Könyvek

Behrouz Boochani SMS-ekben írta le könyvét

Döbbenetes története van a Nincs barátunk, csak a hegyek című könyv szerzőjének. Behrouz Boochanit illegálisan bebörtönözték az ausztrál kormány által a Manus szigeten működtetett menekülttáborba, még 2013-ban. Boochani egy mobiltelefonba írva, SMS-ek és WhatsApp üzenetek formájában küldte el ismerőseinek és barátainak a tábori eseményeket. A könyv mindennek ellenére nem csak egy börtönnapló, hanem tanúságtétel, a túlélés eszköze, lírai beszámoló, az ellenállás megnyilvánulása.

A könyv Neset Adrienn fordításában jelent meg az Európa Könyvkiadónál, továbbá már a megfilmesítési jogai is elkeltek.

Behrouz Boochani – Nincs ​barátunk, csak a hegyek

2013-ban a menedékkérő iráni kurd újságírót, Behrouz Boochanit illegálisan bebörtönözték az ausztrál kormány által a Manus-szigeten működtetett menekülttáborba. Több mint öt évet töltött ott – a könyv ennek az időnek a szülötte. Boochani egy mobiltelefonba pötyögve, sms-ek és WhatsApp-üzenetek formájában juttatta ki a fárszi nyelvű részleteket barátainak, ismerőseinek, angol fordítójának.
A Nincs barátunk, csak a hegyek nem egyszerű börtönnapló: tanúságtétel, a túlélés eszköze, lírai beszámoló, az ellenállás megnyilvánulása. Rendkívüli erejű írás, mely kíméletlenül szembesíti az olvasót a világ hontalanjai, a bebörtönzött menekültek keserű sorsával.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?