FilmekMédia

A legjobb Tim Burton filmek

Tim Burton forgatókönyvíró, producer és filmrendező a hetvenes évek elején kezdte pályafutását. Azóta már több, mint harminc film fűződik a nevéhez, többek között a Charlie és a csokigyár, a Majmok bolygója és az Ollókezű Edward

1.) Frankenweenie – Ebcsont beforr (2012)

Victor kutyáját és egyben legjobb barátját, Sparky-t elüti egy autó. A fiú úgy dönt, megpróbálja feltámasztani őt, és sikerrel is jár. Amikor az eb életre kel, Victor rájön, hogy rengeteg nehézséggel kell szembenéznie, hiszen el kell rejtenie a külvilág elől a zombikutyát. Egyszer véletlenül Sparky kijut a házból, és mindenki ráébred, hogy már nem az a barátságos kutya, mint aki azelőtt volt.

2.) Ollókezű Edward (1991)

Egy feltaláló úgy dönt, egy élő és érző fiút tervez magának. Alkotását Edward névre kereszteli, aki már majdnem tökéletes, de a kezei hiányoznak. Átmenetileg ollókkal helyettesíti Edward végtagját, de a valódi kezeket már nem tudja odaadni neki, ugyanis meghal. Egy asszony befogadja a fiút, mert tudja, bár kissé rémisztőek az ollói, senkinek sem tudna ártani. Edward gyönyörű frizurákat készít kutyáknak és gazdáiknak, valamint sövényszobrokat alkot. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor beleszeret az őt befogadó család lányába.

3.) Karácsonyi lidércnyomás (1993)

A történet főszereplője Jack Skellington, Halloweenváros lakója, az ijesztgetés nagymestere egy nap megunja, hogy minden a rémisztés körül forog. El akar tűnni egy kis időre, ám az erdőben sétálva rátalál az ünnepek fáira. Itt bemegy egy karácsonyfa-ajtón, és egy érdekes városban találja magát. Itt nincsenek lidércek, csak szorgos manók és szeretet. Jack úgy dönt, ebben az évben átveszi a télapó helyét. Nem veszi észre, hogy rosszat tesz, amikor kissé sajátosan fogja fel a karácsony szellemét.

4.) A halott menyasszony (2005)

Victort és Victoriát családjaik kényszerítik házasságra. Hatalmas szerencse, hogy a két fiatal végül egymásba szeret. A leendő férj azonban folyton elfelejti az esküjét, mindig belezavarodik a próbákon. A pap elküldi őt, hogy gyakorolja be a szöveget. A fiú egy közeli erdőbe megy, ám amikor gyakorlás közben felhúzza a gyűrűt egy fa ágára, kiderül, hogy az valójában egy halott karja. Véletlenül megkérte a holt Emily kezét, aki lerántja magával saját világába. Victor minden áron megpróbál visszajutni szerelméhez, az élők sorába.

5.) 9 (2009)

A történet a jövőben játszódik. A robotok felülkerekedtek az embereken, a világ darabjaira hullott. Az emberiség utolsó napjaiban rongybaba szerű lényeket hozott létre, életet lehelve beléjük. Ők számneveken szólítják egymást, 9 pedig a vezetőjük. Az ő feladatuk az, hogy felvegyék a harcot a gépekkel, illetve az ő vezetőjükkel szemben, ezzel megmentve a még életben maradt embereket. Igazán különleges elképzelés kilenc rongybabára bízni az életünket. Vajon sikerül a küldetés?

Tim Burton igazán különleges filmeket alkot. Sokan nem szeretik, mert voltak olyan filmjei, amik kevésbé sikerültek jól, ilyen például az 1989-es Batman. Ti hogy álltok a művészhez?

Hozzászólások