Kultúra

Érdekességek Japánból

Japán érdekes, színes kultúrája rengeteg különleges dolgot rejt magában. Ma ebből a keleti országból hoztunk érdekességeket, hogyha csak gondolatban is, de egy kicsit körbeutazhassuk a világot. Ha titeket is érdekel a távolkeleti területek szokásai, mindennapjai és lehetőségei, tartsatok velünk!
 
1) A jatt sértés
Japánban nem szokás borravalót adni. Ha jattot próbálunk hagyni egy étteremben, az kifejezetten sértésnek számít. A fizetés úgy történik, hogy a felszolgáló számológépben mutatja nekünk, mennyit kell fizetnünk, majd azt, hogy mennyi jár nekünk vissza. Ha elvettük a pénzt, a pincér meghajol, mosolyogva elköszön, és mehetünk is a dolgunkra. A legtöbb helyen az átverés sem „szokás”, mivel úgy tartják, ha átvernek egy vevőt, balszerencse éri őket. Általában a japán éttermi felszolgálók nagyon udvariasak, nagyon figyelnek az illemszabályokra, az éttermeken kívül is.
2) Love hotelek
Love hotelek, azaz szerelemhotelek állnak a rendelkezésünkre, ha igényeinket diszkréten szeretnénk kielégíteni. Mivel Japánban a családok általában vékony falú, szűkös lakásokban élnek, ezért nincs sok esély a nemi életre. A Love Hotelek azonban vastag falakkal rendelkeznek, folyosóin hangos zene szól. Ha ételt rendelünk, akkor egy nyíláson át adják be  a szobánkba, a parkolóban a rendszámunkat is eltakarhatjuk, a portás csak csengetésre jön ki. Ilyenkor odaadja a kulcsot, elkéri a pénzt, majd vissza is megy. Pár órától egészen egy napig tartózkodhatunk egy ilyen hotelben.
3) Abszurd automaták
Sok étteremben egy automatán át rendelhetjük az ételt. Amikor bepötyögjük, mit kérünk, a gép kiad egy kartonkártyát, és miután helyet foglaltunk, az ételünket már készítik is a konyhán. Ezen a megoldáson kívül a Love Hotelekben erotikus cikkek automatái is vannak, italautomata pedig szinte mindenütt. Ez az automata-megoldás nagyon népszerű és gyors is, ezért sok helyen kedvelik,
alkalmazzák.
 
4) Gésák
A közhiedelemmel ellentétben a gésa nem prostituált, hanem szórakoztató-művész. Szolgáltatásuk borsos árú. Ők jártasak a tánc, zene terén, és hosszú évekig tanulják a
szórakoztatás művészetét. Eleinte kényszerből, de később csak saját akaratukból csatlakoztak a gésa közösséghez.
Ha többet szeretnénk tudni a gésákról, akkor rengeteg irodalmi műben tájékozódhatunk. Erre híres példa az Egy gésa emlékiratai, Arthur Goldentől. A könyv egy 9 éves kislányról szól, akit eladnak egy gésaházba.
5) Pontosság
Japánban a boltok nyitását, a vonatok érkezését és indulását másodperces pontossággal végzik. Ha késnek, mindig meghajolnak, és elnézést kérnek. Emellett a boltok vezetői sokszor személyesen üdvözölnek minden vásárlót, végtelen udvariassággal. Általában még a kosarat sem nekünk kell elvennünk, mert átnyújtják nekünk.
6) Talált pénz, balszerencse
Ha Japánban pénzt találnak az utcán, akkor is leadják, ha milliós értékről van szó. Úgy tartják, hogy a talált pénz rossz sorsot, balszerencsét hoz, ezért sosem tartják meg. Leadják a rendőrségen, majd ha 3 hónapig nem jelentkezik az elvesztő, akkor a találóé, de általában a megtaláló nem kéri el.
7) Kevés kuka
Érdekes, hogy Japánban alig vannak kukák az utcán. Ha mégis találunk, biztosan szelektívbe futunk bele. Az emberek nem szemetelnek, hanem hazaviszik magukkal a szemetet,
és ott dobják ki.

Ti jártatok már Japánban?

 

Hozzászólások

One thought on “Érdekességek Japánból

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .