Könyvek

Budai Lotti – Shirzan ​szerelme (Ágyas és úrnő 1.)

Az utóbbi időben rengeteg magyar szerző műveiről olvashattatok a honlapon, ilyen például Böszörményi Gyula, Róbert KatalinRácz-Stefán TiborMészöly Ágnes vagy éppen Balázs Ágnes. Nagyon szeretünk a hazai könyvekkel és szerzőikkel foglalkozni, így nem csoda, hogy szemet vetettünk Budai Lotti méltán híres regényére, az Ágyas és úrnő első részére, Shirzan szerelmére.

Az Álomgyár Könyvkiadó híres a gyönyörű borítókról és ezalól Lotti könyve sem kivétel. Gyönyörű, letisztult hátterén egy fiatalasszony – Louise – látható, az Indiai tartózkodása alatt viselt ruhában. Egyszerűen csak dicsérni lehet. Biztos vagyok benne, hogy sikeréhez nem kicsit járult hozzá ez a design.

Korábban sokan azért nem olvastak történelmi regényeket, mert sok volt bennük az évszám, a név, a leírás pedig túl tömény és unalmas volt. Nos, ez a regény szerencsére pont nem ilyen. Lotti ragaszkodott a történelmi hitelességhez, sok helyszín és karakter, mint például a “Víg király” vagy II. Jakab, mind a valóságon alapszanak.

A könyv a 17. században játszódik, melybe az írónő tökéletesen el tudott kalauzolni minket. A regény alaposan megszerkesztett, látszik mögötte a kemény kutatómunka. Ha történelmi utalás hangzott el egy személy, helység vagy eseményt illetően a könyvben, Lotti lábjegyzettel segítette a megértést, ami zseniális ötletnek és segítségnek bizonyult.

Louise  és William története mint kiderült, nem egy önnálló sorozat, csatlakozik hozzá egy előzménytörténet, mely A borostyánszemű címet viselő, kétrészes sorozat. Ám aki amiatt aggódik, hogy nem fogja megérteni a cselekményt, ha azokat nem olvasta, ne aggódjon, az írónő erre is gondolt. Mindent részletesen megmagyaráz, és amit nem, lábjegyzetben megtalálható az utalás, hogy annak a magyarázatát hol találhatjuk meg.

https://www.instagram.com/p/BhTyPfcDjiF/?taken-by=imcalledesther

A történet kezdetekor Louise férjével Elsfield grófjával és jó barátjukkal Jamessel tartanak a királyi udvar felé, a II. Károly temetésére. Már ekkor gondterheltnek érzik magukat, előre félnek egyesek az életükben történő változásoktól, hiszen II. Jakab került a trónra, aki más nézeteket és hitet vallott, mint fivére. Valamint a trón várományosa nem rajongott William Elsfield iránt, aki Károly királyuk törvényen kívül született fia volt, így sok más fattyú testvérével együtt, veszélyeztethette őt az uralkodói cím megtartásában.

Hamarosan Williamat árulás vádjával börtönbe vetik, majd Indiába száműzik, ahol a halálnál is rosszabb sorsot ígérnek neki. Történetünk itt kezd igazán izgalmassá válni, Louise ugyanis férje után ered és számtalan kalandot él át abban a reményben, hogy újra maga mellett tudhassa.

Elsfield úrnőjének útján számtalan kultúrával ismerkedhetünk meg. Először az angliai szokásokat tanulmányozhatjuk, majd mikor főszereplőnk hajóraszáll India felé, és kalóztámadás áldozatává válik, megismerhetjük az ő szokásaikat is. Hogyan zajlik egy ilyen csata és milyen hagyományok vannak ilyenek esetekben. Később, mikor sikerül elérni a partot, Lotti megtanít minket az ottani törvényre, illemre és a ruházati cikkek neveire. Hogyan hívják a rabszolgákat, az uralkodó és hercegek feleségeit, és azt, hogy a hallgatás törvény.

Az írónő sosem hagyja unatkozni az olvasót, stílusa egyenesen magával ragadja. Mozgalmas, pörgős eseményei fel vannak építve, és a rengeteg ármánykodás, mely átszövi az egész regényt, felejthetetlenül izgalmassá teszi. A könyv egy igazi hullámvasút. Mikor sikerül megnyugodnunk, valami újabb dolog történik, és ismételten izgulhatunk, mi lesz  Elsfieldék sorsa.  A vége pedig garantáltan döbbenetet okoz és könyörgünk a következő részért.

Louise Elsfield fantasztikus karakter. Egy független, erős asszony, aki nem hagyja magát beskatulyázni. Megmutatja, mire képes egy igazi nő, egy harcos amazon, ˝vagy ahogyan a régi perzsák harcos asszonyaikat nevezték: Shirzan˝. Gyönyörű, segítőkész és iszonyatosan okos, akit mindenki első pillantásra lenyűgöz, és ebbe mi is beletartozunk. Tiszteletreméltó benne a szerelem és hűség, amit  férje iránt érez.

William Elsfield a tökéletes férfi ebben a regényben, akibe mindenki beleszeret már a könyv elején. Romantikus, férfias, becsületes és hűséges. Megtestesíti mindazt, amit látni szeretnénk egy romantikus regényben. Megható volt olvasni Lady Elsfielddel való szerelmüket, azt a szenvedélyt, szerelmet és odaadást ami kettejük között van. Életük nem volt egyszerű, sem ismeretségük előtt, sem pedig alatta és mégis mennyi szeretet volt mindkettőjükben és mennyi akaraterő. Lotti zseniális szereplőket hozott el nekünk, és ez nem csak a főszereplőkre igaz, hanem mindegyikükre. Megszerettette velem a történelem ezen korszakát. Olvasás közben minduntalan rákerestem a helyszínekre, olykor a szereplőkre, hogy még többet megtudjak és el tudjam képzelni az eseményeket, amik lezajlottak a könyvben. Ezzel csak észrevétlenül még közelebb került hozzám az írónő legújabb sorozata.

Aki szereti a kalandot és a történelmet, érdekli az indiai kultúra és nem riad vissza a szerelem érzésétől, mindenképpen vegye kezébe Budai Lotti könyvét. Második része rá a garancia, hogy milyen remek olvasmány, hiszen máris a sikerlisták élén szerepel!

 

 

 

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?