Könyvek

Kordos Szabolcs – Showbusiness Hungary

Kordos Szabolcs neve sokak számára ismerős lehet, hiszen a Hungary sorozata nagy népszerűségnek örvend Magyarországon. 

Legújabb regénye, a Showbusiness Hungary ezúttal a hazai sztárok, életébe enged bepillantást, legyen az TV sztár, zenész vagy éppen influencer. A celebeket egészen a magyar bulvárújságok megjelenéséig vezeti vissza, így a kíváncsi olvasó egészen a kilencvenes évek végétől napjainkig, végig járhatja a szerzővel azok legmeghatározóbb pillanatait, vicces sztorijait vagy éppen kulisszatitkait.

Az igazi izgalom benne pedig az, hogy minden leírt szó igaz, ugyanis nem a pletykákból, az internetről vagy a bulvármagazinokból szedte a sztorijait, hanem komoly interjúk zajlottak le az írásakor, amiket a színészekkel, menedzserekkel, zenészekkel végzett. Ebben a könyvben nem csak Fluor Tomi pályakezdéséről lesz szó, hanem például arról is, hogy hogyan kerültek a Playboy újságba a celeb hölgyek.

Nagyon ódzkodtam korábban Kordos Szabolcs könyveitől, mert valamiért mindig azt hittem, túl száraz lesz számomra. Mégis mit adhat egy tömény interjúkötet? Futottam már bele bőven az olyanokba, amiket nagyon nehezen bírtam megemészteni. Aztán valahogy mégiscsak utat tört bennem a kíváncsiság, hiszen csaknem minden olvasni szerető ismerősöm fogta a kezébe legalább egy művét. Nagy meglepetésemre olyan könnyen csúszott, mint kés a vajon.

Igazán könnyed, szórakoztató és gyors olvasmány.

Habár a Showbusiness Hungary elég nagy betűkkel van nyomva, csupán csak közel 250 oldalt, aminek köszönhetően elég hamar a végére lehet érni. A szerző egyszerűen és érthetően, felesleges sallangok nélkül tárja elénk az interjúalanyoktól hallott információkat, amiket a téma kedvelői – és valószínűleg az olvasók kedvelik, különben miért vették volna a kezükbe – nagy valószínűséggel érdekesnek fogja tartani. Hiszen, akárcsak maguk a bulvárhírek, ez is abban a stílusban íródott.

A nyuszis magazin főszerkesztője mellett megszólaltak benne menedzserek, akik arról is beszéltek, hogy milyen mellényúlásaik voltak, mik az ő feladataik, miket tettek meg azért, hogy kihúzzák a pácból az ügyfeleiket? Miket azért, hogy felfuttassák őket? De nem csak szaftos infókat lehet megtudni ebben a kötetben. Kordos Szabolcs kitér az olyan kérdésekre, mint például, hogy hogyan lesz valakiből sztár? Kit nevezünk egyáltalán annak? Hogyan lesz valakiből az, illetve hogyan esik ki ebből a kifejezésből, életérzésből? Valóban jól keresnek? Nagyon érdekes kérdések.

Ha már a kiesésről beszélünk, akkor az egyik legizgalmasabb infó, amit olvastam, hogy a fiú, illetve lánybandákat hogyan eszkábálták össze. Hogyan válogatták ki az énekeseket, a tagokat. Vagy éppen, hogy az újságírók mit meg nem tettek azért, hogy bejussanak egy-egy híresség esküvőjére. Őszintén, én azt hittem, ilyen csak az amerikai vígjátékokban történik. Aztán persze szó esik a Barátok közt szereplőiről is, ami így a sorozat befejeztével nem is csoda.

Hiányoztak a nevek.

Habár alapvetően jó olvasmány volt a Showbusiness Hungary, mégsem voltam teljesen lenyűgözve. Sok információt megtudtam egy-két témával kapcsolatban és megannyi újdonságot tartalmazott, ugyanakkor mégsem vett le a lábamról. És hogy miért nem? Mert a pletykákra voltam kíváncsi. A legtöbb sztori teljesen anonim, nem tudni kiről van szó, kiről beszél a szerző, így sokszor bár jól szórakoztam, mégsem tudtam elhelyezni magamban az eseményeket.

Lehet én képzeltem bele túl sokat, de az adott hírességek sokszor nem voltak beazonosíthatók – ami érthető okokból maradt ki -, mégis sokat rontott az amúgy remek könyv értékéből. Sötét folt maradt pont a legizgalmasabb résznél, ráadásul többször éreztem úgy, hogy tudnom kéne kiről van szó, de mivel nem kaptunk részletesebb leírást és nem éltem – vagy még fiatal voltam -, így azt se tudtam beazonosítani, ha pedig szerettem volna, utána kellett néznem a neten. Ezeket pedig nagyon-nagyon sajnáltam.

Kordos Szabolcs ennek ellenére nagyot alkotott, hiszen sok érdekességet összeszedett, ráadásul kifejezetten tetszett benne, hogy ennyiféle szemszögből szedte össze az infókat. Aki a zenészekről szeretne olvasni, esetleg a színészekről, influencerekről vagy a menedzserekről, az mindenképpen nézzen bele, itt ugyanis mindannyian megszólalnak.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Emma Straub – Nem vagyunk már gyerekek

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?