Könyvek

Őszi könyvmegjelenések

Beköszöntött az ősz-az idő hűvösebbre fordult, többet esik az eső, az embernek szinte a házból kilépni sincs kedve, ráadásul kezdődik az iskola is és ilyenkor esnek át nagyon sokan egy-egy depressziósabb, levertebb időszakon. De vajon mi az, ami ilyen esetben segíthet egy olvasni szerető embernek? Hát az új megjelenések! Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül összeszedtünk nektek hatot azok közül az új könyvek közül, amelyeknek a megjelenése még idén ősszel várható!

Első választottunk rögtön egy izgalmas thriller, ami garantáltan megadja a borzongást az esetlegesen melegebb napokra. A helyszín Koppenhága, ahol egy rejtélyes gyilkos szedi áldozatait. Elsőként egy fiatal, egyedülálló anya holttestére találnak rá a rendőrök, akit brutálisan megcsonkítottak: levágták az egyik kezét, a feje fölé pedig egy kicsi, gesztenyéből készített babát akasztottak. Az ügyet Naia Thulin, az ambiciózus fiatal detektív kapja, társként pedig mellékerül egy Mark Hess, egy lelkileg kiégett nyomozó, akit most rúgtak ki az Europolból. Rögtön felfigyelnek a kis gesztenyeemberkére, ami rövidesen egy újabb, korábban már lezárt esethez vezeti őket: a helyi polgármester tizenkét éves lányának a meggyilkolásához. Azonban a férfit, aki azt a gyilkosságot bevallotta, már korábban letartóztatták, és jelenleg is rács mögött van. Ráadásul nem sokkal később egy újabb nőt gyilkolnak meg ugyanezzel a módszerrel, a helyszínen pedig ismét csak egy kis gesztenyebabát találnak a nyomozók. Az ügy egyre csak bonyolódik és kiderül, hogy nem egy szimpla gyilkosról, hanem egy sorozatgyilkosról van szó, aki még korántsem végzett…

Søren Sveistrup – A gesztenyeember

Megjelenés: 2019. szeptember 30.

Koppenhága külvárosban egy csendes októberi reggel a rendőrség egy fiatal, egyedülálló anya holttestére bukkan, akit brutálisan meggyilkoltak és megcsonkítottak: a nőnek levágták az egyik kezét, és a feje fölé egy kis gesztenyéből készült babát lógattak.
Az ügyet Naia Thulin, az ambiciózus fiatal detektív kapja. A partnere Mark Hess, a lelkileg kiégett nyomozó, akit nemrég rúgtak ki az Europolból. A nyomozók felfigyelnek a titokzatos, gesztenyéből készült figurára, ami elvezeti őket egy korábban eltűnt személyhez: a megtalált holttest Rosa Hartung politikusnő tizenkét éves lánya. De a Hartung-ügyet már rég lezárták, a mentálisan beteg férfi, aki anno bevallotta a gyilkosságát, már rács mögött van.
Ám nem sokkal ezután egy másik nőt is meggyilkolnak, és a gyilkosság helyszínén ismét felbukkan a kis gesztenyeember. Thulin és Hess gyanítja, hogy kapcsolat van a Hartung-ügy és a meggyilkolt nők között. De mi lehet az? Nincs sok ideje a nyomozóknak, Thulin és Hess gyakorlatilag versenyt fut az idővel, mert egyre valószínűbb, hogy sorozatgyilkosról van szó, aki korántsem fejezte be ámokfutását…

Terry Brooks milliókat meghódító fantasykrónikája újabb könyvvel gyarapodik a Delta Vision jóvoltából. Négyföldet ismét veszély fenyegeti: A Sötét Mágia Könyve, az Ildatch újra öntudatra ébredt és megint csak az Omshfordok új generációjának kell szembenéznie vele. Brin és Jair Oshford különleges képességgel rendelkezik: varázserejű énekük, az úgynevezett Kívánságdal képes megváltoztatni az őket körülvevő világot. Ezúttal a lányra, Brinre hárul a feladat, hogy a rettenetes erejű varázskönyv közelébe férkőzzön a Maelmord veszélyes erdején át. Védelmezői közt ott van Allanon, a druida és Rone Leah, Menion leszármazottja is. Testvére Jair otthon marad, ám rövidesen szörnyű jóslatot lát: ha nem indul el saját csapatával nővére után, meghal ő is és Allanon is. Felkerekedik hát saját segítőivel, és a csapat nyomába erednek. Azonban újra és újra az útjukat állják az Ildatch szolgái a vég pedig elkerülhetetlenül közeleg…

A korábbi kiadás borítója
A korábbi kiadás borítója

Terry Brooks: Shannara kívánságdala (Shannara 3.)

Megjelenés: 2019. október 18.

Négyföldet ​új fenyegetés, ám egy nagyon is ősi gonosz környékezi. A Sötét Mágia Könyve, az Ildatch ismét öntudatra ébredt, és mint már annyiszor, ezúttal is az Omshfordok új nemzedékének kell harcba szállnia a veszély ellen.

Brin és Jair Oshford különleges hatalommal bír: varázserejű énekük, a Kívánságdal képes megváltoztatni az őket körülvevő világot. Kettejük közül ezúttal a leányra, Brinre hárul a feladat, hogy a Maelmord rettenetes erdején át az Ildatch közelébe kerüljön. Védelmezői közt ott van maga Allanon, a druida, no meg Rone Leah, Menion leszármazottja.

Jair, a fiú hátramarad, ám szörnyű jóslatot hall: ha nem indul időben nővére után, mind Brin, mind Allanon odavész. Az ő társasága sem szégyellni való – egy legyőzhetetlen fegyvermester és egy elf királyfi, valamint egy határmenti óriás, egy törpe és egy gnóm nyomkövető alkotja. Csakhogy útjukat újra meg újra elállják az Ildatch szolgái, a fáradhatatlan Mordrémek, Brinre és Allanonra pedig halál vár, ha Jair túl soká késlekedik…

Válogatásunkba bekerült egy magyar szerző könyve is, mert már az eddig olvasott kis részlet alapján is nagyon izgalmasnak tűnik, arról nem is beszélve hogy Magyarországon játszódik! A történet szerint Sirokban eltűnik egy Kerekes László nevű férfi, az aggódó édesanya pedig egy pesti magánnyomozót, Halász Pétert bíz meg a felkutatásával, azonban rövidesen kiderül hogy az úgy közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. A felügyelő a helyszínre utazik, ahol egyre furcsább dolgok kezdenek el történni: újabb emberek, sőt kutyák tűnnek el nyomtalanul, rejtélyes gyilkosságok történnek és szörnyű rémálmok borzolják a helyiek idegeit. Az erdőben pedig egy rejtélyes gombafajta jelenik meg. Eközben két tinédzser fiú – Takács Kornél és Füzesi Dávid – szintén nyomozásba fognak, és rövidesen egy nagyon bizarr rituálé szemtanúi lesznek a hegyen…

Kirsch Ákos – Árnyak a sötétben

Megjelenés: 2019. szeptember 16.

Sirokban eltűnik egy Kerekes László nevű férfi. Édesanyja a budapesti magánnyomozót, Halász Pétert bízza meg fia felkutatásával. Péter a helyszínre utazik, ahol hamarosan különös események történnek.
Kísértetjárás üti fel a fejét, kutyák és emberek tűnnek el rejtélyes körülmények közepette, gyilkosságok borzolják a kedélyeket, és rémálmok kezdik gyötörni a lakosokat. Ezalatt az erdőben rejtélyes gombafajta jelenik meg. Két tinédzser korú fiú – Takács Kornél és Füzesi Dávid – szintén nekilátnak végére járni a történteknek, és a közeli hegyen bizarr rituálé szemtanúi lesznek.

Vajon mi áll a furcsa események hátterében? Miféle árnyak mozognak az éjszakában? A szereplők ezekre a kérdésekre keresik a választ, nem tudván, hogy amivel szembe kell nézniük, az a legvadabb képzeletüket is meghaladja!

Idén ősszel végre hozzánk is elérkezik egy olyan regény, ami szinte a létezhető összes fantasy és irodalmi díjat megnyerte Amerikában és a világ más tájain szintén nagy sikert aratott! A történet főszereplője egy Zsin nevű lány, akinek a nevelőszülei a drogbizniszben utaznak és ennek érdekében őt is szeretnék kiházasítani. Ám ő, hogy ezt elkerülje jelentkezik az iskolájában egy nagyon neves vizsgára, amivel a legjobb akadémiákra juthatnak be a fiatalok. Ez a vizsga pedig nemcsak, hogy sikerül neki, de ráadásul még az egyik legnevesebb katonai iskolába, a Szinegardba nyer felvételt. Időközben azonban kiderül, hogy a Mugeni Föderáció a tengeren túlon háborút akar kirobbantani, Zsin pedig az események közepébe kerül, ugyanis rájön, hogy ritka adottsággal rendelkezik: képes gyakorolni a sámánizmust, amit rögtön el is kezd kitapasztalni mindenféle pszichoaktív szer és egy látszólag eszement tanár segítségével. Szorítja az idő és rövidesen kiderül, hogy egy egész nemzet sorsa függ attól, hogyan tudja megtanulni uralni az erejét…

R. F. Kuang – Mákháború

Megjelenés: 2019. szeptember 24.

Nikant ​elárasztja az ópium, amelyet a Mugeni Föderáció juttatott el a birodalom partjaihoz. A drog folyton emlékeztet a velük folytatott háborúra, amelynek csak a trifektaként elhíresült három hős – a Nőstényvipera, a Sárkánycsászár és a Kapuőr – tudott véget vetni. Ezen legendás lények mindegyike istenszerű hatalommal bírt, ők egyesítették a birodalom hadurait a Föderációval szemben. Azóta viszont évtizedek teltek el, és a trifekta felbomlott: a Sárkánycsászár meghalt, a Kapuőr eltűnt, egyedül a Nőstényvipera ül a trónon. Béke uralkodik, de az ópiumtól nem sikerült megszabadulni.
Amikor Zsin kiváló eredményt ér el a kedzsun – a birodalmi vizsgán, amely a legtehetségesebb fiatalokat válogatja ki az akadémiákra – mindenki megdöbben: a vizsgáztatók, akik képtelenek elfogadni, hogy egy Kakas tartományban élő háborús árva csalás nélkül teljesítheti a vizsgát; Zsin nevelőszülei, akik azt hitték, végre kiházasíthatják a lányt, és ezzel további üzleti előnyökre tehetnek szert; és maga Zsin is, aki ekkor jön rá, hogy végre búcsút inthet az addigi életét meghatározó rabszolgaságnak és kétségbeesésnek. Még nagyobb meglepetést okoz, hogy Zsin Nikan legkiválóbb katonai iskolájába, a Szinegardba nyer felvételt.
Közben a keskeny tengeren túl ismét mozgolódik a Mugeni Föderáció, az újabb háborúhoz már csak egy szikra kell… és lehet, hogy egyedül Zsin mentheti meg az országa népét. A lány ugyanis a Szinegardban rájön, hogy halálos, földöntúli erővel bír, tehetsége van a sámánizmus szinte mitikus művészetéhez. Pszichoaktív szerek és egy látszólag eszement tanár segítségével próbálja feltárni képessége mélységeit, és közben megtanulja, hogy a rég halottnak hitt istenek nagyon is élnek, ráadásul a hatalmuk uralása nemcsak az emberi mivoltát veszélyezteti, de egy teljes nemzet elpusztításával fenyeget.

A Nobel-békedíjas Malala Yousafzai, aki az utóbbi időszakban nagy népszerűségre tett szert, ezúttal mindenféle szépítés nélkül mesél életéről. Arról, hogy már gyerekként hogyan lett menekült a saját hazájában, majd politikai aktivistaként hogyan jutott el idegen országokba. Szinte mindenhova, a saját hazáját kivéve. Ebben a könyvben azonban nemcsak az ő életébe láthatunk bele, hanem több másik hozzá hasonló sorsra jutott lány életébe is. Így talán nemcsak a statisztikákat fogjuk látni ezután, hanem a mögötte rejlő embereket is és azt, hogy ők valójában semmiben sem különböznek tőlünk, egyszerűen csak rossz időben voltak rossz helyen.

Malala Yousafzai – Nincs más út

Megjelenés: 2019. szeptember 23.

A Nobel-békedíjas Malala Yousafzai már gyerekként belső menekült lett a hazájában, Pakisztánban. Később, nemzetközi aktivistaként, a világ bármely pontjára eljuthatott, egy helyet kivéve: a saját hazáját.
Fiataloknak és felnőtteknek szóló könyvében nemcsak saját, megrázó élettörténetét meséli el, hanem más lányokét is, akik a világ különböző pontjairól menekültek el az erőszak, a háború és a bűnözés elől. Menekültek ők is, akik a hozzájuk hasonló milliókkal együtt gyakran láthatatlanok maradnak a statisztikák és hírek közönyös tengerében.
A Nincs más út című könyv felnyitja a szemünket: a világ 68,5 millió menekültje semmiben sem különbözik tőlünk. Hétköznapi emberek ők is, akiknek nem volt más választásuk, mint elhagyni az otthonukat. Mert ez a választás életről és halálról szól.

Ti melyik ezek közül felsorolt (vagy esetleg a felsorolásból kihagyott) regényt várjátok a legjobban idén ősszel? Írjátok meg kommentben!

 

Hozzászólások