AHdvent 24. nap: Szenteste hagyománya

A Szenteste egy meghitt és családi ünnep. Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születésének napját jelenti. Ez magában hordozza az éjféli misén való részvételt is. December 24-én az igazi katolikus családok böjtöt tartanak, és csak este fogyasztják el a vacsorájukat. Ez a kezdetekben méz, dió, alma, fokhagyma volt, amit vajas bableves követett hús nélkül, végül pedig mákos gubát ettek édesség gyanánt. Csak később alakult ki a hal és a töltött káposzta hagyománya, amelyek ugye már nem böjti ételek. 

Régen az asztal díszítésének és az étkezésnek megvolt a maga rendje. A fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak, ráadásul az abroszt tavasz vető abrosznak használták és abból vetették el az első magvakat, hogy bő termésük legyen. A terített asztalra gabonamagvakat tettek és abból szórta a baromfiaknak, hogy jól tojjanak a következő időszakban. Az asztal alá szalmát helyeztek, hiszen Jézus jászolban született, így tisztelegtek az ő emléke előtt. Ezt a szalmát később az állatok alá tették, hogy egészségesek legyenek, de volt ahol a gyümölcsfákra is kötöztek belőle, itt is remélve, hogy jó termésük lesz jövőre.

A hagyományok szerint a gazdaasszony nem állhatott fel vacsora közben, hogy jól tojó tyúkjai legyenek. A magyaroknál a családi vacsora 24-e este zajlik, míg tőlünk nyugatabbra ez inkább 25-én történik.

A betlehemezést se felejtsük ki a szokások közül, hiszen ez az egyik legismertebb és legelterjedtebb program. A több szereplős játék az egész országban ismert, nagyon sok helyen ma is megtartják. A falusi betlehemezés legfontosabb eleme a pásztorok párbeszédes és énekes játéka. Fő eleme a három pásztorról szóló bibliai történet, a pásztorjáték.

A kevésbé vallásosak számára a karácsony a szeretet ünnepe, a családi együttlétet jelképezi. Rég elterjedt szokás az ajándékozás, az üzletek éppen ezért az ünnepeket megelőzően dugig vannak, hogy mindenki be tudja szerezni a tökéletes meglepetést.

Reméljük, hogy számotokra is kellemesen telnek az ünnepek. Áldott Karácsonyt Kívánunk minden kedves olvasónknak! Holnap és 26-án is érkezünk még AHdventi cikkekkel, így érdemes akkor is benézni hozzánk!

Hozzászólások