Filmek

Filmajánló: Words Bubble Up Like Soda Pop

Noha Kyohei Ishiguro neve talán nem mondhat sokat a Távol-keleti kultúrában nem jártas embereknek, az anime szerelmeseinek elég a Fairy Tail, a Your Lie In April vagy a Psycho-Pass nevű sorozatot említenem, hogy megtalálják a hasonlóságokat az említett művek illetve mai cikkünk alanya, a Words Bubble Up Like Soda Pop című film között.

Könnyek helyett mosoly

Ha ezeket a hasonlóságokat nézzük, talán a Your Lie In April áll legközelebb Cherry és Smile történetéhez. A művészet iránti szeretet illetve az abba menekülés a tökéletlenség és a társadalom elől. Persze ez a film kevésbé komoly és szomorú, mint elődje, de ez nem az jelenti, hogy nem lehet komolyan venni és nem gondolkodtat el valamilyen módon.

Ez a mű egy névtelen kisvárosban, jobban mondva annak bevásárlóközpontjában játszódik, ott érnek össze a szálak. Adott Cherry, a tizenhét éves félénk tinédzser, illetve a vele egyidős Smile. Míg az előbbi csak a Japánból eredő háromsoros versek, a haikuk segítségével tudja igazán kifejezni magát, addig a másik mindig maszkot hord, és bár a nézőinek társasági embernek tűnik, igazi természetét csak a családja ismeri. Ők ketten egy véletlen baleset folytán találkoznak, de aztán hamar megtalálják a közös hangot, valamint egy küldetést is, ami még közelebb hozza őket egymáshoz.

A szereplők mind egyszerűek és hamar megszerethetőek. A legjobban kidolgozva a két főszereplő van, illetve Mr. Fujiyama, akinek szintén kulcsszerepe van a cselekményben. Neki köszönhetően kezd el Smile és Cherry igazán ismerkedni, és az ő életcélja segít elmélyíteni a kapcsolatukat. Nem igazán beszél, azonban évek óta keresi azt a CD-t, ami feleségének utolsó albumát tartalmazza, ezzel egyfajta példaként szolgál a fiatalabb szerelmeseknek.

Yamazakura, I like the leaves that you’ve hidden.

A sztori csak a jéghegy csúcsa

Érdekes, pop-art féle rajzstílus, a történethez passzoló könnyed háttérzene és egy délután alatt megnézhető nyári moziélmény. Persze a témák, amik előkerülnek, komolyak, de maga a film tanítás és elemzés helyett inkább szórakoztatni akarja a nézőt. Lehet, hogy neked is felkelti a figyelmed az, milyen szerepe van a közösségi oldalaknak a karakterek életében, vagy hogy mely vonásaikat tartják – feltehetőleg a társadalmi elvárások miatt – taszítónak. Arról is lehetne beszélni, hogyan viszonyul Cherry és hogyan a baráti társasága a haikukhoz. Látszik, hogy nem egyszerűen szórakoztatásnak szánták a készítők a filmet, de elsősorban az a szerepe. Aki viszont jobban el akar merülni a cselekményben, szintén nem fog csalódni.

Mindezek miatt leginkább azoknak ajánlom, akik egy szimpla kis filmnézésre vágynak, szórakozásra, kikapcsolódásra. Ajánlott a menthetetlenül romantikusoknak, és azoknak, akik a romantikus animék terén egy kis változatosságra vágynak, legyen szó rajzstílusról vagy történetről. Így vagy úgy, de a Words Bubble Up Like Soda Pop megfelelő választás lesz, hiszen semmilyen esetben sem okozhat csalódást.

Miyazaki Hayao és a shintoizmus – avagy a film a lélek tükre

Hozzászólások