HírekMédiaUtazásZene

Eurovíziós Dalfesztivál 2019 – Az eddig megjelent dalok

Bár még hónapok vannak hátra az idei Eurovíziós dalfesztivál döntőjéig, a résztvevő országok dalai sorban érkeznek. A hétvégén Magyarország is választott, méghozzá Pápai Joci Az én apám című dalát. A körülményekről és a zsűri döntéséről a későbbiekben még írni fogunk természetesen.

Mivel a 2018-as versenyt az izraeli Netta nyerte meg Toy című slágerével, így idén Tel Avivba repít minket az eurovíziós színpad. Jelenleg 42 nevezőről tudni, amelyből májusig még léphetnek vissza pénzügyi vagy egyéb okoból, ám egyelőre ennyivel számol a szervezőbiztottság. Korábban Bulgária döntött úgy, hogy idén nem kíván részt venni az eseményen. Az első elődöntő május 14-én, a második 16-án, a döntő pedig 18-án kerül megrendezésre. Magyarország az első elődöntő résztvevője Lengyelországgal, Izlanddal, Ukrajnával és még számos országgal egyetemben.

Most sorra vennénk azokat az államokat, amelyek már választottak versenyzőt és dalt, illetve azokat, akik még nem hoztak végleges döntést. Az első elődöntő résztvevőivel kezdeném a sort, ahol Ciprus is megmutatja magát. Előadójuk Tamta, aki a Replay című angol számmal küzd meg a döntőbe jutásért. Őt követi a cseh Lake Malawi, a dalának címe pedig Friend of a friend. A finnek egyelőre csak Darude-t nevezték meg, mint résztvevő, daluk viszont még nincs. A fehéroroszok március 1-jén választanak, ahogy a szerbek sem sietik el a válogatást, hiszen ők is csak vasárnap nevezik meg versenyzőjüket. A lengyeleknél Tulia együttes repül majd Izraelbe, de nekik sincs még dala, ellenben Magyarországnak. Mi a már említett Az én apám című számmal szállunk versenybe idén, amelyet a két éve már megismert Pápai Joci énekel el.

Ismét velünk lesz majd Ausztrália. A szigetország immáron sokadik alkalommal versenyez az európai közönség előtt, idén Kate Miller-Heidke Zero Gravity című alkotásával szállnak harcba. Mint tudjuk, ha sikerül nekik, a szervezőbizottság akkor sem utazik Ausztráliába, hanem egy európai országot nevez meg, akik megrendezhetik a 2020-as versenyt.

Az észtek Victor Crone Storm című dalával indulnak, míg a görögök Katerine Duskat küldik harcba, aki a Better Love című számával képviseli hazáját. Grúzia, Izland és Portugália március 2-án rendezi meg hazai döntőjét, így egyelőre ők sem neveztek meg versenyzőt. San Marino viszont Serhat mellett tette le a voksát, a dalának címét pedig március 7-én tudhatjuk meg. Az ukránok versenyzője MARUV, aki a Siren Song-gal száll harcba a májusi versenyen.

A második elődöntő ennél sokkal szorosabb lehet, hiszen itt lép majd fel az osztrák Pænda Limits című slágerével, a dán Leonora Love is Forever dalával, illetve az írek is, akik egyelőre nem nevezték meg versenyzőjüket. De nem csak miattuk lehet szoros a megmérettetés. A lett Carousel That Night számával indul a versenyen, akiket a románok követnek. A szomszédaink idén Ester Peonyt küldik a helyszínre, aki elénekli az On a Sunday-t. A második elődöntőben szerepel még Svédország, akik március 9-én rendezik meg hazai döntőjüket, így a hét végéig még várni kell az ő versenyzőjükre.

Albánia Jonida Maliqi-val indul, aki elénekli majd Ktheju tokës című slágerét. A macedónok Tamara Todevska énekesnőt küldik a megmérettetésre, a számának címe pedig a Proud. A horvátok Roko The Dream számát tartották a legjobbnak, így vele próbálkoznak meg idén. Málta egyelőre csak előadót választott, aki Micahela Pace lenne. Norvégia a hétvégén dönt, míg a legnagyobb meglepetést idén is az oroszok okozták. Sergej Lazarev 10 éve egyszer már megnyerte az Eurovíziós dalfesztivált, ám a lakosság úgy döntött, hogy idén is őt küldik ki a versenyre. A daláról még semmit sem tudni, de az biztos, hogy nagy esélyese lehet a tel avivi döntőnek.

Ami az automatikusan bejutó országok versenyzőit illeti. Az angolok Michael Rice Bigger than Us slágerével próbálkoznak, míg a franciák Bilal Hassanit ültetik repülőre, hogy elénekelje Roi című számát. Izrael, mint rendező ország, Kobi Marimi Home alkotása mellett döntött. A németek a S!ster formációval próbálkoznak meg idén, számuk címe nagy meglepetésre Sister lett. Az olaszok versenyzője már most nagy sikernek örvend. Mahmood Soldi dala többször felvetődött már a lehetséges nyertesek között, mindezt úgy, hogy még nincs is meg minden dal az elődöntőkre. Utolsóként pedig a spanyolokat is nézzük, akik idén Miki-t küldik, számának címe, La venda.

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy idén is nagy lesz az olaszok előnye, de a minap olvasottak alapján a spotifyn a leghallgatottabb slágerek között van még a francia Roi, illetve a spanyolok és az angolok sem állnak rosszul. Persze mindez semmit sem jelent, hiszen láthattunk már meglepetéseket a döntők során. Ráadásul a leghallgatottabbak között szinte csak olyan országok versenyzői és dalai szerepelnek, akik amúgy is biztos továbbjutók. Ha őket nem nézzük, akkor nagyon jól áll Szlovénia, Albánia, Csehország és Észtország.

Májusban minden kiderül, addigis tartsatok velük, hiszen egyre több euróvizós cikkel örvendeztetünk meg titeket! 

Hozzászólások