Könyvek

Tahereh Mafi – Ne érints

Tahereh Mafi Ne érints sorozata évek óta hatalmas figyelmet kap a közösségi média felületeken. A sorozat 6 részből áll, ezenkívül pedig novelláskötetek is színesítik a történetet, azonban ezeket még magyarul nem olvashatjuk. A 6 kötet a Gabo Kiadó gondozásában jelent meg. Sok könyvmoly nagy örömére a kiadó egy különleges, élfestett kiadásban is megjelentette a könyveket, aminek köszönhetően még több olvasó figyelmét felkeltik.

Ebben a cikkben a sorozat első részéről olvashatjátok a spoilermentes véleményemet!

A Ne érints történetéről

Főszereplőnk, Juliette egyetlen érintése is halálos lehet. Különleges képessége miatt 17 éves korában bezárták és közel egy évig a civilizációtól elzártan élte mindennapjait. Ez idő alatt egy Regeneráció nevű kormány átvette a hatalmat és pusztításba kezdtek a Földön. Egy nap Juliette cellájában megjelenik egy Adam nevű fiú, aki a lány számára már nem volt ismeretlen személy. Adam megjelenése után felgyorsulnak az események, ugyanis a Regeneráció egyik vezetője, Warner, minden áron maga mellett akarja tudni a lányt. Azonban Juliette egyáltalán nem akar a kormány eszközévé válni, ezért mindent megtesz a szökés érdekében. De vajon sikerrel jár?

Egy olyan disztópikus világba csöppenünk, ami akár a mi jövőnk is lehet

Habár a Ne érints nem boncolgatta részletesen a világfelépítést, de azért elég tág képet kaphattunk a könyvben uralkodó káoszról.   Az állatok haldokolnak, a madarak nem repülnek, virágok egyáltalán nincsenek. Az időjárás kiszámíthatatlan, az évszakok immár felismerhetetlenek. Nem tudnak élelmet termelni, sok ember éhen halt, és az évek múlásával már csak a túlélés számított. Egy zsarnok kormány került hatalomra, a Regeneráció, ami azt ígérte, hogy minden jobb lesz, azonban a helyzet csak romlott. Mindez ijesztően hangozhat, azonban ez a regény nem erre fókuszál, hanem inkább Juliette személyére.

Szerelmi háromszög a láthatáron

Juliette nagy szerelme egyértelműen Adam, ami szerintem már a könyv elején nagyon nyilvánvalóvá válik. Adam Juliette testőre lesz a Regenerációnál töltött ideje alatt, ezáltal minden napot együtt kell tölteniük.Warner pedig a pszichopata gyilkos, egyben a bázis vezetője, aki bármit megtenne Juliette-ért. Színes a felhozatal, nemde?

A Hold hűséges társ.
Sosem hagy el. Mindig ott van, állhatatosan néz, ismer minket világos és sötét pillanataikban is; örökké változik, ahogy mi is. Mindennap más változatában jelenik meg. Néha gyenge, néha sápadt, néha erős és nagyon fényes. A Hold megérti, mit jelent embernek lenni.

Ez a regény cselszövések és izgalmak sorozatát tartogatja

Nem tudok olyan fejezetet mondani, amely miatt akár csak egy percre le akartam volna tenni ezt a könyvet. Az első oldaltól fogva annyira magával ragadott, hogy addig nem bírtam abbahagyni az olvasását, amíg a végére nem értem. Rengeteg izgalmas jelenet, párbeszédek, harcok, áldozatok, cselszövések és szerelmi vallomások vannak egy ilyen rövidke regénybe belesűrítve. De mindezeknek köszönhetően letehetetlenné és elképesztően izgalmassá válik a Ne érints!

Fantasztikusan van megírva ez a történet. Eleinte kicsit kusza volt, ahogy az írónő bevezetett Juliette gondolataiba, de hamar felvettem a ritmust és megtapasztaltam, mennyire lírai a megfogalmazás, emellett mennyi metafora és hasonlat bújik meg a lapok között. Egy szó mint száz, ez a könyv teljesen levett a lábamról!

Azon gondolkodtam, vajon az eltérő szemszín azt jelenti-e, hogy az emberek másként látják a világot. És hogy fordítva is működik-e a dolog: a világ is másként látja-e az embert.

Összességében

Visszagondolva nagyon bánom, hogy ilyen sokáig húztam ennek a könyvnek az olvasását, ugyanis amióta a kezem ügyébe akadt a Ne érints, teljesen a függője vagyok a sorozatnak, minden gondolatomat kitölti. Mondanom sem kell, hogy már az összes rész a polcomon csücsül! Szóval mindenkit arra bíztatok, hogy ha szeretitek az fantasy műfajt romantikával megfűszerezve, akkor mindenképp adjatok egy esélyt ennek a sorozatnak! 

Lauren Asher – The Fine Print – Az apró betűs rész

Hozzászólások