Zene

Énekesek az Eurovízióról: Sergey Lazarev

Az Eurovíziós Dalfesztivál tökéletes lehetőség arra, hogy megismerkedhessünk más országok előadóival. Számtalan nagyszerű tehetség megfordul a verseny színpadán, akiknek a pályafutására a továbbiakban is érdemes odafigyelni. Mostani cikkünkben szeretnénk megismertetni veletek az idei orosz indulót, Sergey Lazarevet, aki nem csak hazájában, de több európai országban is népszerű énekesnek számít.

Kevesen tudják, de Sergey nem 2016-ban futott neki először a nemzetközi versenynek. 2008-ban “Almost Sorry” című dalával jelentkezett hazája nemzeti válogatójára, ahol egészen a döntőig menetelt. A választás azonban nem rá, hanem Dima Bilan-ra esett, aki végül meg is nyerte a dalfesztivált. Sergey továbbra sem adta fel Eurovíziós álmait. Több vele készült interjúban beszélt arról, hogy a jövőben mindenképpen szeretné megmérettetni magát, és maguk az oroszok is évről évre felvetették a nevét. A fenti tények ismeretében igazából borítékolható volt, hogy Sergey az Eurovízió színpadán fog kikötni, a valódi kérdés valójában az volt, hogy pontosan mikor is kerül erre sor.

Bár szinte minden egyes évben szóba került a neve, a rajongók 2014-ben kezdtek el komolyan gyanakodni arra, hogy Sergey valóban újra megpróbálkozik az Eurovízióval. Ekkor jelentette meg “Breaking away” című dalát, ami a verseny szabályzatához tökéletesen igazodva, pontosan három perc hosszúságú. Ha mindez nem lett volna még elég sokat sejtető, a szám zenéjét Dimitris Kontopoulos készítette el, akinek a nevéhez számtalan eurovíziós sláger köthető. A reményteli várakozások ellenére 2015-ben azonban nem Sergey képviselte Oroszországot.

A következő évben viszont az oroszok részéről hamar bejelentésre került, hogy 2016-ban már valóban őt küldik ki az Eurovízióra. A “You are the only one” pár hónappal a verseny előtt, márciusban került bemutatásra, melynek megalkotásában Dimitris Kontopoulos ismét segédkezett. A Dalfesztivál rajongói is pozitív fogadtatásban részesítették a dalt, ami az eredményen is meglátszott. A közönségszavazás első helyét Oroszországnak sikerült megszereznie, de az összesített pontok alapján végül az énekes a harmadik helyen végzett. A zsűri szavazásának eredményén többen is felháborodtak, ugyanis felmerült a gyanú, hogy a kialakult orosz-ukrán ellentét miatt, Sergey-t több országban is indokolatlanul lepontozták.

Bár a harmadik hely mindenképpen szép eredménynek mondható, Sergey kissé csalódottan hagyta maga mögött 2016-ban az Eurovíziót. Pontosan emiatt, nem igazán számított rá senki, hogy a közeljövőben újra visszatér. Az énekes végül mégis úgy döntött, megint nekifut a Dalfesztiválnak. Az idei évben megrendezett versenyen ismét ő képviselte Oroszországot, “Scream” című dalával. A 2016-os évhez képest egy teljesen más stílusú számmal érkezett Izraelbe, amit a műsor rajongói szintén jól fogadtak. Néhányan reménykedtek benne, hogy Sergey visszatérése ugyanolyan jól sül el, ahogyan Dima Bilan-é 2008-ban, és akárcsak honfitársa, második nekifutásra ő is megnyerheti a versenyt. A győzelem sajnos nem jött össze, hiszen ismét a harmadik helyet sikerült megszereznie.

Sergey munkásságára mindenképpen érdemes odafigyelni, ugyanis egy igen tehetséges énekesről van szó. Oroszországban már hosszú évek óta a legsikeresebb előadók között tartják számon, és meghatározó alakja hazája zenei világának.

Hozzászólások