Sorozatok

A legjobb kórházas sorozatok

Biztosan többen emlékeztek még a német Brinkmann professzorra A klinika című sorozatból, aki hazánkban is nagy népszerűségnek örvendett, akárcsak a Kórház a város szélén. Azóta eltelt évtizedekben számos dokis szériák eseményeit követhettük, akár európai gyártásúról beszélünk, akár amerikai. Összegyűjtöttünk most nektek, néhány kórházas sorozatot, hátha valamelyikhez ti is kedvet kaptok vagy újra néznétek.

Vészhelyzet

A tizenöt évadon át futó amerikai sorozat, rengeteg rajongót és korosztályt ültetett le a televízió elé. Az1996-ban induló Chicago-ban játszódó Vészhelyzet legfőképp a sürgősségi osztályon történt eseményeket mutatja be. A betegek ellátásán kívül az orvosok életét is megismerhetjük, továbbá rengeteg izgalmas esemény történik a kórház falain belül és kívül. Dühös páciensek, rossz döntések, szerelmi szálak tarkítják a műsort, miközben drámai jeleneteknek is tanúi lehetünk. Minden epizód egy történetet dolgoz fel, néha szinte már-már filmben is megállná a helyét. A társadalmi problémák is előkerülnek, hiszen az azonos neműek kapcsolata, önkéntesi munka Kongóban, ahol a szereplőket a gyógyítás mellett harc közeli élmények is érik, de közelihez érezhetjük dr. Gallant (Sharif Atkins) és Neela (Parminder Nagra) szerelmét, majd szomorú végkifejletét, amikor dr. Michael Gallantot Irakba küldte a hadsereg végül pedig egy bombatámadásban meghal. Sajnos tizenöt évad alatt több eredeti szereplő is búcsúzott a sorozattól, hol az előbb említett halálesetek miatt, hol a karaktere kiírása miatt, hol pedig a színész saját döntése miatt, de akadtak visszatérő karakterek is. Itt szerezte meg a népszerűséget magának George Clooney, Noah Wyle vagy Goran Visnjic is, aki Kovac doktorként csavarta el a nővérek fejét.
A sorozat 117 Emmy-jelölést tudhat magáénak, illetve 22 díjat. Megkapta továbbá a People’s Choice Awardot mint „Kedvenc televíziós drámasorozat” minden évben 1997 és 2002 között. Az évek során számos további jelöléssel/díjjal tüntettél ki, köztük Screen Actors Guild Awardsszal és Golden Globe-díjjal. A Vészhelyzet 2011-ben ért véget.

Grace klinika

A sorozat manapság is fut, jelenleg már a tizenhatodik évadnál jár. A 2005-ben indult Grey’s Anatomy is izgalmas epizódokat tartogat a nézőknek. Az évadok végén gyakran nyitva hagyják azt a bizonyos kiskaput, hogy még nagyobb izgalommal várják a rajongók a következőt. A Shonda Rhimes alkotta sorozat rengeteg érdekes témát boncolgat, családon belüli erőszak, a transzneműek jogai és a színes bőrűek egészségügyi ellátása, miközben a betegek megmentése mellett a szereplők viszonyát is követhetjük. Ellen Pompeo által megformált főszereplő Meredith Grey – nevéből alkották a sorozat címét is – és Derek (Patrick Dempsey) kapcsolatának is szemtanúi lehetünk, pedig a nő nehezen nyitott a férfiak felé, a kapcsolatoktól is tartott. Az évadok során több szereplőtől is búcsúzni kellett, halálesetek, új élet kezdete, felmondás miatt, de például maguk az orvosokért is aggódhattunk, ha betegséget diagnosztizáltak náluk. A legjobban kedvelt szereplőt alakító Patrick Dempsey autóbalesetet szenvedett a sorozat szerint, ami a rajongóknak nagy érvágás volt, karakterét követelték vissza a sorozatba. Az eredeti szereplőgárdából már csak hárman vannak jelen.

Dr. Csont

Bones (Emily Deschanel)  és Booth (David Boreanaz) izgalmas nyomozásai 2005-ben indult. A nagy népszerűségnek örvendő Bones egészen 2017-ig képernyők elé szegezte a rajongókat, amikor is a 12. évaddal véget ért a sorozat. A történet szerint egy leszerelt mesterlövész, jelenleg az FBI különleges ügynöke elkezd együttműködni a Jefferson Intézettel. Temperance Brennan intelligens antropológus, a csapata pedig egytől-egyig valamilyen tudományos területen jeleskednek. Brennan azaz, Bones becenevet kapta Booth ügynöktől segít az FBI-nak a maradványok azonosításában, illetve a gyilkossági ügyek megoldásában. A sorozat több társadalmi problémát dolgoz fel, illetve halálesetek, drámai helyzetek is előfordulnak. Dr. Csont epizódjai alatt egy informatikus zseni zaklatta a csapatot, köztük Bones-t, emiatt a szereplők gyakori veszélynek voltak kitéve. Ezalatt a két főszereplő egymásba szeret, Temperance racionális, érzéketlen természete miatt az érzéseket is tudományosan közelíti meg, míg Booth érzelmesebb, hívő ember. A párnak végül gyermekeik születnek, mialatt a nevelés kérdése is előtérbe kerül.
A sorozat további szereplői között is komoly barátságok, szerelmek alakulnak, az részek pedig Washingtonban játszódnak. Érdekesség, hogy a történetet bűnügyi antropológusként dolgozó orvos, Dr. Kathy Reichs találta ki.

Dr. House 

A különc doki nem mindenkinél aratott sikert, akadtak olyanok, akik kifejezetten nem kedvelték a Hugh Laurie által megformált karaktert, azonban tagadhatatlan, hogy népszerűsége töretlen volt. 2004-ben kezdődött és egészen nyolc évadon keresztül szórakoztatta a nézőket House.
Gregory House egy diagnoszta-csapatot vezet a Princeton-Plainsboro Egyetemi Kórházban, Amerikában. A páciensek tüneteivel és azok betegségeivel indít minden egyes epizód, majd az adott részben a diagnosztika csapat igyekszik megoldást találni a beteg tüneteire, de gyakran a helyzet kritikussá válik. House és a csapat felméri a lehetőségeket és jegyzeteket készítenek, mely okokat zárnak ki. A helyes diagnózis általában a semmiből jut eszébe House-nek, addig pedig mindent megtudhatunk az adott páciens magánéletéről és a betegségének kezdeteiről.
Az évadok alatt kiderül, hogy a doktor egy fájdalomcsillapító, mégpedig a Vicodin gyógyszer rabja. Tulajdonképpen House függősége fájó lába miatt alakult ki, emiatt bottal kell járnia. Az évadok végén House hallucinációk gyötrik, majd végül önként úgy dönt, hogy pszichiátriai kezelésre van szüksége.
A sorozat 2005-ben megkapta a Peabody-díjat, később több Emmy és Golden Globe-díj jelölést is kapott a Dr. House. Laurie-t 2008-ban a valaha volt második legszexisebb televíziós orvosnak szavazták meg, az első helyen George Clooney végzett a Vészhelyzet-beli Doug Ross szerepében.

Doktor Murphy 

Igazán felkavarja az életet San José-ban Shaun Murphy (Freddie Highmore), amikor sebészként elkezd dolgozni a helyi kórházban. Nehezen tudják a profi, régóta a pályán lévő kollégák elfogadni Murphy megoldásait, másfajta rálátását a problémára. Dr. Murphy ugyanis autizmussal és Savant-szindrómával küzd, ami miatt kerüli az testi kontaktust, beszélgetőpartnerére nem néz, ingadozik. Azonban az efféle szindrómával küzdők egy vagy több területen kiemelkedőek, ezért képes megkérdőjelezi rutinos orvosok meglátását, ezáltal életeket ment, de a tapasztalt kollegáinak is újat tud mutatni.
Doktor Murphy 2017-ben indult, harmadik évada pedig a tavalyi év őszén kezdődött. Ez idő alatt a sorozat Golden Globe, Teen Choice Award’s és Critics’ Choice Television Award jelöléseket is kapott. 

 

Nektek mely kórházas sorozat volt a kedvencetek? 

Hozzászólások