Könyvek

Borítómustra – Friss megjelenések

Bármennyire is próbálunk változtatni ezen a szokásunkon, sokszor még mindig belefutunk abba a hibába, hogy a borító alapján választunk könyvet. Persze ez ugyanilyen sokszor sül el jól, mikor a grafika nemcsak, hogy gyönyörű, de emellett még pontosan képes megjeleníteni a történetet is. Az alábbiakban a friss megjelenések közül szemezgettünk kizárólag borító alapján és összeválogattuk nektek az újonnan megjelent vagy a közeljövőben érkező könyvek közül a legszebbeket.

 

Amitav Ghosh – A puskakereskedő legendája

Ez tulajdonképpen az a könyv és borító, ami miatt ez az egész válogatás elkészült. Az Európa Kiadó mindig is törekedett arra, hogy minél minőségibb, a történetre tökéletesen reflektáló borítókkal és kiadásokkal jelentkezzen és az utóbb megjelent könyveik közül határozottan ez az egyik személyes kedvencem. Persze a kígyó motívum miatt sokak számára éppen, hogy riasztó lehet, de ha kicsit felülemelkedünk ezen és részletesen megvizsgáljuk mind a színvilágot, mind az apró részleteket, akkor láthatjuk, hogy valóban igazi mesterműről van szó.

 

A ​könyvritkaságokkal kereskedő Deen Datta csendes élete teljesen felfordul, miután egy fogadáson egy elfeledett bengáli legendát hall Manasza Devi, a kígyók titokzatos istennőjének és az ismeretlen Puskakereskedőnek a történetéről.
Deent a nagyszájú, vállalkozó kedvű fiatal fiú, Tipu viszi el a kígyóistennő szentélyének otthont adó Puska-szigetre, és itt ismerkedik meg Rafival is, aki végül segít a legenda írásos nyomait értelmezni. A látogatásnak azonban nem várt következményei lesznek. Deen különleges utazásba sodródik, amely bonyolult szálakon keresztül Indiából Los Angelesbe és Velencébe vezeti, miközben sorra tűnnek el azok az emberek, akikkel egykoron a szigeten járt. Kalandjai során a régi barát, a velencei kultúrtörténész Cinta és az elkötelezett biológus és természetvédő Piya segítenek neki, hogy megtalálják az összefüggéseket a rejtélyes történetben, aminek hirtelen mindenki részesévé vált. A kultúrtörténeti nyomozás során feltárul a mangroveerdők varázslatos környezetében született legenda háttere, a tizenhetedik századi Velence tengeri kereskedelmének világa, és végül megtudhatjuk, hogy a szálak miként fonódnak össze a modern ember vándorlásaival és a klímaváltozással.
A Puskakereskedő legendája téren és időn könnyedén átívelő, gyönyörűen megírt regény. A meredély szélén egyensúlyozó világunk, a növekvő törésvonalak és a megállíthatatlan változások, de egyben a remény története is. A díjnyertes szerző világ körül, folklorisztikus műve minden részletében kortárs irodalom.

 

Jamey Bradbury – Ösztön

Egy újabb Európa Kiadós gyöngyszem, ami nemcsak, hogy csodálatos és élőben rendkívül ijesztő borítóval rendelkezik, de a beltartalma is legalább ennyire figyelemreméltó. Már maga a színvilág is, a hideg kék-fehér összeállítás is a havas és zord Alaszkát idézi, míg az alatta megjelenített véres női arc, nemcsak hogy színe miatt sokkolóan kiemelkedik az egész koncepcióból, de remek aláfestés, egyfajta bevezetőt is ad a történet hangulatához. A könyvről nemrég írtunk, IDE kattintva elolvashatjátok véleményünket.

Tracy ​Petrikoff az alaszkai vadonban nőtt fel szánhúzó apjával és öccsével. Napjait leginkább állatnyomok követésével és kutyák futtatásával tölti a környező erdőségekben. A lány minden álma, hogy apja nyomdokaiba lépve a felnőttek között indulhasson az Iditarod szánhúzóversenyen, a világ legkeményebb és egyben legcsodálatosabb terepén.

Tracynek azonban van egy másik élete is. Született csapdaállító és vadász, és gyakran titokban járja az erdőt, hogy különös szenvedélyének, a vérivásnak hódoljon. Az állatok vérével átmenetileg azok érzékszervi tapasztalatait és emlékeit is megörökli, hogy a vadont a maga teljességében lássa. Egyetlen szabályt viszont be kell tartania: embereket soha nem bánthat.
Tracy élete gyökeresen megváltozik, amikor idegenek jelennek meg a környékükön. Egy napon váratlanul megtámadja őt egy férfi az erdőben, és dulakodás közben a lány eszméletét veszti. Bár a támadást szerencsésen túléli, mégsem tud pontosan visszaemlékezni az eseményekre, hazafelé pedig megtalálja a férfi pénzzel teli hátizsákját. Másnap a házuk melletti fák közül súlyosan sérült ember bukkan fel, a sebét egy ahhoz hasonló vadászkés okozta, mint amit Tracy szokott magánál hordani. A történtek hatására a lány végképp elbizonytalanodik. Vajon ez az ember támadt rá? Vajon azért jött, hogy befejezze a munkáját? De őt ki sebesítette meg? És ha felépül, újra eljön, hogy visszaszerezze a pénzét?
Időközben feltűnik a környéken a különös Jesse Goodwin, aki éppen munkát keres, és végül a Petrikoff családnál kezd el dolgozni. Tracy hiába érzi, hogy a fiú rejteget valamit, és köze lehet a sebesült férfihoz, nem tudja figyelmeztetni az apját anélkül, hogy bevallaná saját tetteit. Hamarosan világossá válik, hogy veszély közeleg: bakancsnyomok jelennek meg a ház körül, ijesztő arcok figyelik a lányt a versenyeken, Jesse pedig egyre rejtélyesebben viselkedik, mintha szándékosan titkolna valamit a család elől. Tracy végül úgy dönt, neki kell megvédenie a családját, és kiderítenie, kik lehetnek valójában a titokzatos idegenek.

 

Stacey Halls – Familiárisok

Gyönyörű és kifejező borítók terén a 21. Század Kiadónak sem kell szégyenkeznie, sőt Kult Könyvek sorozatuk minden darabja egyenesen csodálatos és simán szerepelhetne egy ilyen listán. Most azonban egy olyan új kötetüket hoztuk el, amire ugyan még június végéig várnunk kell, viszont a fülszöveget olvasva és a borítót elnézve bőven megéri a várakozást. Az eddig felsoroltak közül ez talán a színekben leggazdagabb borító, amit nem is elég egyszer megnézni, mert annyi elrejtett, apró részlet látható rajta, hogy idő kell az embernek, míg mindet megtalálja és feldolgozza. Elsőre ugyanis rendkívül kis ártatlannak tűnik színeivel, erdei állatokkal és a női sziluettel középen, ám ha jobban megnézzük az egészet keretbe foglalja egy kötélhurok, ami előrevetíti, hogy talán mégsem egy habos-babos meséről lesz szó.

Fleetwood ​Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre.
Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni.
Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett.
Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?
Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.
„Árnyalt és érzékeny portré egy bátor és szívós lány küzdelméről, hogy megtalálja a helyét a világban. Muszáj elolvasni.” – Heather Morris, AZ AUSCHWITZI TETOVÁLÓ szerzője
„Bámulatosan szép mese – a nőiség és a boszorkányság hogyan száll szembe a fennálló hatalommal… gyönyörködtető élmény az első laptól az utolsóig.” – Jessie Burton, A MÚZSA és A BABAHÁZ ÚRNŐJE szerzője

Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében: csak az Egyesült Királyságban több mint 200.000 példányban kelt el, keménytáblás és puhakötéses kiadása egyaránt a Sunday Times Bestseller listáján szerepelt. Több mint tizenkét nyelvre fordították le, és készül a tévés adaptáció.

 

Margaret Atwood – Az ehető nő

Margaret Atwood első regényének új, magyar kiadásának borítójáról nehéz eldönteni, hogy gyönyörű-e vagy inkább zavarba ejtő.  Kicsit talán mindkettő. Azt viszont mindenképpen el kell ismerni, hogy kifejező. Jól reflektál a történetre és zöldes-feketés színvilága miatt már itt elkezdhetünk gyanakodni, hogy nem egy vidám történetről lesz szó.

Marian nem akar mást, csak normális életet. Egy piackutató cégnél dolgozik, a barátnőjével közösen bérel lakást, és amikor Peter, a kissé unalmas, ám megbízható barátja megkéri a kezét, engedelmesen igent mond.
Az eljegyzés után nem sokkal Mariant az a különös érzés fogja el, mintha belső énje és a teste lassan elválna egymástól. Képtelen enni, mert úgy érzi, Peter őt magát is felfalja…
Margaret Atwood első, 1969-ben megjelent regényét végre magyarul is kézbe vehetik az olvasók.

 

Nektek melyik a kedvencetek a felsoroltak közül? Van esetleg olyan,amit mi itt nem említettünk, de titeket nagyon megfogott? Írjátok meg nekünk kommentben! 

Hozzászólások