Kultúra

A nemzet kincse – magyar vizsla

Szeretnénk nektek bemutatni Magyarország olyan értékeit, amire méltón büszkék lehetünk, illetve azokat a helyeket, ahova érdemes ellátogatni. Kicsiny országunk számtalan kincset rejt, amit sokan nem is gondolnának. Váraink, népszokásaink, természeti adottságok, állatok, tavaink mind-mind büszkeséggel tölthetnek el bennünket. Cikkünkben most az egyik leghíresebb magyar kutyafajtát szeretnénk bemutatni, amely méltó nevéhez, illetve országunkhoz. 

A magyar vizsla története

A kutya már a honfoglaló őseink mellett megjelent, követte őket a vándorlásaikon, illetve segítségére volt a vadásznak. Bundája színe már akkor is azt a célt szolgálta, hogy álcázni tudja magát a vadak előtt. A Képes Krónikában is jól felismerhető a fajta jellege, de a jelenlegi formáját csak a későbbi időkben nyerte el. Nevének jelentése valószínűleg a vigyázz vagy a vizslat szóból eredeztethető.
A későbbiekben, a török hódoltság idején, az ő vadászkutyájuk kereszteződött az itt élővel, így alakulhatott ki vizslánk alaptípusa. Az 1730-as évek körül, a Zay család foglalkozott a kutya tenyésztésével, melybe pointereket is bevontak. Az 1920-as évektől kezdődött el a vizsla törzskönyvezése, majd 1935-ben bekerült a hivatalosan is elismert fajták közé. Az évek során sikerült méltó helyet kivívnia Magyarországon, sőt, nyugatra (Európa, Amerika) is szívesen tenyésztik és keresik.
Felépítése is azt a célt szolgálja, hogy könnyedén, gyorsan rátaláljon az apró vadra és a gazdája elé vigye. Izmos, mozgása harmonikus, emellett középmagas termete sem félelmetes senki számára. Általában 51-61 centiméter magasak, illetve 21-24 kilogrammosak. Ennél lehetnek nagyobb egyedek is, de akkor is csak 35 kg körül mozognak. Szőrzete zsemleszínű, különösebb odafigyelést nem igényel a rövidszőrű vizsla esetében. Tekintete rendkívül barátságos, intelligens. Szaglása kiváló, így a levegőben is képes kiszagolni az elejtett vadat.

Kanapé specialista

Alapvetően a legjámborabb fajta. Lesi gazdája kívánságát, szereti a feladatokat végre hajtani, igazi mindenes.  Mozgásigénye nagy, a több kilométeres sétát remekül bírja, ahogy a kanapén való elnyújtózást is. Ezért is hívják a magyar vizslákat “kanapé specialistának”. Legszívesebben az emberek társaságában szeret lenni, akkor tud a legjobban teljesíteni, ha érzi a kellő figyelmet. Szüksége van a következetességre,  hamar alárendeli magát, viszont könnyedén tanul, bármit megjegyez. A szigort és a durva bánásmódot kerüljük, mivel különösen érzékeny fajta. Ilyenkor a bizalom is megszűnik a gazdája felé. Találékony, leleményes. Kedveli a gyerekeket, vicces, játékos. Különféle sportokban is jeleskedik, érdeklik a labdajátékok, vízi tevékenységek, agility.

Hajlamosak a fülbetegségre

A magyar vizsla leggyakoribb betegsége a csípői ízületi diszplázia. Ezen felül hajlamos epilepsziára, szívbetegségekre. Leginkább azonban a hallójárat gyulladás miatt szorulnak segítségre. Ez nagy fülei miatt van, amelybe rengeteg szennyeződés, baktérium kerülhet, illetve vigyázni kell a különböző gyomnövényekkel, melyek a hallójáratba kerülve komoly sérüléseket, problémákat okozhatnak.

Számtalan vizsla kennel található az országban, ahonnan megvásárolhatjuk a kutyát. Versenyen elért eredményeik magukért beszélnek. A Time magazin az Év kutyájának is választotta, illetve címlapon mutatta be a magyar vizslát. Két évvel ezelőtt érem formájában is megvásárolhatták a fajta kedvelői.

Aki ezt a kutyafajtát szeretné választani, készüljön fel, hogy nem lesz unalmas az élete. Igényli a mozgást, a szeretetet, a rengeteg simogatást és törődést.

 

Hozzászólások