KultúraMédiaTi küldtétekVerseny

Somogyi Nikoletta: Mi áll a túlzott rajongás hátterében?

A legtöbb ember számára ismerős a rajongás érzése, ugyanakkor a társadalom nem akarja – vagy éppen nem tudja elfogadni – ezt a tényt. Főként a tinédzserkorra jellemző, hogy a fiatal lányok kiposzterezett szobákban hallgatják rongyosra a kedvencük épp megjelent slágerét, vagy a koncertek után autogramért és közös képért esedeznek. De mi van akkor, ha ez a rajongás veszélyessé válik? Honnan tudjuk, hogy hol a határ?

A külföldi sztároknál már megszokott, hogy a rajongótábor leglelkesebb tagjai lerohanják őket, esetleg kinyomozzák a lakhelyüket, és nem mozdulnak el mindaddig, amíg a kívánt személy nem fordít rájuk egy kis figyelmet. A túlzott fanatizmus következtében a híradóban sűrűn hallani olyan esetekről is, amikor a fiatalok olyannyira kötődnek az áhított celebhez, hogy egy találkozás alkalmával hisztérikus kitöréseket produkálnak, extrém esetekben viszont az öngyilkosságig fajulhat. Ettől természetesen a toplista élére merészkedő hazai hírességek sem éreznek kivételt, ugyanakkor itthon valamelyest enyhébb rajongói típusokkal találkozhatunk.

Mérhetetlenül kötődnek a kedvencükhöz

Számos olyan fanatikusnak mondható fiatallal találkozhatunk a koncerteken, akik már olyannyira megrögzötten szeretik a kedvenc sztárjaikat, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy teljesen magukhoz láncolják. A legtöbb alkalommal a közösségi oldalakon és az autogram címekre érkező levelek, vagy a fellépésekre szánt ajándékok formájában próbálnak belevésődni a szívükbe. Természetesen ennek is vannak veszélyesebb esetei, amikor teljesen elvakítja őket kedvencük csillogása, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy kötődjenek hozzájuk.

„Nekem Szabyest a kedvencem, hiszen egy hatalmas dolgot változtatott meg bennem. Az első találkozás alkalmával a fellépés elején a könnyeimmel küszködtem, ő pedig leugrott a színpadról és átölelt. Tulajdonképpen neki köszönhetően pozitív irányba indult az életem, ezért is tetováltattam magamra a nevét!” – mesélte Bettina, aki már évek óta figyelemmel követi az énekes mindennapjait.

forrás: instagram ( @szabyest )

Milyen pszichológiai háttere van a rajongásnak?

A túlzott rajongásnak lelki okai is lehetnek. Habis Melinda pszichológus szerint, a megrögzött fanatizmus gyakorta az egyén múltjából eredő problémákra vezethető vissza. A pszichés betegségek mellett, sok esetben a gyermekkorban elérhetetlenné vált szülőkép erősen összefügg ezzel. Ilyenkor az egyén tudatlanul megismétli a korábbi traumát, hiszen a szerette ismét nem hozzáférhető, és nagyon keveset kaphat belőle. A rajongó olyan tulajdonságokkal ruházza fel a szeretett sztárját, melyekkel valójában nem rendelkezik, viszont ő maga vágyik rá. Az idol kiválasztásában szintén a családi minták dominálnak. Ha valakivel agresszívek a szülei, akkor hajlamosabb egy kemény figurát, vagy épp ellenkezőleg, egy nőies férfit (vagy anyafigurát) választani, hogy így kapjon meg valamit, amit mindig is keresett. A pszichológus szerint, mindaddig nem szükséges szakemberhez fordulni, amíg a rajongás nem hat ki az egyén magánéletére.

Hozzászólások