AHdvent

AHdvent 21. nap – Legszebb borítójú karácsonyi könyvek

Akár karácsony van, akár nem azt azért mindannyian töredelmesen bevallhatjuk, hogy többször vásároltunk már könyvet szimplán a borítója alapján. Egy jól eltalált motívum, egy harmonikus színvilág nagyon sokszor képes eldönteni, hogy melyik könyv lesz bestseller és melyik nem. Az ünnepre való tekintettel ezúttal öt olyan karácsonyi borítót hoztunk el nektek, melyek tökéletesen visszaadják az ünnep hangulatát.

Mivel mással is kezdhetnénk a sort, mint Dickens klasszikus történeteinek gyűjteményével, melyet a legkifejezőbb borítóval az Európa Könyvkiadó adott ki elsőként 2017-ben. A Karácsonyi történetek borítója egyszerű, ám közben mégis kifinomult. A középen helyet kapó koszorú, illetve a klasszikus kalap rajta a dísszel, valamint a piros, a zöld, illetve a krémszín dominálása mind-mind hozzátesz a karácsonyi hangulathoz.

Charles Dickens – Karácsonyi történetek

Az író a Karácsony Szellemét hívja segítségül ebben az öt mosolyos-könnyes történetben ahhoz, hogy tülekedő, egymást taposó embertársaival megértesse: az ember fogalma a jóságot, a közösséggel való törődést jelenti.
A történetek erkölcsi tanulsága illuzórikus, hiszen Dickens társadalmában: az imperialista Angliában szükségszerűen uralkodik a farkasok törvénye, de realista az a kép, amellyel az író a korabeli Londont, a nyüzsgő, bűnös, emberi szenvedélyekkel teli nagyvárost helyenként a humor, helyenként pedig a pátosz eszközeivel megeleveníti. A kötetet az eredeti kiadások illusztrációi díszítik.

A krimik koronázatlan királynőjeként számon tartott Christie pár izgalmas novelláját gyűjtötte csokorba a Helikon kiadó Adventi krimik címmel, akik az adventi időszakhoz és a karácsonyi témához illően a borítót is ünnepi díszbe öltöztették. Az ünnephez, illetve a télhez kapcsolódó színek itt is nagyon erősen dominálnak, az arany, ezüst, valamint a kék elemek egyszerre teszik téli hangulatúvá és varázslatosan ünnepivé ezt a kompozíciót.

Agatha Christie – Adventi krimik

Egy bögre forró tea, egy puha takaró és egy kötetre való Agatha Christie-novella. Mi más kell még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák?
Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató… Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Agatha Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál…

A Karácsonyi levelekben Tolkien gyerekeihez írt leveleit szerkesztették egy kötetbe és adták át nekünk egy nagyon hangulatos kinézettel megbolondítva. A Magvető gondozásában megjelent könyv ennél ünnepibb már nem is lehetne: nem elég hogy egy téli tájat láthatunk, de még maga a Mikulás is helyet kapott a borítón, ahogy éppen az ajándékokat viszi a gyerekeknek. A kötet rajzstílusa nosztalgikus érzéseket kelthet bennünk, ugyanis régebben nagyon sok mesekönyv illusztrációt láthattunk hasonló stílusban.

J. R. R. Tolkien – Karácsonyi levelek

J. R. R. Tolkien gyermekei nem csupán az ajándékok miatt várták Karácsony apót: ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle! Mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett – néha a házban találták meg a Karácsony apó látogatásai utáni reggelen, máskor a postás hozta. Ebben a könyvben bemutatjuk Karácsony apó reszketeg kézírását, és szinte valamennyi képet, amelyeket a levelekhez mellékelt, csakúgy, mint az ábécét, amelyet Jegesmedve szerkesztett a barlangokban látott koboldrajzok alapján, amikor eltévedt; és az a levél sem marad ki, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.

Következő jelöltünk az eddig felsorolt kötetektől eltérően egy mesekönyv, mely a Manó Könyvek gondozásában jelent meg. Ennek megfelelően A kisegér aki elhozta a karácsonyt borítója is inkább a fiatalabb korosztályt célozza, ami miatt nagyon sok szín található rajta, illetve a címszereplő kis egér. A háttérben látható arany díszekkel feldíszített fehér fenyők, valamint a Mikulásnak levelet kézbesítő egérke rajza mind-mind hozzájárulnak a karácsonyi hangulathoz.

Alex T. Smith – A kisegér, aki elhozta a karácsonyt

24 és fél fejezet, egy mese és egy adventi nagy utazás, amellyel mindenki felkészülhet az ünnepre – mindezt nyújtja Alex T. Smith legújabb, gyönyörűen illusztrált könyve.
Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át, és igaz barátokat is szerez.
Mint egy igazi adventi kalendáriummal, úgy számolhatunk vissza karácsonyig, és kipróbálhatjuk azt a sok kreatív ötletet, amelyekből minden napra kínál a könyv: írhatunk levelet a Mikulásnak, vagdalthúsos pitét, karácsonyi üdvözlőlapot, ajándékokat és díszeket is.
Fülöp történetével olyan szívmelengető karácsonyi mesét veszünk a kezünkbe, amely minden bizonnyal igazi családi hagyománnyá válik és minden évben újra előkerül majd.

Utolsó jelöltünk, az Igazi karácsony szintén egy gyerekkönyv (amely a Kolibri kiadónál jelent meg), amire ha először ránézünk a címet leszámítva valószínűleg nem mondanánk meg, hogy egy karácsonyi történetet rejt. Annak ellenére, hogy a borító nem sok ünnepi motívumot tartalmaz, mégis valahogy árasztja magából a meghittséget és az ilyenkor szokásos bensőségességet. A sötét háttér és a kezében ajándékot tartva a csillagok felé nyújtózó kislány mind garantálja, hogy ebben a kötetben egy igazán megható és elgondolkodtató karácsonyi mesét olvashatunk majd.

Boldizsár Ildikó, Farkasházi Réka – Igazi ​karácsony

Mi a karácsony titka? Mitől válik igazán különlegessé ez a nap? Vajon látható-e az igazi ünnep, vagy egészen más módon találhatunk rá?

Farkasházi Réka az Igazi karácsony című, hangjátékot és mesét is tartalmazó képeskönyvben azt kutatja, miből fakad ennek az ünnepnek a valódi varázsa. Boldizsár Ildikó meséjében a Gyöngyszemű Lány a szív muzsikájában leli meg a választ. A könyvhöz tartozó CD-n pedig a Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar meghitt vagy éppen vidám karácsonyi dalai segítenek abban, hogy kicsik és nagyok együtt fejtsék meg, milyen is az igazi karácsony.

A könyv megjelenésével a Kolibri Kiadó a súlyos betegségből gyógyuló gyerekek kortársaik általi tanítását segítő KórházSuli programot támogatja.

Nektek van kedvenc karácsonyi borítós könyvetek? Írjátok meg nekünk kommentben!

Hozzászólások