Filmek

Filmajánló: Katonadolog (2022)

Hamarosan bemutatásra kerül Channing Tatum legújabb filmje, a Katonadolog, amely egy végtelenül aranyos, megható, ugyanakkor komoly problémákat feltáró film a maga egyszerűségével.

A történet egyik főszereplője Briggs, aki Afganisztánban súlyos fejsérülést szenvedett a harcmezőn. Habár fizikálisan már felépült, a poszttraumás stressz továbbra is jelen van életében, amelyről nem akar tudomást venni. Papírokat hamisítva zaklatja feletteseit, hogy visszatérhessen a frontra, mivel hiányzik neki az akció és úgy érzi, ez az, ami kell neki. Persze ez nem olyan egyszerű, hiszen Briggs 75. Ranger ezredének volt a tagja, akik általánosságban bár felderítők, azonban ma már inkább kimentésekre és rajtaütésekre alkalmazzák őket. A feladatuk nehéz és veszélyes. Ennek a csapatnak volt tagja Lulu a belga juhászkutya, aki hasonló lelkiállapotának köszönhetően kiszámíthatatlan, emiatt pedig nincsen, aki befogadja őt gazdájának halála után.

Briggs, bajtársa elvesztésekor azt a feladatot kapja, hogy vegye a szárnyai alá Lulut és juttassa el barátjának temetésére, ahol a kutya lenne a díszvendég. Így veszi kezdetét a pár napos autós utazás, ami során számtalan szórakoztató és megindító jelenetet követhetnek végig a nézők a két lelkileg sérült utazóról.

Egy háborús veteránnak egyáltalán nem könnyű

Habár Channing Tatum filmje szórakoztató, mégis megérinti a szívet. Mindkettőjüknek szörnyű múltja van, amelyen meg kell tanulniuk túllendülni. A háborús élmények nyomot hagytak rajtuk, és megindító volt nézni azt, ahogyan szépen lassan, dacára a rossz kezdetnek lassan egymáshoz csiszolódnak.

A Katonadolog rávilágít arra, hogy a háborús hősök élete mennyire nehéz. Hogy nekik a csata nem ér véget ott, hogy lejönnek a harcmezőről, hanem utána is sokáig viselik a nyomát testileg és lelkileg egyaránt. Sokszor bizony nem (csak) az jelenti a traumát, hogy golyó ütötte hege van, esetleg elvesztette valamelyik végtagját vagy látását. A lelki traumák sokkal nehezebbek, amiktől bizony nagyon sok veterán lesz öngyilkos, mert nem bírja elviselni a terhet. Ahhoz pedig, hogy ezt túléljük, szükségünk van valakire, aki segít nekünk. Legyen az a feleséged, a férjed, családtagod vagy éppen a házállatod.

Channing Tatum rendezői székbe ült

A filmet Reid Carolin (Magic Mike, 22 Jump Street – A túlkoros osztag) és Channing Tatum rendezte, amelyhez komoly ihletet adott az, hogy Tatum kutyáját a halála előtt elvitte a tengerparthoz. Valószínűleg ez hatott ki a színészi játékára is, hiszen nagyszerűen formálta meg Briggs karakterét.

Gyártó – FilmNation Entertainment
Rendező – Reid Carolin, Channing Tatum
Forgatókönyvíró – Reid Carolin
Operatőr – Newton Thomas Sigel
Producer – Betsy Danbury
Társproducer – Garret Levitz
Forgalmazó – Prorom Entertainment

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?