Könyvek

Naomi Alderman – A hatalom

A hatalom című regény egyszerre nyűgözött le, gondolkodtatott el és borzolta fel a kedélyeimet. Döbbenetes belegondolni abba, hogy mennyire átalakíthatja egy ember személyiségét, magát az embert a hatalom. Naomi Alderman alkotása most erre hozott egy példát. A kötet azt mutatja be nekünk, hogy mivé képesek válni a lányok, a nők, az asszonyok, ha ők uralhatják a férfiakat. A világot.

A történet egy olyan disztópikus világban játszódik, ahol a tinédzserlányokban egyszer csak felébred egy bizonyos erő. Ezt a képességet képesek úgymond továbbadni, feléleszteni női társaikban, legyen az fiatal vagy idős. Mindenkiben másmilyen szinten mutatkozik be. Van, akiben épphogy csak pislákol, és van olyan, akiben annyi erő buzog, hogy szinte bármire képes vele.

A sztorit több szemszögből követhetjük nyomon. Megismerkedhetünk egy árva kislánnyal, akit nevelőszülők neveltek, egy lánnyal, akinek a férfiak megölték az édesanyját, egy családanyával, aki egyben polgármester, valamint egy ifjú újságíró fiúval is, aki dokumentálja az eseményeket. Kezdetekben csak bemutatják nekünk a karaktereket, majd az írónő bevezet minket a cselekménybe, ahol szépen lassan bontakozik ki előttünk az, hogy a különböző országokban, városokban hogyan bukkan fel ez a hihetetlen képesség és a nők ezt hogyan élik meg. Lesz közöttük olyan, aki kontrolálni próbálja a képességét és másokat is erre próbál sarkalni, hogy az erejüket biztonságos keretek között tartsák, és olyan is, aki arra használja a képességét, hogy minél nagyobb hatalomhoz jusson, legyen az ára bármi.

Nagyon tetszett ez a világ, amit az írónő létrehozott. Az, hogy több emberen keresztül lett bemutatva milyen kimenetelei lehetnek egy ilyen képességnek, mi mindenre lehet használni, jóra és rosszra egyaránt, teljes mértékben lenyűgözött. Vajon belőlem mi válna, ha ekkora hatalmam lenne? Engem is megrészegítene az ereje vagy esetleg azok közé tartoznék, akik csak mértékkel használják?

Ebben a világban a nők teljesen átveszik az uralmat. Elveszítik női mivoltukat és mindenáron ők akarnak lenni a leghatalmasabbak. Mindent az ő erejük és akaratuk vezényel. Az elején boldogok, mert végre nem a férfiak irányítanak, aztán pénzt és hatalmat akarnak maguknak. A férfiakat pedig elnyomni. Az olvasóban felmerül a kérdés, vajon van itt lehetőség a normális életre? Mi lesz a családokkal?

Érdekes volt azt is megfigyelni ebben a regényben, hogy a férfiak milyen helyzetbe kerültek. Az elnyomottságot és az alárendeltséget, magát a félelmet hogyan élték meg és hogyan kezelték. Hogyan dolgozták fel a helyzetet és milyen tettekre sodorta, kényszerítette őket. A férfi nézőpont ebben nagy segítséget nyújtott. Fel is merült bennem a kérdés, a többi hasonló témát feldolgozó könyvben, a többi disztópikus regényben miért nem kapunk betekintést abba, hogy a másik nem, a másik fél, hogyan élheti meg ezeket a szituációkat?

A könyv rengeteg kérdést felvet olvasás közben. Vajon helyre lehet hozni ezt a szétzilált világot? Vissza lehet-e állítani a férfi-nő közötti egyenlőséget? Mi lehet az oka a hatalommal együttjáró férfi utálatnak?

Naomi Alderman A hatalom című regénye egy igazi csemege azoknak, akik kedvelői a disztópikus regényeknek. Nők és férfiak számára is egyaránt hátborzongató és igazán izgalmas lehet. Különösen azért, mert ahogy fentebb is írtam, az írónő nem belecsap a közepébe és megkapjuk a hatalomtól buzgó nőket már az elején, hanem szépen folyamatában van ábrázolva a cselekmény, a változás és a következmény. Ezért pedig sokkal jobban bele tudjuk magunkat élni ebbe az amúgy abszurd helyzetbe és közelebb kerülnek, már már hihetőbbé válnak az események, mint egyébként a regények többségében.

A könyv jól ábrázolja a helyzetet, ami akár itt, a való életben is megtörténhet. Azt, hogy az emberek mi mindent meg nem tesznek azért, hogy ők legyenek a csúcson. Azt, hogy mennyi mindent megtesznek azért, mert megtehetik.

Alderman ezen alkotását nem tudnám meghatározni kiknek ajánlom, hiszen annyira sokrétű, sokoldalú és fantasztikus. Akik szeretnek elmélyülni a disztópikus világokban, azok biztos imádni fogják. Viszont akik szeretik az akciót, a fantasy-t és a sci-fi-t, azok se hagyják ki. Senkit se riasszon vissza a vallás és a feminizmus jelenléte ettől a regénytől, mert ezektől válik izgazán remekké az egész.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

borítókép forrása: x

http://www.ahmagazin.com/konyvek/dean-koontz-sotet-zona/

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?