Sorozatok

5 brit sorozat angoltanuláshoz

Akik a brit akcentust részesítik előnyben, jobban teszik, ha amerikai helyett brit sorozatokat néznek. Így ugyanis sokkal könnyebben rögzül a vágyott kiejtés. A tipikus angol humor és a kosztümös filmek kedvelői könnyedén találnak ízlésüknek megfelelő műsort. Szerencsére azonban még ennél is bővebb a választék. Cikkünkben bemutatunk 5 brit sorozatot, mellyel élmény lesz a nyelvtanulás.

1.      Brit krimi angoltanuláshoz: Happy Valley

Észak-Angliában játszódik a BBC kisvárosi drámája. Az egyik főhős egy rendőrnő, aki szélmalomharcot vív a drogkereskedelemmel, mely a kisvárost teljes egészében átszövi. A másik főszereplő egy könyvelő, aki maga is lepaktál a bűnözőkkel. A sorozat izgalmas elegye a kriminek és a drámának, egy kis angol humorral fűszerezve. A yorkshire-i akcentus pedig magával ragadó.

2.      Igazi brit sitcom: A rágógumi (Chewing gum)

A modern Londonba visz Tracey Gordon története. A 20-as éveiben járó főszereplő szeretné felfedezni csaját szexualitását, hiszen még szűz. Ebből természetesen különféle bonyodalmak születnek. A Netflixen is elérhető sorozatból szuper szleng szavakat sajátíthatnak el az angolul tanulók.

3.      Angol történelmi fikció: Az utolsó királyság (The Last Kingdom)

A történelemrajongók ezzel a lebilincselő brit sorozattal angoltudásukat is csiszolhatják. A történet kezdetén Nagy Alfréd a normann betolakodóktól védi királyságát. Eközben megjelenik a szász születésű Uhtred, akik vikingek neveltek, hogy visszaszerezze jogos tulajdonát. Mind a sorozat látványvilága, mind cselekménye magával ragad, így észre sem veszed, hogy közben angolul tanulsz.

4.      Elgondolkodtató brit sorozat: Black Mirror (Fekete tükör)

Korunk társadalmának tart görbe tükröt ez a brit antológia sorozat, melyben amerikai akcentust is hallhatunk. Még azoknak is tökéletes, akik rendszertelenül néznek sorozatot, hiszen különálló epizódokból áll. Egy kis ízelítő a sorozat témáiból:

  • drónok
  • agyi implantátumok
  • videójátékok
  • a média hatalma

Akik nem zárkóznak el az disztópiák világától és haladó szinten fejlesztenék angoltudásukat, nézzenek bele a Fekete Tükörbe!

5.      Sorozat kimondottan nyelvtanulóknak: Extra

Zárjuk a sort egy kimondottan nyelvtanulóknak szánt sorozattal! A Jóbarátok mintájára készült az Extra sorozat, s 4 barát életét mutatja be Londonban. Nemcsak angol, de francia, spanyol és német változata is van. Angolul 30 része készült el. A többi sorozattal ellentétben jellemző rá az iskolás stílus, viszont kezdőknek és könnyű ismétlésre vágyóknak tökéletes. Ha úgy érzed, az angol nyelvtanfolyam otthon még kiegészítésre szorul, keresd youtube-on az Extrát!

Összefoglalva: Egy kis utánajárással nagyszerű brit sorozatokat találhatunk. Ahogy az 5 bemutatott példában is láttuk, szinte minden témában van brit sorozat, s többségük Netflixen elérhető. Semmi akadálya tehát az intenzív angoltanulásnak!

Hozzászólások