Sorozatok

Sorozatajánló: A szolgálólány meséje

A szolgálólány meséje egy rendkívül dramatikus, tíz részből álló sorozat. Egy disztópikus jövőben, az egykori Egyesült Államok helyén, Gileádban játszódik. A nőket jól megszokott, mindennapi életükből elrabolták, és szolgálólányként kell tovább élniük életüket. Ebben a világban égető probléma a meddőség kérdése, nagyon kevés termékeny nő van, ezért a szolgálólányok egyben szexuális rabszolgák is, akiket parancsnokuk, akit szolgálnak, havonta egyszer egy szertartás keretében megpróbál teherbe ejteni, hogy aztán feleségével felneveljék a babát. Ezután a szolgálólány egy másik családhoz megy el, hogy ugyan ezt a feladatot teljesítse. Mindenben Istenre hivatkoznak, a szertartások előtt Jákob és Ráhel történetét olvassa fel a Parancsnok a Bibliából.

A főszereplő, June, is ilyen szolgáló lett. Korábban családja volt, és nagyon vágyik rá, hogy megtalálhassa lányát Hannah-t,  valamint férjét, Luke-ot.

 A színészek nagyon jól lettek kiválasztva, könnyedén beleillettek ebbe a szürkés, depresszív környezetbe. Az arckifejezéseik, arcjátékuk hatalmasat dobott az egészen. Legjobban az egyik Parancsnokot alakító Joseph Fiennes játéka tetszett, de Elisabeth Moss ( June) arca is nagyon sokszor rendkívül beszédes volt.

Én inkább művészsorozatnak nevezném, mert nem a cselekményen és annak megoldásán van a hangsúly. Néhol én vontatottnak éreztem, hiányoltam az akciót, a fordulatokat, de ez a sorozat nem erről szól. A saját varázsa az érzelmek lefestésének különleges módja, amit nagyon szép felvételekkel, illetve egy ütős soundtrack-kel oldottak meg. Elgondolkodtató sorozat, ami csendesen vett fel nagyon érdekes kérdéseket, nem szájbarágós módon adja át a tanulságokat, amiket közölni kíván. A vallás erejét, az elnyomást, a lázadást, a szerelmet, a szex jelentőségét és szépségét, a férfiak és nők igényeit, a nemi egyenlőséget egyaránt feszegeti.

Aki az akcióhoz van szokva, valószínűleg unatkozni fog rajta, de aki szívesen néz kicsit különc sorozatokat is, annak meg fogja érni ez a 10-11 óra. Kifejezetten ajánlom azoknak, akik szeretik látni a disztópikus alternatívákat, mert ez egy kicsit segít értékelni azt, hogy a fent említett kérdésekkel hányadán áll most a világ. Egyszerre láthatunk egy rossz házasságban felgyülemlő gondokat, valamint globális, világszintű problémákat vizsgálhatunk a Szolgálólány meséjével.

Az igényes képi világ hatalmas pluszt ad. Szép színekkel, hatásos lassításokkal és nagyon jó hangokkal kapjuk meg ezt az igazán összetett élményt. Vannak benne ugyan felkavaró látványelemek is, de ez csak hozzáad a sorozat nyomasztó hangulatához.

A források a képre kattintva érhetőek el.

Hozzászólások