Kultúra

Anna Karenina a Győri Balett előadásában

A Győri Balettről korábban már olvashattatok, most pedig egy kis kedvcsinálóval érkeztünk azoknak, akik szívesen megnéznék a társulat előadásában Anna Karenina történetét. Az orosz író, Tolsztoj művéből készült darab elragadja a nézőt, és teljesen beszippantja a cselekménybe. 

A Győri Balett a tavalyi évben mutatta be először az Anna Karenina című produkcióját, amely már akkor is sikert aratott. A koronavírus miatt azonban a nézők hosszú ideig nem láthatták az előadást, most azonban az új igazgató és egyben a darab koreográfusa, Velekei László felkonferálásában szeptember elején ismét bemutatásra került.

A művet gróf Lev Nyikolajevics Tolsztoj írta 1873-1877-ig, az egyik legfőbb alkotása. Szerelmi regény, melyben a társadalomban elfogadhatatlan szerelem bontakozik ki egy férjes asszony és egy gróf között. Miképp élhet valaki egy elutasító világban, mert elhagyta boldogtalan házasságát és gyermekét. Anna Karenina életét nyolc részen keresztül mutatja be Tolsztoj, miközben két másik családot is megismerhetünk.

Anna családjában megcsalás történik, öccse kéri, hogy segítsen abban, hogy felesége megbocsásson. Annának sikerült testvérének nejét meggyőzni, hogy béküljön ki urával. Anna Karenina egy bálra tart, ahol megismerkedik a gazdag  Vronszkij gróffal. Vronszkij Kitty Scserbackaja hercegnőnek udvarol, a nő bízik abban, hogy a férfi a moszkvai bálon megkéri kezét. Anna Karenina azonban az útja és az est során megtetszik a grófnak, de Vronszkij is mély érzelmeket táplál a férjes asszony iránt. Viszonyt kezdenek, amire a nő húsz évvel idősebb férje is rájön. Könyörög Annának, hogy viselkedjen, de felesége egyre jobban beleszeret a grófba, majd teherbe esik. Válásról szó nem lehet, de Anna Karenina külön életet kezdhet szerelmével és lányukkal. Fia az apjával maradt.
A társadalom azonban elítéli Anna Kareninát, aki elhagyta a családját egy másik szerelemért és gyermeke is született. A nyomás nagy Annán, miközben azt érzi, hogy Vronszkij is eltávolodik tőle, attól fél, hogy mást szeret. Anna úgy dönt megleckézteti a grófot…

A Győri Balett előadásában elragadóra sikeredett a mű bemutatása. A társulat gondosan ügyelt arra, hogy a főbb jeleneteket megmutassák és a néző érezze az adott rész hatását. Ehhez hozzájárult a gondosan összeválogatott zene és hangeffekt, amely érzékeltetett minden egyes pillanatot. Úgy gondolom a színeknek is fontos szerepe volt, ezeket a ruhákkal oldották meg: Anna Karenina hosszú ideig pirosban volt látható, végül feketét viselt. Utóbbi az elkeseredettség időszakát sugallta, amikor Annát a társadalom elítélte és nem találta a kiutat.

Az első felvonásban megismerhetjük a mű szereplőit, illetve bemutatásra kerül a két család is, miközben Anna Karenina és a gróf között kibontakozik a szerelem. A boldogságot beárnyékolja, hogy a nő férjes, ezt az őrlődést remekül bemutatják az egyes táncjelenetek, majd a viszony kitudódása is kellőképp szemléltetve van. A második felvonás Anna szülésétől folytatódik. Számomra ez tetszett leginkább, annyira drámaira sikerült minden egyes momentum, hogy együtt éltem a darabbal. Anna civódása, rettegése remekül megmutatkozott a táncában, mozgásában, fekete ruhája utal a végkifejletre. A társadalom miatt elítélt nő teljesen kifordul önmagából, vívódik, látja maga körül az elítélő arcokat. A hangeffektek is megrendítőek voltak, sejtelmesek, az egyes sötét jelenetek is elérték a hatást a nézőnél. A műben nem, de a balett előadásban megjelent egy férfi, aki szintén rámutat a cselekmény befejezésére. Számomra ő volt a halál, aki megmutatkozott egyes jelenetekben megcsókolva, megérintve a szereplőket, leginkább Anna Kareninát. Szerintem nagyon jó húzás volt egy ilyen karaktert belevinni a darabba, még inkább drámaibbra sikeredett.
A díszlet egyszerű, nekem rögtön az orosz úri kastélyokat juttatta eszembe. A több táncosból álló jelenetek érzékeltették például a vonatot, a katonákat, a társadalmat, ami miatt végül Anna Karenina sorsa rossz irányt vesz.

(fotó: gyoribalett.hu)

A szereplők tánca egyszerűen elképesztő. A balett egyébként is egy légies, kecses művészet, testmozgásukkal, mimikával fejezik ki a történéseket. Az Anna Karenina drámaisága teljesen átjött. Míg az első felvonásban inkább a boldogság, szerelem kibontakozását ábrázoltatták, addig a másodikban már sokkal több szomorúbb esemény is megmutatkozott. Nekem ez utóbbi tetszett a legjobban, tekintve, hogy az egész előadás lenyűgöző. Kicsit le kellett ülepednie a műsornak, mire jobban bele tudtam gondolni a látottakba, hiába ragadott magával akkor az a két óra.

Egyértelműen ajánlom a darabot mindazoknak, akik kíváncsiak Anna Karenina történetére és annak táncos előadására, ahol leginkább a beszéd helyett az érzelmekre hatnak. Aki ellátogat vagy szívesen megnézné, nem csalódik, magával ragadják a szereplők és a jelenetek komolysága. Anna karakterét alakító Marjai Lili teljesen jól mutatja be az életét, és minden érzését átadja a mű szereplőjének.

Hozzászólások