Könyvek

Hadházi Anita – Örökölt múlt

A múltbeli titkok sokszor az ember egész életére rá tudják nyomni a bélyegüket. Sophie Plumbury is érzi ezt, amikor apja lényegében rákényszeríti, hogy hagyja ott nyüzsgő londoni életét és családjával egy eldugott kis faluba költözzön. A lerobbant kastély láttán a lány utolsó reménye is tovaszáll és miután a falusiak is elutasítóan fogadják úgy érzi vége a világnak. De mi van, ha ezen a helyen végre utánajárhat édesanyja múltjának és kiderítheti mi az, amit egész eddig eltitkoltak előle? Hadházi Anita első könyvéből minden kiderül!

A történet az 1819-es évben játszódik Angliában, ahol főszereplőnk Sophie Plumbury, az előkelő családból származó arisztokrata kisasszony gondtalanul éli életét. Egészen addig míg édesapja be nem jelenti, hogy látszólag a semmiből örököltek egy kis vidéki kastélyt és birtokot, és rögtön oda is költöznek. A lány ugyan próbál ellenállni és ragaszkodik a megszokott életéhez, de az apa hajthatatlan, így nem marad más hátra, minthogy elhagyják Londont.

A birtokon azonban csak egy igencsak lerobbant és huzatos kastély, valamint egy igen mogorvának tűnő házvezetőnő fogadja őket. Sophie teljesen elveszettnek érzi magát, hiányolja régi életét, londoni barátait és egyre-másra botlik látszólag megoldhatatlan, és eddig számára teljesen ismeretlen helyzetekbe. A falusiak se bánnak vele túlságosan kedvesen, kiváltképpen egy igen faragatlannak tűnő fiatalembert Mr. Doyle-t, akiről később az is kiderül, hogy ő a falu orvosa.

Nem csoda hát, hogy a lány igyekezne minél hamarabb szabadulni a kilátástalannak tűnő helyzetből, ám mikor kiderül, hogy a kastély elhunyt édesanyja egyik legkedvesebb helye volt és rengeteg időt töltött itt, úgy dönt, talán ad még egy esélyt a helynek. De vajon mi történt valójában az édesanyjával? Miért hallgat Sophie apja mindannyiszor ahányszor a nő szóba kerül? Tényleg igaz, amit a faluban pletykálnak? Mindez kiderül Hadházi Anita debütáló regényéből!

 

A történet kellően rejtélyes ahhoz, hogy végig fenntartsa az olvasó figyelmét. Együtt izgulhatunk Sophie-val, ahogy végigbotladozik a felnőtté válás útján és a végére megtalálja önmagát. Emellett pedig egymás után tárjuk fel vele a múltbeli titkokat, mígnem minden kérdésre választ nem kapunk.

Nagyon tetszett a történetben az ikonikus Jane Austen-hangulat, ami végig jellemezte a kort, a szereplőket, az egész miliőt.

A romantikus részek kellő egyensúlyban álltak a fordulatosakkal, így egy percig sem unatkozhattunk. A könnyű olvasást az írónő stílusa is segítette, mivel rendkívül gördülékenyen és választékosan fogalmazott. Szerencsére egyáltalán nem követte el a tipikus “elsőkönyv-hibákat”, így abszolút úgy tűnt, hogy egy már rutinos alkotó könyvével van dolgunk.

Nem lehetett panaszunk a karakterfejlődésre sem. Kifejezetten üdítő volt látni, ahogy Sophie fejlődik végig a könyv során. A kezdeti idegesítően felszínes fruskából a végére egy érett gondolkodású, komoly nővé vált. A kedvenc szereplőm azonban egyértelműen Oliver volt. Annak ellenére, hogy az elején milyen tüskésnek tűnt, sokkal hamarabb sikerült megkedvelnem, mint Sophie-t. Egy pillanatig sem hazudtolta meg önmagát és mindig kiállt az általa fontosnak tartott értékek mellett. Ezenkívül, nagyon tetszett még benne az elhivatottsága is a szakmája iránt.

Kettejük kapcsolata is nagyon szépen alakult, az egyedüli ami miatt néha megcsapkodtam volna őket, az az volt, hogy néha mintha szándékosan értették volna félre egymást. Egy kis plusz kommunikációval mindet sokkal hamarabb meg tudtak volna oldani. Bár sajnos ez gyakran így van a való életben is, így ettől csak még életszagúbb lett a történet.

Az 1800-as évek Angliájáról is átfogó képet kaphattunk, a szereplők sokszor egy-egy elejtett félmondatának köszönhetően. Ebből a szempontból is érdemes egyébként rálesni az írónő Instagram oldalára, mivel előszeretettel oszt meg mindenféle érdekességet az adott korhoz kapcsolódóan. A hangulatra így egyáltalán nem lehetett panaszunk, a festői tájelírások pedig csak még inkább segítettek belehelyezkedni a történetbe.

Összességében elmondható, hogy az Örökölt múlt egy kedves, könnyed olvasmány, ami nem nélkülözi a csavarokat és az austeni hangulatot.

Mindenképpen ajánljuk a könyvet mindazoknak, akik egy könnyed romantikus történetre vágynak a 19. század vidéki Angliájában, de emellett szeretik ha egy történet váratlan fordulatokat is tartogat.

A könyv várhatóan 2022. november 14-én jelenik meg a NewLine Kiadónál.

Az előolvasási lehetőségért szeretnénk köszönetet mondani Hadházi Anita írónőnek, aki rendelkezésünkre bocsátotta a regényt!

Hozzászólások