Könyvek

Chevy Stevens – Aznap ​éjjel

Ha csak a kötet címét vesszük figyelembe, hogy Aznap éjjel, már eleve egy izgalmas sztorira asszociálunk. Szerencsére a történetet olvasva egyáltalán nem kell csalódnia az embernek, ugyanis Toni garantáltan levesz a lábadról!

A történet szerint Toni frissen szabadult a börtönből, de egyelőre csak feltételes szabadlábon van. Ahhoz, hogy ténylegesen szabad lehessen, végig kell mennie egy programon, távol kell tartania magát a drogtól és az alkoholtól, valamint érthető módon oda kell figyelne, hogy ne keveredjen bajba. Illetve, nem találkozhat egykori szerelmével, Rayennel, akivel együtt ítélték el, jó pár évvel ezelőtt.

Ahogyan haladunk előre a történetben, párhuzamosan ismerhetjük meg az 1996-ban, illetve 1998-ban való történéseket, vagyis hogy mi történt akkor, amikor még gimnazista volt, mi vezetett ahhoz a végzetes estéhez és mi történt, amikor elítélték. Tehát a két múlt, illetve a jelen folyamatosan váltakozik, ami csak tovább fokozza a feszültséget.

Megismerkedhetünk Tonival, barátjával Rayennel és Nichole-al, a húgával. Nyomon követhetjük a folytonos nézeteltéréseket édesanyjával és iskolai problémáit, ami igen mélyen érintett. Akárcsak az Ismerősnek jelölt című könyvben, itt is fontos szerepet kapott az iskolai bántalmazás, a folytonos megfélemlítés, ami egyszerre bőszített fel és tette még fontosabbá, hogy megtudjam, ki tette azt, amit.

“Senkitől sem tűrhetjük el, hogy rosszul bánjon velünk.”

Toni tinédzserként igazi bosszantó személyiséggel rendelkezett, ami az iskolai problémáknak köszönhető. Tipikusan az a szituáció, amikor a környezet keveri bajba a gyermeket és amiatt fordul a rossz irányba. A folytonos zaklatások, bosszantások és megfélemlítések az amúgy igen szimpatikus emberből kihozzák a rosszat és ezért édesanyjával, húgával bánik kegyetlenül. Veszekedik, ellentmond és verekedésekbe keveredik, hagyja magát felbosszantani, amit tulajdonképpen meg is lehet érteni. Az írónő igazi mai tinédzsert teremtett, mai problémákkal a kétezres évek előttre. Azonban a börtönben töltött idő megváltoztatja, megérik és ott van benne a remény, hogy normális éltet éljen. Nagyon tetszett, ahogy az írónő ezt véghezvitte. Ábrázolta nekünk a nehézségek minden egyes porcikáját és együtt éreztünk Tonival minden egyes pillanatban.

Már korábban is olvastam börtön témájú könyveket, és ahogyan akkor, most is teljesen magával ragadott ennek a hangulata. Az írónő pedig itt is törekedett arra, hogy hogyan mennek a dolgok. Mikor kit hova helyeznek, milyen szokások vannak, mit engedélyeznek és mit nem. Alapos kutatómunka van benne, az kétségtelen és ez mindig nagyon fontos.

“Nem a halál a nehéz, hanem az élet.”

Különösen tetszett az, ahogyan bemutatta a rabok egymáshoz való viszonyát. A hatalmi harcokat, a keménységeket és a durvaságokat, illetve azt is, hogy milyen szoros barátság tud kialakulni közöttük az együtt leült évek alatt.

Ahogyan haladunk előre a történetben, megtudunk számos aljas dolgot, amit Toni iskolás társai tettek vele, úgy érezzük, talán megoldottuk a bűntényt, és nem is volt olyan nehéz kitalálni. Ennek ellenére a vége mégis megdöbbenti az embert, mert bőven tartogat csavarokat.

Őszintén merem ajánlani ezt a regényt mindenkinek. Bár egy gyilkosság köré körvonalazódik, számos fontos témát dolgoz fel, ilyen az iskolai terror, amit a gyermekek egymás iránt tesznek, illetve az állatok fontosságáról is, holott ez nem is annyira lényeges szálnak tekinthető. De mégis ott van, ott az állatmenhely, ami Toni számára igen fontossá válik. Na meg azt is bemutatja nekünk ez a kötet, hogy milyen visszailleszkedni a normális világba, milyen újból szabadnak lenni.

A recenziós példányért köszönet az Álomgyár kiadónak!

Meghan March – Téged akarlak

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?