Könyvek

Adam Silvera – They Both Die at the End

Tegyük fel, hogy van egy technológiai eszköz vagy egy cég, ami meg tudja mondani, mikor fogsz meghalni. Hogyan élnéd le a hátralevő napokat? Hogyan alakulna a kapcsolatod a körülötted lévőkkel? Milyen jövőt építenél fel magadnak, tudván, hogy egy ponton véget ér az életed? Milyen lenne az utolsó nap?

Ehhez hasonló kérdéseket jár körbe az Inkább boldog szerzője, Adam Silvera új regényében. A They Both Die at the End két fiú, Rufus és Matteo történetét meséli el. Az ő idejükben már elterjedt az úgynevezett Death-Cast – egy cég, amely egy nap felhív, és közli veled, hogy az elkövetkező huszonnégy órában hirtelen meghalsz.

No one should ever witness someone digging their grave.

Két ember, egy sors

Matteo az egész életét ettől a hívástól rettegve élte le. Édesanyja születésekor életét vesztette, édesapja pár hete kómába került, özvegy, egyedülálló édesanyaként “dolgozó” legjobb barátnőjén kívül pedig más ismerőse nincs. Amikor a Death-Cast felhívja, a fiú egyszerre akar kimenni Manhattan utcáira és igazán élni, és a szobájában maradni, ahol nem érheti semmi baj – és ahol talán ő lehet az első, aki megcáfolja a cég tévedhetetlenségét. Végül regisztrál a Last Friends appra, egy olyan alkalmazásra, ahol találhat magának egy utolsó barátot – valakit, akivel eltöltheti az utolsó napját, akit nem ismer, de akivel közös a sorsa.

Rufus alig néhány hónapja vesztette el szüleit és testvérét egy autóbalesetben. Azóta a Pluto árvaház lakói lettek a családja. Azonban a hívás utáni események folytán egyedül marad. Saját temetését a rendőrség szirénái szakítják félbe, ő pedig menekülni kényszerül. Mivel nem akarja az utolsó napját egyedül tölteni, felregisztrál a Last Friends-re. Így találkozik Matteoval.

A fény az alagút végén

Ők ketten együtt veszik nyakukba a várost. Megpróbálják rendezni kapcsolataikat, elbúcsúzni azoktól, akiktől még el lehet, élményeket szerezni. Minél jobban érzik magukat, annál többször csapja arcon őket a tudat, hogy kevesebb, mint huszonnégy órájuk van hátra.
Rajtuk kívül még további négy-öt szereplőt is figyelemmel követhetünk. Rufus barátait, Matteo egyetlen barátját, a Death-Cast egyik alkalmazottját, néhány haldoklóét. Mind máshogy állnak az élethez és a halálhoz és mind máshogy élik meg szeretteik elvesztését.

No matter when it happens, we all have our endings. No one goes on, but what we leave behind keeps us alive for someone else.

Mit adhat az olvasónak ez a regény? Élethű, árnyalt, szerethető karaktereket és a cím ellenére fordulatos, magával ragadó cselekményt. Azt a fajta olvasási élményt, ami reménnyel tölt el, és ami hetekkel, hónapokkal a könyv elolvasása után is beférkőzik a gondolataid közé. Olyan történet ez, ami nem ereszt.

Éppen ezért ajánlom mindenkinek, kortól, nemtől, érdeklődési körtől függetlenül. Megéri legalább egyszer elolvasni vagy meghallgatni – noha magyarul még nem jelent meg.

Megjelent Kazuo Ishiguro Nobel-díjas író új könyve!

Hozzászólások