerültek, noha ugyanazokat az utcákat róják. Mickey zsaru, Kacey pedig az árnyékos oldalon mozog, a legsötétebb sarkokban, drogfüggők és szexmunkások között. Mickey gyilkosságsorozat után nyomoz, és Kacey-nek nyoma veszik. Mickey halálra rémül – mi van, ha a testvére a következő áldozat? Ebben a közegben mindennaposak a halálesetek, a gyilkosság sem ritka. Mickey vajon meg tudja menteni a testvérét, mielőtt túl késő?

A Hosszú, fényes folyó Barack Obama szerint 2020 egyik legjobb könyve volt.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?