Szellemek a falban

A jó kísértettörténet összetételét mindig nehéz eltalálni. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy az ember kellő körültekintéssel adagolja a misztikumot, a drámát és a feszültséget. Egy igazán borzongató szellemes sztoriban az író nem esik át a ló másik oldalára és nem tolja az arcunkba az összes, ilyen történetre jellemző klisét, hanem lassan és tudatosan építi a cselekményt, végig fenntartva a feszültséget. A héten pont egy ehhez hasonló kötetet vettünk górcső alá!

Az eredetileg 1959-ben megjelent Shirley Jackson könyvet, a Hill House szellemét a tavalyi évben hozta el Magyarországra a GABO Kiadó. Rögtön érdemes a borítóval kezdenünk, hiszen nagyon különleges és figyelemfelkeltő a félbevágott női fej és a ház kompozíciója, egymáshoz viszonyított elhelyezkedése, mely mintegy szimbólumként előre utal a történésekre. Emlékezetes kép, az biztos.

Szerencsére a történet sem marad el a meglepő külcsíntől. A tulajdonképpeni főszereplőnk Eleanor, mindig is szabálykövető ember volt, a szokások rabja. Napjai jórészt eseménytelenül telnek, mígnem egy nap jó pár emberrel együtt meghívót kap egy dr. Montague nevű tudóstól, aki a régóta elhagyatottan álló Hill House-ban tapasztalható természetfölötti jelenségekre kíván választ találni. Sokan azonban, mint később kiderül nem reagálnak a megkeresésre, így végül a lányon kívül csupán egy meghökkentő telepatikus képességekkel rendelkező nő és egy, a ház tulajdonosával rokonságban álló férfi csatlakozik a doktorhoz.

Négy, látszólag teljesen különböző ember, akiket csak egy dolog köt össze: mindannyian ki akarják deríteni mi vagy ki munkálkodik Hill House ódon falai között. Bele is fognak a munkába, ám rövidesen azt kell tapasztalniuk, hogy a ház egyáltalán nem akar együttműködni velük és hamarosan az lesz a legfontosabb kérdés, hogy ezt a kalandot mindannyian megússzák-e élve…

“A félelem a logika feladása.”

A Hill House szelleme első látásra tipikus kísértettörténetnek tűnik: adott egy hatalmas, fenséges gótikus ház, amiben megmagyarázhatatlan jelenségeket tapasztalnak, egy tudós, aki kézzelfogható magyarázatot keres és pár avatatlan segítője, akik vállalják, hogy beköltöznek vele a házba. Ha viszont jobban megnézzük a szereplőket vagy a történetet, az is feltűnhet, hogy ez akár a fókuszpontban álló Eleanor tragikus életének a leírásaként is értelmezhető. Hiszen nagyon könnyen kiolvasható a regényből a lány végletekig ragaszkodó személyisége, a magánya és az ezt orvosolandó kicsavart megoldásai. Mind-mind egy szánnivaló sors mementói. Éppen ezért ez sokkal inkább lélektani horror, mintsem fizikai, így valószínűleg aki egy jó kis kaszabolós történetre vágyik, annak nem ez a könyv lesz a kedvence. Itt ugyanis inkább a lassú, feszültségkeltő történetvezetésen van a hangsúly, ami ha kellően fogékony az ember, nagyon könnyen eléri a hatását és bekúszik a bőr alá. Mondjuk pont ugyanezért nem ajánlatos ezt a könyvet éjszaka olvasni.

“Hill House nyomasztó csendje vette körül. Olyan vagyok, mint valami kis élőlény, akit egészben elnyelt egy szörnyeteg, gondolta, és a szörny érzi az én apró mozdulataimat.”

Összegezve az eddigieket: a Hill House szelleme mindenképpen figyelemfelkeltő és érdekes olvasmány, mely annak ellenére sem érezhető elavultnak, hogy hatvan éve íródott. Erősen ajánljuk a kísértetházas sztorik rajongóinak és mindazoknak, akik nem bánják ha egy kicsit le kell lassulniuk egy-egy könyv kedvéért.

A regényből 2018-ban kijött egy Netflix sorozat is, ami viszont a szereplők nevein és pár alapmotívumon kívül semmit nem tartott meg az eredeti történetből. Ennek ellenére érdemes belelesni, mert éppen az előbb említett okból kifolyólag okozhat néhány meglepetést!

Hozzászólások

Change Language To: Hungarian