Könyvek

Balázs Ágnes – Lufi könyvek

Minden könyv és könyvsorozat különbözik. Napokat, heteket, éveket ölel fel egy-egy regény, de az is lehetséges, hogy csupán néhány órát. Egy életet.

Balázs Ágnes egyszerű, mégis nagyszerű módon, a gyerekeknek szórakoztató módon ír Dalos Hanna kamaszkoráról, a felnőtteknek pedig olyan megfoghatatlan módon, hogy megértsék a fiatalabbakat, miközben maguk is élvezik az olvasást.

“Jól kell kérdezni, kiscsillagom. Az emberek nagyon hálásak, ha valaki meghallgatja őket.”

Hanna, kisbabakori becenevén Lufi szeret fára mászni, a bokrok között elbújni, és az egyik szomszéd nénit ijesztgetni. Nem tiszta neki minden, sok dolog új, fura és bonyolult. Az általános iskola második éve előtti nyáron ismerkedik meg az eggyel feljebb járó Szamócai Tihamérral, akire szinte azonnal ráragad a Szamóca becézés.

“Gombos Zsuzsi is majdnem elájult, amikor a szabadesésre került a sor. (…) „Ne sikoltozz, kisanyám, olyan ez, mint a szerelem! Liftezik tőle a gyomrod, mégis oltári klassz!” Aztán már zuhantunk is lefelé.”

A fiú szeret olvasni, érdeklik az állatok, valamint nagyon sokat játszik Lufival, amikor csak tud. Kettejük csavarokkal teli története nyolc éven illetve nyolc regényen ível át. Egyre érettebbek és idősebbek lesznek. Megtudják, mi az a szerelem – noha nem úgy, ahogy várnánk -, újra és újra tanúbizonyságot tesznek egymás iránti elkötelezettségükről, ragaszkodásukról, valamint folyamatosan formálják, mélyítik kapcsolatukat. Szinte egy titkuk sincs a másik előtt. Őszinte, ártatlan történet az övék, ami nagyobb hangsúlyt helyez magára a gyerekkorra és az emberi kapcsolatokra, mint az egy idő után jelenlévő szerelemre. Ifjúsági regénysorozat, ami ugyanúgy elvarázsolja a felnőtteket, mint a célközönséget. Olyan, amit még évekkel később is jó újraolvasni, hiába nőtt be a fejünk lágya, értettük meg a dolgokat és győztünk le komolyabb akadályokat, mint Lufi és Szamóca.

 

A sorozat kötetei:

1. Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca
2. Balázs Ágnes: Lufi és a zűrös vakáció
3. Balázs Ágnes: Lufi és a boszorkányfarsang
4. Balázs Ágnes: Lufi és a hajmeresztő szerelem
5. Balázs Ágnes: Lufi és az elcserélt születésnap
6. Balázs Ágnes: Lufi és a nyolcpecsétes titok
7. Balázs Ágnes: Lufi és a hóba rajzolt szív
8. Balázs Ágnes: Lufi és a párizsi randevú
Moly, www.18pedagogia.hu

Hozzászólások