AHavi kedvenceink

Sorozat

Havi kedvencnek most egy szívemnek kedves sorozatot mondanék, ami bár több, mint egy évtizede az egyik favoritom, a mai napig nem tudom megunni az epizódokat. Ez pedig nem más, mint a Váratlan utazás, amely Lucy Maud Montgomery regénye alapján készült, és Kevin Sullivan, Harvey Frost és kollégái vitték vászonra. A történet szerint Sara Stanley (Sarah Polley) édesapja jogi ügybe keveredik, a kislánynak a Prince Edwards szigetre kell költöznie édesanyja rokonaihoz Avonlea-ba. Eleinte nehezen fogadja el új környezetét, a szigorú és hajadon nagynénje mogorvaságát. A részek alatt bemutatásra kerül a népes King család, a városka lakóinak mindennapjai, Hetty King (Jackie Burroughs) és Sara kapcsolata. A sorozat tanulságokkal teli, ezért is szerethető és manapság példamutató lenne. A Váratlan utazás 1989-től egészen 1996-ig játszódott, hét évadot élt meg.

Murvai-Czakó Eszter

Zene

Camila Cabello nagy kedvencem lett az évek során. Az énekesnő folyamatosan ontja magából a jobbnál jobb dalokat, amelyek mellett én sem tudok elmenni szó nélkül. Legutóbb a Liar című szerzeményébe szerettem bele, de nagyon. A hamarosan megjelenő albumon helyet kapú újdonsághoz nemrég videóklip is készült, amely szintén belopta magát a szívembe. Bár sokan nem szeretik az előadót, véleményem szerint egy nagyon szerethető fiatal és pörgős lányról van szó, akinek brutális az énekhangja. A Liar is ennek bizonyítéka, amely a szeptemberi kedvenceim közé került.

Kurdi Réka

Lazy azon magyar előadók közé tartozik, aki sokkal nagyobb nézettséget érdemelne. Remek szövegei vannak, bár az igaz, hogy a legtöbb a szerelemről vagy a szakításról és a vágyról szól, de azt írja meg, amit érez, és ez teszi őt annyira igazzá. A #DSFPROD mint ha jól tudom egyszemélyes kiadóként jól működik, a fiatalember dalai gyönyörűek vagy épp odamondóak, tehát több stílust képvisel és szerintem a legtöbb ember megtalálná benne azt, ami tetszene neki. Nézzetek szét a csatornáján, hallgassátok meg egy-két dalát és Ti is szeressetek bele!

Lócska Szabina Nina

A szeptemberi kedvencemhez mondhatni elég kalandos úton, egy gyerekkoromban megismert dalnak köszönhetően jutottam el. Amióta az eszemet tudom, a The CranberriesZombie”-ja mindig ott volt a lejátszási listámon, és a 2018-ban megjelent Bad Wolfes feldolgozásra is nagyon gyorsan rákattantam. Idővel kicsit mélyebben beleástam magam az együttes munkásságába, és ekkor találtam rá a menedzserük zenekarára, a Five Finger Death Punch-ra, amibe – nem túlzás kijelenteni – azonnal beleszerettem.

A legelső dal, amit hallottam tőlük, a „Wrong side of Heaven” volt. Már az első pár másodperc után tudtam, ennek a számnak betonbiztos helye lesz a kedvenceim között. Nos, nem is tévedtem nagyot. Szeptember elején találtam rá, és azóta szinte minden egyes nap legalább egyszer lejátszásra kerül.

Bár számomra még újdonságnak számít, egyáltalán nem egy friss szerzeményről van szó. A dal 2014 augusztusában került kiadásra, amelynek szövegét az együttes tagjai – Ivan Moody, Jason Hook, Jeremy Spencer és Báthory Zoltán – Kevin Churko-val kiegészülve írták meg. A „Wrong side of Heaven” a megjelenésével egy időben videóklippet is kapott, aminek a rendezése Nick Peterson nevéhez köthető. A kisfilm a hajléktalanná vált amerikai katonák történetét dolgozza fel, ami igazán szívbemarkolóra sikeredett, így mielőtt az érzékenyebb lelkűek megnéznék, a biztonság kedvéért készítsenek be maguknak egy-két papírzsebkendőt.

Oldalakat tudnék még írni arról, miért szerettem meg ennyire, de azt gondolom, maga a dal többet mond ezer szónál. Hallgassátok meg ti is! Ígérem, nem fogtok csalódni.

Nagy Vivien

Könyv

Ehavi kedvencemnek Kosztolányi Dezső Édes Annáját választottam, bár első alkalommal egy iskolai tanóra miatt, muszájból olvastam el. Imádom magát a szerzőt, a verseit, osztom a nézeteit és ars poeticáját, nem csoda, hogy az első tőle olvasott regény is elnyerte tetszésemet. A könyv Vizyék, egy jómódú család és legújabb cselédjük, Édes Anna történetét meséli el. Anna a tökéletes szolga, gépként dolgozik, nem lop, nem eszi ki a vagyonából Vizynét, aki a sok csalódás után a lány megszállottjává válik, és még férfiakat sem visz a házhoz. Szófogadó, törődő, lelkiismeretes. De ha valaki ennyire tökéletes, az előbb vagy utóbb valami szörnyű dolgot fog művelni. Lélektani, kicsit döcögősen olvasható regény, de én imádtam.

Molnár Dorka

A havi kedvencemnek Batka Zoltán regényét választottam, a Vata fiát, mégpedig azért, mert teljesen felülmúlta a várakozásaimat. A történet 1061-ben játszódik, mikor Vata fia János népéhez érkeznek Béla király követei, hogy a pogány népet a keresztély hitre térítsék. Nagyon tetszett benne, hogy egy olyan időszakot választott a szerző, amit kevesen ismernek, illetve, hogy egy elképesztően alapos kutatómunka előzhette meg az írást. A cselekményszál jól fel volt építve, pörgős volt és elképesztően izgalmas. Imádtam!

Benedek Eszter

Kultúra

Nemrég indult két tehetségkutató is Koreában, az egyik a Signhere a másik pedig a Queendom. A Signhere ténylegesen tehetségkutató, hiszen az AOMG és a H1GHERMUSIC kiadókhoz keresnek új és egyedi rappereket. Eddig összesen hat epizód ment le, a legjobbak már megvannak, akiket újabb és újabb fordulókban eresztenek össze. A legfőbb zsűritagok a kiadók legjobbjai: Jay Park, Simon Dominic, Gray, Code Kunst és Woo Won Jae, de mindig hívnak maguk mellé plusz pontozókat. Az előválogatón a közönség is szavazhatott, majd a második körben, régebbi és híres hiphop előadók adhatták le voksukat. Kíváncsi vagyok hány forduló lesz és a győztesre is, de már most megtaláltam a kedvenceimet.

Ezzel szemben a Queendom a már meglévő kpop csapatokat eresztette össze, akik különböző témákban mutatják meg tehetségüket. A bandák között van a G(I)-DLE, a Lovelyz, az AOA, a MAMAMOO, az Oh My Girl és az egyetlen és utánozhatatlan Park Bom. Bevallom nem értem, hogy őt miért rakták be a csapatok ellen, viszont mivel nagy kedvencem, így örülök neki, hogy hallhatom a hangját. Eddig két forduló ment le, és a harmadik a következő héten fog bemutatásra kerülni, amelyet már nagyon várok.

Lócska Szabina Nina

Hozzászólások