Könyvek

Jandácsik Pál – Állatok maszkabálja

A furry, mint műfaj még nem igazán elterjedt Magyarországon. Még annak ellenére sem, hogy egyre-másra próbálkoznak az ígéretesebbnél-ígéretesebb szerzők a meghonosításával. Most mi is egy ilyen, méltatlanul mellőzött történettel foglalkozunk, ez pedig nem más, mint a Jandácsik Pál tollából született Állatok maszkabálja!

Kezdetnek érdemes a műfaj alapjait, főbb jellemzőit tisztázni. Ennek a Magyarországon kevéssé, viszont Amerikában annál inkább elterjedt műfajnak főszereplői úgynevezett antropomorfizált állatok. Más szavakkal: félig ember-félig állat szereplők, emberi problémákkal. Magyar viszonylatban érdemes a Macskafogóra, vagy Moskát Anita Irha és bőr című regényének egyes szereplőire gondolni. A műfaj gyökerei azonban jóval régebbre nyúlnak vissza: elég csak felidéznünk az ókori Egyiptom állatfejű isteneit (például Básztetet, aki embertestű és macskafejű volt), hogy lássuk ez a fajta ábrázolásmód mennyire beépült az emberiség kultúrájába. Ennek ellenére mégis meglepően kevés ilyen regény jut el a magyar olvasókhoz.


Jandácsik Pál 2016-ban kiadott első könyve éppen ezért tekinthető mérföldkőnek. Ez ugyanis az első furry-regények egyike, mely kis hazánkban egy nagyobb kiadó gondozásában jelent meg. Már maga a történet is meglehetősen figyelemfelkeltő. Egy brutális sorozatgyilkos szedi áldozatait az állatok között és a németjuhász nyomozóra Cesar Darlington-ra hárul a feladat, hogy leleplezze a tettest. Ez azonban korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Az ügy lassacskán halad csak előre, a gyilkos pedig mindig egy lépéssel a rendőrök előtt jár. A nyomozó így kénytelen egy általa börtönbe juttatott pszichopata, dr. Lex Siegfried a szfinx macska segítségét kérni. Ám az érthető okoból nem igazán szimpatizál a nyomozóval.


Az üggyel párhuzamosan bepillantást nyerhetünk egy nem mindennapi páros Arthur, a róka és Christie, a fekete párduc életébe, mindennapjaiba. Őket látszólag semmi nem köti össze a nyomozással, azonban a történtek rövidesen váratlan fordulatot vesznek, mikor a barátaikkal közös halloweeni bulira bekopogtat a rémálom.
Erős történet, erős karakterekkel. A regényben rengeteg téma érintésre kerül, legyen az akár a faji alapú megkülönböztetés, az irgalom kérdése vagy éppen az erőszak és az abból fakadó tettek jogossága. Mindez egy izgalmas és véres krimibe csomagolva. Ha már a vérnél tartunk, azt mindenképpen ki kell emelnünk, hogy az Állatok maszkabálja bővelkedik a vérben, de szexben is, így aki ezekre érzékeny, annak lehet, hogy nem ez lesz élete könyve. Aki viszont ennek ellenére ad a történetnek egy esélyt, az biztosan nem fogja megbánni.
A gyilkosságok brutalitása, a szereplők jellemeinek sokszínűsége, a gyilkos utáni idegtépő hajsza mind-mind letehetetlenné teszik a regényt, ígéretes kezdetnek a magyarországi furry-irodalomban.

http://www.ahmagazin.com/konyvek/jandacsik-pal-allatok-maszkabalja/

 

Hozzászólások