MédiaSorozatok

Sorozatajánló: Santa Clarita Diet

Nem rég találtam rá a Netflix 2017-ben indult egyik sorozatára, a Santa Clarita Dietre. Valamiért csak a TV time ajánlásai között futottam vele össze, egyébként az interneten semerre sem ajánlgatták és egyelőre nem értem miért. Igaz, nincs hozzá magyar szinkron, nem ment le nálunk a tévében, de egyéb mellékutakon találhatunk hozzá itthoni feliratot. A sorozat főszereplőjét, Sheilát Drew Barrymore (50 első randi) alakítja, szóval még csak azt sem mondhatjuk, hogy nincs meg a keret és a megfelelő színészi gárda ahhoz, hogy egy remek sorozatot láthassunk. Másik főszereplőnk Joel, vagyis Timothy Olyphant nevét is láthattuk már sok helyen, többek között A nevem Earl-ben és a Hivatalban is feltűnt. Sheila és Joel lányát, Abyt Liv Hewson alakítja. Az ő arca számomra nem volt ismerős, pedig szerepelt már néhány filmben, például a Dramaworldben és a Mielőtt elmegyekben.

forrás: IMDb

A remek szereplőgárda csak az egyik oka annak, amiért ez a sorozat annyira megtetszett. A története is eléggé elborult ahhoz, hogy ne unalmas és közhelyes legyen. Sheila egyik napról a másikra zombivá változik. De nem az agyatlan, rothadó verzióvá, amit már jól ismerhetünk játékokból, filmekből és sorozatokból, hanem egy sokkal hétköznapibb élőhalottá. A szíve már nem ver, a vére besűrösödött, nem igazán érez fájdalmat sem. Ez mind szépnek és jónak tűnhet, de megvan ennek a hátránya, még pedig, hogy a friss emberi húson kívül semmi más nem tudja csillapítani az éhségét. Ráadásul a személyisége is megváltozik, az még kérdéses, hogy a jó vagy rossz irányba.

forrás: IMDb

A történet alapját látva rengeteg lehetőség van a sorozatban, amivel a készítők nem is fukarkodnak. Láthatóan a lehető legtöbbet próbálják kihozni belőle, hiszen sok-sok kérdés felmerül nem csak a nézőben, de a karakterekben is. Nincs látványos zombi apokalipszis és Sheilát senki sem harapta meg. Honnan lett akkor zombi? Vannak mások is? Hogyan oldja meg a táplálkozást? És ez még csak a legelején felmerülő kérdések egy része, később pedig még több jut eszünkbe, de egyértelműen nem szeretném most elspoilerezni mind a két létező évadot.

forrás: IMDb

Nagyon jó látni, ahogy az alkotók elszakadnak a hagyományos élőhalottaktól és nem félnek újat kreálni általa és szépen fokozatosan felépíteni a saját világukat. A szükségtelen, béna drámától is megkímélnek minket, helyette olyan dolgokkal hozzák meg az izgalmat, amire nem feltétlenül számítanánk. A humor forrás sem utolsó, néha van pár kiszámítható, apró fordulat, de egyébként ha nem alacsony az ingerküszöbünk, rengeteget nevethetünk rajta. Igaz, nem egy How to get away with murder (egy sorozat, aminek a fókuszában a gyilkosságok megúszása áll), de próbálkoznak következetesek lenni. Na meg nem csak azon van a hangsúly, hogy hogyan lavíroznak a gyilkosságok között, így elnézhető, hogy ez a vonal háttérbe kerül.

Tudom ajánlani ezt a sorozatot minden humort kedvelő személynek, akik nem riadnak vissza egy kis hányástól és vértől. Remek kikapcsolódást és szórakozást fog jelenteni, hiszen remek átmenet a sitcomok és komoly sorozatok között a témájával, stílusával és a részek hosszúságával.

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.