Kultúra

5+1 érdekesség Antoine de Saint Exupéryről

A kis herceg talán az egyik legtöbbre tartott könyv a világon. Antoine de Saint Exupéryről, a megalkotójáról azonban nagyon keveset tudunk. Milyen ember volt ő valójában? Valóban annyira különbözött történetének főhősétől? Mi okozhatta váratlan eltűnését? A világ egyik, talán leghíresebb szerzőjéről az alábbiakban összegyűjtöttünk nektek 5+1 érdekességet, ami talán segít kicsit jobban megismerni, ki is volt ő!

1, Sokgyerekes családba született.

Antoine de Saint Exupéry egy jómódú, sokgyerekes családban látta meg a napvilágot, harmadik gyermekként. Ősei birtokolták a középkorban az akvitániai Saint-Exupéry falut, innen ered a családi neve. Antoine-nak a lánytestvérei mellett egy bátyja is volt, akinek betegség miatt, 15 éves korában bekövetkezett halála mély nyomokat hagyott az íróban.

2, Katonaként is szolgált.

Az író a francia haditengerészet iskolájában kezdte tanulmányait. Miután ott megbukott a záróvizsgán, az École des Beaux-Arts-ra iratkozott be és ott folytatta a tanulást építésztanoncként. 1921-ben besorozták a katonasághoz, és Strasbourgba küldték pilótaképzésre, miután ezt befejezte, rögtön át is helyeztette magát a légierőhöz. Később gyakran szállított postai küldeményeket, főként a Tolouse-Dakar útvonalon.

3, Már fiatalkorától kezdve írt történeteket.

Első meséjének A pilóta (L’Aviateur) címet adta. Ez a történet egy magazinban jelent meg. 1928-ban jelent meg első könyve, a Courrier Sud (A déli futárgép – Postajárat délről) címmel. Nem sokkal később,1931-ben a második is napvilágot látott, Vol de Nuit (Éjszakai repülés) címmel.

4, Salvadori írónő volt a felesége.

Exupéry 1931-ben vette feleségül az egyszer elvált, illetve egyszer megözvegyült Consuelo Suncín Sandoval Zecenát-t, akivel meglehetősen viharos volt a kapcsolata. A nő lett az író múzsája. Érdekesség még, hogy mindkettejük családja ellenezte a házasságot, a másik rossz híre miatt. Valóban nem is tartottak ki túl sokáig egymás mellett, ugyanis mindketten előszeretettel bocsátkoztak viszonyokba, amit még egymás elől se igazán titkoltak.

5, Kilenc írása látott napvilágot.

Leghíresebb könyvét A kis herceget 1943-ban adták ki, ezt már csak egy regény követte, a Citadella című, ami 1948-ban jelent meg. A kis herceg egy erős társadalomkritikaként értelmezhető és felhívja a figyelmet több fontos tanításra, melyet sokszor még ma is semmibe vesz az emberiség.

+1, Tragikus körülmények között veszett nyoma.

1944-ben visszavonulása előtt még vállalt egy utolsó küldetést, adatokat kellett volna gyűjtenie a Rhone-völgyi német alakulatokról, azonban innen soha nem tért vissza. Eltűnését megmagyarázandó több teória létezik, megtalálták már többek között ezüst karkötőjét, sőt gépének egyes darabkáit is. Nagy valószínűséggel egy német vadászpilóta lőtte le a repülőjét. Mások szerint (mivel gépének maradványain nem találták a lövedékek helyét) egyszerűen öngyilkos lett, mivel ebben az időszakban súlyos depresszióval és alkoholizmussal küzdött. De akár hirtelen szívmegállás is lehetett a halála oka, mivel láncdohányos volt. A pontos ok máig nem ismert, az író holtteste viszont időközben előkerült és Carqueiranne temetőjében helyezték örök nyugalomra.

 

http://www.ahmagazin.com/kultura/61-erdekesseg-kosztolanyi-dezsorol/

Hozzászólások