Kultúra

Augusztus végétől újra beülhetünk a győri színházba

A vírus időszaka minden szempontból kiesés volt az emberek számára, így a szórakozás tekintetében is elmaradtak a várva-várt előadások, mozik. A következőkben a győri színházról és balettről olvashattok és arról, mikor lesznek láthatóak az előadások. 

Márciusban minden bezárt, emiatt a próbák és a különböző színházi produkciókat sajnos nem tudták megtekinteni a nézők. A Győri Nemzeti Színház színészei facebookon szórakoztatták a követőiket, ám azért mégis mindenki a sorok között nézte volna a darabokat.

A Győri Nemzeti Színház, Győr belvárosában található, amely 1978-ban készült el. Kis történelmi betekintés, hogy a Radó- szigeten 1700-as években készült kőszínház falai között Shakespeare, Moliére előadások is láthatóak voltak. Színpadra lépett itt már például Laborfalvy Róza, Déryné Széppataki Róza vagy Jászai Mari.

Az új színház építését 1973-ban kezdték el, azóta nyolc igazgatója volt. Jelenleg Forgács Péter vezeti az társulatot. Nagy hangsúlyt fektettek a színpad, a technika és a burkolatokra. A beépített forgószínpad még nagyobb élményt nyújt, akárcsak a zenekari árok vagy a zsinórpadlás, amely a díszletnek ad helyet. A márványburkolat még hangulatossá teszi a színház belsejét. Itt található továbbá a balett-terem is, ahol a táncosok a próbákat és a gyakorlatokat tartják.

A győri színház több előadása elmaradt a járvány miatt. Idén bőséges és izgalmas volt a repertoár, hiszen bemutatásra került például az Elisabeth, A király beszéde, Anna Karenina, Amadeus. Aki jegyet váltott természetesen visszakapja, azonban jó hír, hogy szeptemberben folytatódnak a színdarabok, akárcsak a balett előadás is.

Megéri elmenni a győri színházba is, hiszen remek szereposztás várja a nézőket. Láthatjuk például Csankó Zoltánt, Bede-Fazekas Csabát, Agócs Juditot, Kocsis Dénest, Vastag Tamást. A rendezők között ott van például az igazgató, Forgács Péter mellett, Simon Kornél is.

A győri balett előadásai is megkezdődnek hamarosan, és sikerességüket mi sem bizonyítja jobban, hogy több városban és országban is felléptek már. A napokban azonban befejezte vezetését Kiss János, harminc év után búcsúzott a társulattól, helyét Velekei László vette át.

Augusztus végétől biztosan jegyet válthatunk az Elisabeth musicalre, Chioggiai csetepatéra, az Anna Karenina balett előadásra, Agatha Christie művéből készült Váratlan vendég című darabra.

A próbák zajlanak, és még van idő az első darabig, de izgatottan várjuk az újabb és újabb előadásokat.

Hozzászólások