MédiaTi küldtétekVersenyZene

Varga-Szabó Benedek: 7+1 mindennél zseniálisabb zenei feldolgozás

A YouTube már egy bő évtizede a világ egyik, ha nem a legnagyobb videó megosztó portálja. Azzal, hogy szinte bárki számára elérhető az ott megosztott tartalom, és a videókat korlátlanul újra és újra le lehet játszani ingyenesen, a híres zenekarok is előszeretettel töltik fel ide a dalaikhoz készített videoklipeket, hogy így még nagyobb ismertséget, népszerűséget és nézettséget érjenek el.

Nem a profik azonban az egyetlenek, akik ebből profitálni tudnak, hanem azok is, akik a legnagyobb slágereket feldolgozzák. Ők ugyanis lehet, hogy csak egyszerű, kreatív, tehetséges emberek, akik az ágyuk szélén ülve, egy telefonnal veszik fel, amit csinálnak, és másként esélyük sem lenne komolyabb ismertségre szert tenni. Azonban a YouTube-on keresztül az ügyesebb videók ugyanúgy fel tudják kelteni akár több százezer vagy millió néző érdeklődését, figyelmét, mint a nagyok. Mára kész iparág épült az ilyen videók köré, így 2017-re mondhatni már annyira nem is érdekesek. Éppen ezért én ebben a cikkben igyekeztem olyan zenei feldolgozásokat összegyűjteni, amik valamivel kilógnak a sorból.

  1. Ed Sheeran – Shape of you by LIVE BANNED

A felsorolást a cikkemet ihlető videóval kezdem. Ki ne ismerné a Shape of you-t? Ki ne dúdolná együtt a rádióval vezetés közben? Kinek nincs már egy picit elege belőle? „Halott ügy ezt a számot feldolgozni, mert már alapból mindenki unja, pláne, ha nem is olyan jó, mint az eredeti…” gondoltam én, mikor megláttam a hírfolyamomban. Valamiért mégis rákattintottam, és nem bántam meg. Három napszemüveges, vigyorgó indiai fószer, színes ruhákban, műanyag sípokkal, indiai hangzással és akcentussal adják elő Ed Sheeran – és a Live Banned zenekar – eddigi legnagyobb dobását. Az ötlet zseniális, a klip kellően humoros, és az összhatás engem levett a lábamról.

  1. Linkin Park – In the end – Ten Second Songs

A Ten Second Songs, igazi nevén Anthony Vincent még 2014-ben töltötte fel a nu-metál sláger feldolgozását a YouTube-ra. Eléggé beszédes a produkció neve, és címe, ám elsőre talán annyira mégsem egyértelmű, mire is kell számítani. Adott egy szám, ám 10 másodpercenként változik a stílusa. Nem is akárhogyan; Anthony hihetetlenül alapos munkával, profi számítógépes alapot csinált, amire aztán ráénekelt. Az érdekesség csak annyi, hogy minden sor egy-egy híres zenekar, vagy emblematikus énekes/előadó stílusában és hangszínén szólal meg. Helyet kap a videóban többek közt Axl Rose, Eminem és Enya is, csak hogy a szélsőségeket említsem. Személyes kedvencem ez a videó a listáról, annyira precíz, összeszedett és élvezhető, hogy garantálom, bárkinek leesik az álla, ha végignézi.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy egy mondatban megemlékezzek a közelmúltban történt tragikus eseményről, a Linkin Park énekesének haláláról. Nyugodj Békében Chester Bennington, sosem felejtünk el!

 

  1. Adele – Rolling in the deep – Dick Brave and the Backbeats

A legtöbb ember első látásra/hallásra azt hinné, hogy egy újabb amerikai nosztalgia zenekarról van szó, ám ez tévedés. A Dick Brave and the Backbeats zenekar ugyanis német, ettől érdekes, ahogy mégis vissza tudják idézni a hatvanas évek Amerikáját. Adele egyik leghíresebb száma, tempós amerikai rockablily-re faragva, Németországból. A tökéletes recept, hogy felkerüljenek a listára.

 

  1. Bon Jovi – Livin’ on a prayer – Alex Goot

One man band, azaz egyszemélyes zenekar. Ez a három szó kellően leírja ezt a videót, ugyanis a felvételen minden hangszeren ugyanaz a srác játszik. Természetesen nem egyszerre, Alex az egyes sávokat mind maga játszotta fel, külön-külön. Kivételes tehetség, zeneileg kifogásolhatatlan, amit csinál, a videó pedig szépen van fényképezve és vágva, az összhatás egy divatos produkció lett. Az eredeti dalhoz annyira nem nyúlt hozzá, viszont azok, akik lelkesen várják, hogy a technikás Richie Sambora szólóval hogyan birkózik meg az ifjú titán csalódni fognak, mert Goot feltételezhetően jobban billentyűzik, mint gitározik, ezért a könnyebb utat választva ezt a részt szintetizátoron játszotta fel. Ettől függetlenül lendületes, és zúzós, „rock ’n’ rollos” maradt a szám, és mindenképpen helye van a listán.

 

  1. KFT – Afrika – Zorall

Természetesen nem maradhatnak le a listáról a „mieink” sem. Cikkem egyetlen magyar zenekara a Zorall, akik előszeretettel dolgozzák fel kicsiny országunk slágereit. Természetesen nem ők az egyetlen zenekar itthon, akik saját ízlésükre faragják a dalokat. Külföldi számokra magyar szöveget, vagy mash up-okat rengeteg banda csinál itthon, kisebb-nagyobb sikerrel. Szerintem ez az Afrika azonban olyan, hogy elsőre szinte senki nem fogja elhinni, amit hall. Aztán függővé válik, és beleszeret. Besenyő Pista bácsi és Michael Jackson is büszke lenne rájuk!

 

  1. Genesis – Land of Confusion – Disturbed

Amikor elkezdtem anyagot gyűjteni a cikk megírásához még nem is gondoltam volna, hogy ez is rajta lesz a listán. Az ok pedig igen egyszerű: álmomban nem gondoltam volna, hogy ez nem a Disturbed saját dala. Véletlenül hallottam meg az eredetit a rádióban. Tudtam, hogy ismerős valahonnan, de hiányérzetem volt. Aztán leesett, hogy a szám ugyanaz, csak az előadó nem. Én ugyanis a Phil Collins féle Genesist hallottam a rádióban, de csak a Disturbed verziót ismertem. Itt tudatosult bennem, hogy ezt a számot nem kisebb zenészek írták, mint Phil Collins és Mike Rutherford, és amúgy a videóklippje a Grammy-díjat is nyert.
Ennek ellenére a feldolgozás igenis helytálló, és sosem volt ennyire aktuális, mint most. Egy dal mindenkinek másról szól, így ezt a kijelentésemet nyitva is hagyom…

 

  1. Rage against the machine – Killing in the name of – Jazz version

Kellemes kávéházi háttérzene is lehetne, smooth-os hangzással, és a kellemes jazz melódiával, ha nem a RATM örökzöld klasszikus funk-metál számáról lenne szó. Az Andy Lim Trio nagyszerű zenészei készítették el az alapot, amire aztán az eredeti Zach de la Rocha féle éneket vágták rá, extravagáns kontrasztot adva ezzel az egésznek. Sajnos az Andy Lim Trióról nem találtam semmi számottevő adatot a neten, ami csak azért érdekes, mert majdnem 2 millió kattintásnál jár a videó a YouTube-on.

 

+1 Abba – Gimme Gimme Gimme – Yngwie Malmsteen

Ezt az utolsó számot pedig csakis azért raktam fel a listára, hogy kitérőként megjegyezzem, YouTube előtt is előfordult, hogy teljesen új köntösbe bújtassanak óriási slágereket. Az ezredfordulón Yngwie Malmsteen a világ egyik legnagyobb gitár-istene dolgozta fel a diszkó-korszak ikonjainak egyik leghíresebb slágerét. Nem is akárhogyan. Szavak nincsenek rá: zúzós nem is kicsit, de szerintem lesz, aki örömét leli benne.

Hozzászólások