MédiaSorozatok

Rejtélyes kisvárosi dráma – Riverdale

A The CW sorozatának, a Riverdale-nek most érkezett meg a második évadja. Jelenleg 7 rész van kint belőle, és jelenleg is fut. A show alapja egy képregénysorozat, az Archie comics, amit magyar nevén Ricsi és a brancs-ként ismerhettek. A képregény írói alkotják a sorozat történetszálát.

 

A történet középpontjában a Riverdale nevű kisváros áll, ahol egy csapat középiskolás diák rejtélyes kalandjait kísérhetjük végig. Az első évadban egy misztikus halál, a másodikban pedig egy sorozatgyilkos okozza a bonyodalmakat. A szuper focista, Archie (KJ Apa), a különc “Jughead” (Cole Sprouse), a kitartó Veronica (Camilla Mendes), a rózsaszín lelkű Betty (Lili Reinhart), és a méhkirálynő, Cheryl (Madeleine Petsch) alkotják a keménymagot, mint főbb karakterek. A sztori narrátora Jughead, aki egy könyvet ír városkája rejtelmes történéseiről. Sajnos a jellemeik elég klisésre sikeredtek, egyszerűen túl ismerősek a 2000-es évek tinidrámáiból. A jellemfejlődést inkább a második évadban lehet érzékelni, az elsőben végig ezekkel az (élvezhető) közhelyekkel dolgoztak a készítők. Az új szezonban a szinte tökéletes Archie felfedi sötét énjét, és az ártatlan Betty sem lesz már annyira naiv mint a kezdetekben.

A széria egyértelműen a fiatalabb korosztályt célozza meg fiatal színészeivel, mégis egy különleges, retro tálalásban érkezik hozzánk a Riverdale. Itt is kicsit túllőttek a célon, ugyanis az old school stílus összes ismert jellegét belesűrítik a kis városkába. A neonfények, az ikonikus shake-ek, és még a végtelenségig lehetne sorolni. Egy bizonyos mértékig átadja a korábbi idők feelingjét, de egy idő után szimpla túlzásként hat. Ez is javult a második évadra. A sorozatot a dráma, krimi és misztikus kategóriába sorolják, amiből a dráma az első évadban, míg a misztikus és a krimi jelleg a másodikban kap nagyobb szerepet. A gyilkosságok és rejtélyek mellett a szerelmi háromszögek, a viharos tinédzser élet és a be nem teljesült plátói vágyakozások színesítik a kisváros életét. Hatalmas pozitívum, hogy végig fenntartja a feszültséget és a néző kíváncsiságát megválaszolatlan kérdéseivel, és a részek végén okosan elhelyezett cliffhangerekkel.

Érdemes a soundtracket is külön kiemelni, mert fantasztikus. Végül íme pár ütős dal, amit érdemes meghallgatni:

Hozzászólások