AHdventÉletmód

AHdvent 6. nap: Milyen hiedelmek köthetőek a karácsonyhoz?

A karácsony kapcsán alapvetően mindenkinek a fények, az otthon melege, a szeretet, a fenyőfa és sütemények illata ugrik be, pedig számos babona, szokás is köthető az ünnephez. Ha valaki sikeres új esztendőt szeretne, mindenképp fogadja meg a néphiedelem íratlan szabályait!

 • Régen az ünnepi asztalon összegyűlt morzsákat szokás volt gyümölcsfák, növények földjeibe szórni, hogy bő legyen a termés. De azt is mondják, hogy a három napban tilos kidobni a szemétbe az összegyűlt morzsákat, mert azzal kiteszik a házban élőket a betegségeknek.
 • Valószínűleg mindenki igyekszik a legszebb kiegészítőkkel felruházni az étkezőasztalt, de az abroszra érdemes külön figyelni. A csipkés, hímzett darabok, illetve a piros szín jó szerencsét hoznak, és az örömöt hirdetik.
 • Ha már szépség, ügyeljünk arra, hogy szépen kiöltözzünk az ünnepekre, de fontos, hogy ne viseljünk teljesen új darabokat, mert az balszerencsét hoz.
 • Ugyanígy nem ajánlatos karácsony és újév között sem mosni, teregetni, mert akinek “padláson” szárad a ruhája, az meghalhat.
 • A karácsonyi menü között jó, ha szerepelnek babos, mákos, diós, lencsés és halas ételek. Ezek bőséget hoznak az új esztendőre, a hal pedig a siker szimbóluma. Ha ezt fogyasztjuk, karrierünk is olyan nyílegyenesen fog haladni, akár hal a vízben. Aki pedig egy megszárított pikkelyt rak a pénztárcájába, számíthat a gazdagságra.
 • Bár az ünnepi hangulat már december elején megfertőz mindenkit, a fenyőfát bevinni a házba és feldíszíteni csak december 24-én szabad, mert így nem hívjuk fel magunkra a gonosz szellemek figyelmét.
 • De ehhez a dátumhoz kötődik még a nagytakarítás is: a nők kisöpörtek minden koszt a házból, mert úgy tartották, az ördög beköltözik mindenhová, ahol piszok van.
 • A fagyöngy minden rossz lelket elűz, érdemes kirakni egyet a bejárati ajtó fölé.
 • Ha karácsony estéjén hagyunk leégni az ablakban egy gyertyát, magukhoz invitáljuk a szerencsét.
 • Ha a három nap valamelyikén víz ömlik egy lány lábai elé, számítani kell a gyermekáldásra!
 • Külön jó hír azoknak, akik karácsonykor születtek, ugyanis szinte kivétel nélkül minden jós úgy gondolja, hogy aki a szent napok valamelyikén született, soha nem találkozhat ártó szellemekkel, de nem is érzékelheti őket.

De mi a helyzet a világ más országaiban? Lássuk!

A britek a tűz erejében hisznek, számukra ugyanis nagy szerencsétlenséget jósol, ha nehezen gyullad meg a tűz a kandallóban. De az is fontos, hogy a fahasábot az előző karácsonykor használt fahasábbal gyújtsák meg, mert ezzel távol tartják a gonosz lelkeket. Az angoloknál inkább a halas ételek és pulyka kapnak szerepet, szintén a bőség jegyében.

A svédek az elhunytakért gyertyát gyújtanak – a különbség annyi, hogy ők ezt karácsonykor teszik, nem a nálunk szokásos Mindenszentekkor. De ezt a rituálét sok norvég család is alkalmazza. Az északi népek nagyon felértékelik a gyertya erejét, különösen karácsonykor, mert mágikus időszaknak tulajdonítják. Az ő köreikben túl sok hiedelem nem ismert, viszont a nagy távolságok miatt szokás, hogy szinte minden évben más rokonnál tartják az ünnepeket.

 

Csehországban meg vannak győződve róla, hogy december 24-én csodát, sőt, egyenesen a jövőt láthatják, ha igen szemfülesek. Épp ezért nem is kapcsolnak villanyt, míg az első csillag fel nem ragyog az égen, a karácsonyi asztal lábait pedig összekötik, hogy megvédjék a házat a betörőktől, alá pedig fokhagymát tesznek, ami elűz minden rosszat. De ugyanígy elriasztja a gonoszt az a csupor méz is, ami az asztal közepére kerül, a páros számú evőeszköz pedig arról gondoskodik, hogy szerencse kísérje őket az új esztendőben. Vacsora közben nem illik felállni az asztaltól, mert úgy tartják, hogy aki elsőként áll fel, elsőként hal meg, épp ezért mindig együtt távoznak. Maradékot hagyni is a szegénység előszelét hozza, szóval, ha már nem is fér a család tagjaiba több, inkább háziállataiknak adják, hogy ők is sokáig az élők sorában maradjanak.

Görögországban még a karácsony is kissé trópusi hangulatban telik. A fiúgyerekek dobolva és énekelve vonulnak fel az utcán, ha pedig jól teljesítenek, sokszor pénzt kapnak az utca népétől. Bár ők is állítanak karácsonyfát, sokkal nagyobb hagyománynak örvend egy sekély, fából készült tál, amibe bazsalikomot és szentelt vizet öntenek, és napjában körbespriccelik a ház helyiségeit, hogy áldásban részesüljenek. A kallikantzaroi olyan rettegett démonnak számít, ami a kéményen keresztül szökik be a házakba, és egészen január 6-ig fokozott veszéllyel támadhat. Épp ezért a görögök a szenteltvíz mellett egy pár régi cipőt is bedobnak a kandallóba, ennek füstje pedig sikeresen elriasztja a rossz szellemet.

Hozzászólások