Könyvek

Lisa Unger – Halottakkal suttogó

Lisa Unger regénye, a Halottakkal suttogómég a Könyvhéten jelent meg az Alexandra Kiadó jóvoltából. A kötet már akkor felkeltette az érdeklődésemet a gyönyörű borítóval. Ez a sötét, de metálos hatás a kislánnyal már magában is hátborzongató, de mindemellett megadjamagát, a könyv alaphangulatát.

A történet középpontjában egy kisgyermek, Penny elrablása áll, a főhős mégis egy Finley nevű egyetemista lány, aki már egészen kiskora óta különös hangokat hall, olyan embereket lát, akiket a normális emberek nem. Adottságával mégsincs egyedül, mint ahogy korábban hitte. Nagyanyja is hasonló képességgel rendelkezik, így a gimnázium után Hollowsba költözik. Eloise Montgomery, Finley nagymamája híres médium, aki Jones Cooperrel, a magándetektívvel dolgozik együtt, hogy eltűnt személyeket és egyéb rejtélyeket oldjanak meg.

Hollows nagyon érdekes helyszín. Egy furcsa erő veszi körül, amit se Finley, se Eloise nem tud megmagyarázni micsoda. Boszorkányégetések és halálozások övezik a várost, az emberek mégis szeretik. Történetünk során Abbey Gleason is itt tűnik el, akinek édesanyja közel egy év után sem képes feldolgozni elvesztését. Merri így felkeresi Jones Coopert, mint utolsó reményt, hátha neki és Eloise-nak sikerül megtalálni Abbey-t, de az idős médium helyett ezúttal Finley lesz Cooper társa. Vajon a vadóc, tetovált, rózsaszín hajú  lánynak sikerül helytállnia a nyomozás során?

A beharangozó szerint Stephen King regényeihez hasonló történetet sikerült létrehoznia az írónőnek, ezért nagy elvárásaim voltak. Őszintén megmondom, nem azt kaptam amit vártam. Egyáltalán nem rossz regény, csupán csak más. Ez sokkal inkább mondható thrillernek, vagy egy misztikus elemekkel rendelkező kriminek, semmint horrornak. A szellemek, a hangok, a halottak bár borzongató érzést váltanak ki, ez mégse sorolható az ijesztő kategóriába.

A történet lassan indult be. Minden egyes fejezet egy új embert tár elénk, így bepillantást nyerhettünk Penny elrablásába, Merri Gleason érzelmi viharába, aki a lányát kutatja, Finley világába, ahol próbál rájönni mit jelentenek a hangok és a látomások, és még megannyi szemszögbe. Ennek köszönhetően bár lelassították a cselekményt, mégis lehetőséget kaptunk arra, hogy jobban megismerjük a karaktereket, akik mind érdekes és egyedi személyiséget kaptak az írónő által. Kifejezetten tetszettek Penny és Bobó fejezetei,  nekem talán ők tűntek a legérdekesebbeknek. Míg előbbiben érezhető volt a gyermekség, a félelem és a rettegés, a tehetetlen gyermeki félsz, addig utóbbiban azt tapasztalhattuk meg, hogy milyen egy olyan környezetben felnőni, akik teljesen más értékeket vallnak. Bemutatja azt, hogy milyen, mikor nem tudsz mit csinálni azellen, amit beléd neveltek, mikor természetesnek veszed, hogy fogvatartotok vagy megöltök valakit. De mégis érzed, hogy ez nem helyes, te nem ezt akarod tenni.

Legkevésbé Abbey szüleit, Merri és Wolf Gleasont kedveltem. Egyszerűen érthetetlen volt a két szereplő viszonya. Miért van együtt valaki a partnerével, ha tudja, az megcsalja őt? Miért ragaszkodnak egymáshoz? A nő kissé furcsa volt, míg a férfi egyszerűen csak ellenszenvessé vált abban a pillanatban, hogy fény derült hűtlenségére.

Bevallom, a sok szemszög zavarossá tett az elején. Nem voltam vele tisztában ki kicsoda, ki kihez tartozik, mi az összefüggés közöttük, pláne azt nem tudtam, kicsoda Penny. Viszont ahogyan haladunk előre a történetben, a darabkák összeállnak, a cselekmény logikusan halad előre és mindenre fény derül, miközben minket teljesen fogvatart a történet. Együtt izgulunk és aggódunk a karakterekkel, miközben reménykedünk, hogy a végén minden rendben lesz.

Összességében nekem nagyon tetszett a regény, azt leszámítva, hogy teljesen mást vártam. A szellemek és Hollows városa teljesen magával ragadott, ez a fajta misztikusság, amit a kötet adott teljesen rendben volt. Őszintén remélem, hogy a későbbiekben még találkozunk Finley és Jones Cooperrel.

Aki kedveli a misztikus sztorikat, mindenképpen szerezze be a Halottakkal suttogót. Lisa Unger regénye igazán izgalmassá válik a nyomozás során, a végkifejlet pedig garantált meglepetést okoz mindenkinek.

A recenziós példányért köszönet az Alexandra Kiadónak!

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?