Képregényajánló: Esernyő Akadémia – Apokalipszis Szvit

Az idei évben a „The Umbrella Academy” volt a Netflix egyik legnagyobb dobása, ami egy hónappal a megjelenése után, közel 45 millió nézővel büszkélkedhetett, világszerte. A sorozatról egy korábbi cikkünkben már olvashattatok, most pedig a széria alapját adó képregényt is szeretnénk nektek bemutatni.

A „The Umbrella Academy” papíron 2007. szeptember 19-én jelent meg előszőr, a Dark Horse Comics képregénykiadó által. Egy nem mindennapi szuperhőstörténet tárul elénk, amelynek megalkotója az egykori My Chemical Romance énekese, Gerard Way.

A Netflix hűen megőrizte a képregény alapsztoriját. A világ különböző pontjain, ugyanabban a pillanatban, negyvenhárom nő ad életet egy kisbabának. Bár első hallásra ebben semmi szokatlan nincs, később kiderül, hogy egy nappal korábban az újdonsült édesanyák egyike sem volt várandós. Az igencsak furcsa világrajövetel által, különleges képességekkel rendelkező gyermekek születnek. A milliárdos Reginald Hargreeves felkutatja őket, majd hetet örökbe fogad, és a világ megmentése érdekében megalapítja az Esernyő Akadémiát. A szokásos szuperhőscsapat helyett azonban egy nem épp tökéletesen működő családot kapunk, ami idővel szét is hullik. Reginald halála azonban újra összehozza a testvéreket, és ekkor jönnek rá, hogy meg kell állítaniuk a közelgő apokalipszist.

Gerard Way egy, a Rolling Stone-nak adott interjújában elárulta, hogy az írás során nagyon sok ihletett szerzett a zenekarban eltöltött éveiből is.

Egy bandában lenni olyan, akár egy diszfunkcionális családban.

Az Esernyő Akadémia legelső képregénysorozata, amellyel a mostani cikkünkben részletesen is megismerkedhettek, az Apokalipszis Szvit, ami összesen hat történetet foglal magába.

A Vad Virágok Könyvműhely jóvoltából magyarul is kiadásra került, így idehaza is bárki beszerezheti, ha szeretné elolvasni. (A közeljövőben a többi kötetet is megjelentetik.)

Olyannak, aki életében nem fogott még képregényt a kezébe, ez a kötet nagyon jó kezdés lehet. A borító rendkívül igényes, és letisztult, amivel felkelti az emberek érdeklődését. Az igényes kidolgozás a belső lapokon sem marad el, ugyanis Gabriel Bá rajzai teljesen magával ragadják az olvasót. Bár eddigi életem során nem sok képregény került még a kezembe, azt azért így is bátran ki merem jelenteni, hogy az Esernyő Akadémia grafikája példaértékű.

Maguk a történetek is minőségi munkáknak tekinthetők. Az Apokalipszis Szvit főgonosza különösen jól lett felépítve, ami tovább emeli a képregény színvonalát. Az események viszont nagyon gyorsan pörögnek, így résen kell lenni, ne hagyjunk figyelmen kívül egyetlen képkockát sem. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy az Esernyő Akadémia nem egy vidám történet. Vannak humorosabb jelenetei, de alapvetően a komorabb, már-már sötét hangulat jellemzi. Nem riadnak vissza a durva halálesetek ábrázolásától sem.

A karakterek leírhatatlanul különböznek egymástól, ami megnehezíti számukra az együttműködést. A képregény lapjain – nincs ez másként a Netflix sorozatban sem – az esetek nagy részében egymással vitatkoznak, és ez ugyancsak leköti az olvasó (néző) figyelmét. Érdekes látni, ahogy az eltérő személyiségű emberek próbálnak családként funkcionálni, de ahogy az az Apokalipszis Szvitből kiderül, ez nem igazán megy nekik.

A sorozat és a képregény közötti átfedés viszonylag nagy, így aki az egyiket ismeri, az a másikban is nagyon sok ismerős jelenetet fog felfedezni. Bár a főbb események mindkét verzióban hasonlóan zajlanak, mégis sok dolog akad, amiben eltérnek egymástól. A szériában több idő jut a karakterek, és a köztük lévő kapcsolatok bemutatására, míg a képregényben maga a történet mondható sokkal kidolgozottabbnak. A maga műfajában mindkét verzió megállja a helyét, így aki csak teheti, ismerkedjen meg mindkét változattal.

Egy szó, mint száz, ha valaki egy nagyon jó képregényre vágyik, akkor annak mindenképpen érdemes beruháznia az Esernyő Akadémiára. Cserébe egy lebilincselő történetet kap, bámulatos grafikával, ami kétségkívül leköti az embert.

Hozzászólások