Könyvek

Stephen King – Tündérmese

A rajongók végre kezükbe vehetik és elmerülhetnek Stephen King: Tündérmese című könyvében, mely tavaly jelent meg angolul. A Tündérmese tényleg egy gyönyörű mese a Mester képzeletének tolmácsolásában és a fejezetek elején illusztrációkkal. A borító csodálatos, remekül illeszkedik a történethez. A tőle megszokott írásmódot és fantáziavilágot most is megkapjuk: humoros, kalandos, félelmetes, kicsit véres és végig izgalmas.

A már elmaradhatatlan odavetett félmondatok, melyek a történet későbbi alakulására vonatkoznak, itt is a falhoz vágnak. A Tündérmesében megjelenik számos utalás korábbi nagyokra, mint Michael Ende (Végtelen történet), Charles Dickens (Karácsonyi ének), L. Frank Baum (Óz, a nagy varázsló), Ray Bradbury (Gonosz lélek közeleg), H. P. Lovecraft (Cthulhu), de a Grimm mesék is visszaköszönnek ebben a félelmetes, mégis lenyűgöző világban, ahol a jó és a gonosz örök harca folytatódik.

Stephen King életműve csodálatos, mind terjedelemben, mind az egyes kötetek fantáziavilágában. Egyaránt felejthetetlen élményt ad a különböző műfajokban: legyen az thriller/horror, vagy a fantasy világa. A Tündérmesében megint bizonyított: ugyanolyan szenvedéllyel és lendülettel ír, mint a Carrie vagy A ragyogás, azaz a korai művei esetében.

Szereplők

Főszereplőnk Charles McGee Reade, egy gimnazista fiú, és Radar, a németjuhász kutya. Charlie élete nem volt egyszerű, korán elvesztette édesanyját egy baleset során. Édesapja, George ezt nem tudja feldolgozni és bánatát alkoholba fojtva éli életét, mígnem egy barát érkezése megmenti a csonka családot a teljes összeomlástól. Charlie számára se volt diadalmenet ez az időszak: gondoskodni magáról és részeg apjáról, ráadásul barátjával kifogásolható tetteket hajtottak végre. Egy nap összehozza a sors Charlie-t és Howard Adrian Bowditch-ot Radar segítségkérése és ott kezdődnek az igazi kalandok mindannyiuk számára.

„Sohasem tudhatjuk, hogy egy másik emberrel megélt kapcsolatunkban mikor érkezik el a fordulópont […]”

A baleset és a felépülés során Charlie igazi felnőttként viselkedik, segít Howard-nak, majd halála után kap egy diktafont, rajta egy hihetetlen Tündérmese ígéretével. Hiszi avagy sem, Radar nagyon rossz állapotban van, megöregedett és meg akarja menteni, ezért innen már egyenes út vezet a kalandokhoz! Vajon meg tudja menteni Radart? Szembe mer szállni egy középiskolás sportoló srác a Gonosszal?

Tündérmese

A cím találó, ez tényleg egy Tündérmese, de nem a szó szoros értelmében. Egy fiú, aki kutyáját akarja megmenteni és ezért a hihetetlen Máshol ígéretében bízva belevág élete kalandjába. A Tündérmese ötvözi a Grimm mesék és jó néhány mű képzeletvilágát, ezáltal egy újabb világot teremtve a képzeletünk számára, ami hol jó emberekkel hozza össze, hol kiömlő belekbe torkollik, tehát tipikusan a Mester műve! A Máshol egy másik világ, a bejárat pedig egy egészen egyszerű helyen található. Az ottani világ csodálatos is lehetne, de nem az, a Gonosz jelen van és megmérgezi a világot és a benne élőket egyaránt.

“[…] ne számíts semmire, de a reményt se veszítsd el!”

A jóság azonban még ebben a nyomorúságos helyzetben is él, az ott élők közt talál segítséget és a történet folytatása garantáltan nem okoz majd csalódást sem a King-rajongóknak, sem a fantasy világáért lelkesedők számára! Vajon milyen út vezet oda, amiről eddig sejtelme sem volt? Mi vár rá? Hogy kerül egy vörös óriás tücsök a történetbe?

In the end

A Tündérmese egy olyan regény, amely a jó és a gonosz történetét meséli el, igen dús fantáziával fűszerezve, a lá Stephen King. Egyszerre izgalmas és hihetetlen, vidám és szomorú. Az olvasásélmény garantált azok számára, akik szeretnek a jelenből kilépve fantáziájuk segítségével új világokba utazni. Kalandokat keresnek és közben jól szórakoznak, mert a Mester humora az egyik legjobb, melyet a regényeiben meg is csillogtat nekünk! A kötet mérete ne riasszon el senkit, igazi féltégla, de pont ezért remek a karakterek és a történet kidolgozása is! Ugyanakkor az olvasása alátámasztás mellett ajánlott, nehogy csak akkor eszméljünk, mikor a csuklónk begörcsöl, mert a Tündérmese nem enged, rabul ejt és fogva tart! Kíváncsian várom Stephen King következő könyvének magyar fordítását, a Holly-t, mely eredeti nyelven már elérhető!

Koppány Tímea – Ködcsempész

Hozzászólások