Könyvek

Olvasmányötletek a nyár végére

Már jócskán benne járunk a nyárban, valami miatt azonban mégis úgy érzed, egyáltalán nincs meg a szokásos nyári hangulatod? Esetleg túl sok a munka és ez az, ami végképp elkeserít?  Mit tehetsz ezek ellen az érzések ellen, ha vérbeli könyvmoly vagy? A válasz nyilván egyszerű: olvass! Na de miket? Az alábbiakban ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani!

Carina Bartsch – Cseresznyepiros nyár

Egy tipikus könnyed, nyári történet, ami garantáltan meghozza az ember nyári hangulatát. Női főszereplőnk Emely, aki hét év után újra találkozik élete első szerelmével Elyas-szal, aki történetesen a legjobb barátnőjének a bátyja. Természetesen rögtön szikrázni kezd közöttük a levegő, ám eközben a lány még titkos e-maileket is kezd kapni az érzékeny és romantikus lelkű, ám számára teljességgel ismeretlen Lucatól. A két férfi két különböző irányba tereli Emelyt, akinek rövidesen döntenie kell: érdemelhet második esélyt az első szerelem, vagy érdemesebb új emberek felé nyitni? A történetnek már két része napvilágot látott Magyarországon. A második, aminek Türkizzöld tél a címe, szintén hármójuk történetét folytatja, nem kevésbé humoros, de mégiscsak realista stílusban ábrázolva a szereplők érzéseit.

Gabriella Eld – Talpig feketében

Egy rendkívül tehetséges magyar írónő új sorozatának első kötete, ami biztos, hogy minden fantasy műfajt kedvelőnek belopja magát a szívébe. A sztori egy kitalált világban, az Impériumban játszódik, ahol minden Adottsághasználót üldöznek. Egyik főszereplőnket, Igor Blankenschwiftet is elfogják, megkínozzák és csak nagy nehezen sikerül kijátszania a katonai rendőrséget. Alaska Jones tizennégy napja ki sem lépett a lakásból, mikor egy feketébe öltözött alak beesik az ablakán. Ki ez az idegen? Mibe rángatja bele őt? Vajon túlélik egyáltalán a közös kalandot? Ezekre és még számtalan kérdésre választ kaphatunk, miközben egy olyan utazáson vehetünk részt, amit sosem fogunk elfelejteni.

Helen Hoang – A szerelem egyenlete

Egy újabb könnyed témájú, aranyos történet, ami tökéletes olvasmány lehet a verőfényes nyári napokra. Stella Lane, a fiatal harmincéves nő szembesül azzal, hogy kortársai már legtöbben családosak, vagy minimum komoly párkapcsolatban élnek. Úgy érzi nem elég felkészült ahhoz, hogy megtartson magának egy férfit, ezért elhatározza megtanulja a dolgot. Az oktatást pedig egy profira, az általa a felbérelt Michael Phan nevű eszkortfiúra bízza. Ezek után természetesen nem nehéz kiszámítani, hogy ők ketten rövidesen egymásba szeretnek. A regény különlegessége, hogy főszereplőnk Stella Asperger-szindrómás, ami ad egy kis komolyabb színezetet is a történteknek. A könyvet az Álomgyár Kiadó jóvoltából nemrég nekünk is volt szerencsénk olvasni, bővebben pedig itt tudjátok elolvasni!

Patrick Ness – Siobhan Dowd – Szólít a szörny

Egy igazán megható könyv, amit lehetetlen könnyek nélkül végigolvasni. Főszereplőnk, a kisfiú Connor rákban szenvedő édesanyjával él, és folyamatosan attól retteg, hogy elveszíti őt. Állandó rémálmai vannak, aztán egy nap megjelenik nála egy szörny. Ám ezúttal fizikai valójában. Három mesét mond el a fiúnak, a negyedik pedig tőle várja. Ez a történet az elfogadásról szól, Connornak saját magának is ki kell mondania és el kell fogadnia az igazságot, megbirkózva a félelmeivel. Az olvasás során pedig nekünk is.

Han Kang – Nemes teremtmények

Egy új megjelenés, amely már a borítója miatt is figyelmet érdemel. A történet pedig csak fokozza ezt a hatást. 1980-ban Dél-Koreában a diktatúra ellen tüntettek a diákok. A hatalom szükségállapotot rendelt el, és kivezényelte a hadsereget, akik több száz fiatalt meggyilkoltak. A holttestek összegyűjtésére tizennégy-tizenöt éves gimnazistákat rendeltek ki. Rajtuk keresztül bomlik ki a gyász és a túlélők szerepe. Meg egy diktátor vezette rezsimé. A többszörös díjnyertes könyv, habár témája nem túl könnyen emészthető, mégis ideális lehet ha esetleg egy kicsit esősebbre fordul az idő.

Juszra Márdini – Pillangó

Egy újabb gyönyörű borítójú könyv, melynek témája talán még sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban, a közelmúlt menekültválsága miatt. Ez a könyv ugyanis legfőképpen az elfogadásról, és az azért vívott harcról szól. A történet ugyanis önéletrajzi ihletésű, a szír származású Juszra útját követhetjük végig, hazájától, a menekülésén át, az álmai megvalósításáig, mely során olimpikonként vehetett részt a 2016-os riói olimpián. Megrázó kötet egy fiatal lányról, aki menekülni kényszerül az otthonából, de még ezután sem adja fel, és végül eléri céljait.
A recenziós példányért pedig még egyszer köszönet illeti az Agave Kiadót!

Ti olvastátok valamelyiket a felsoroltak közül? Vagy esetleg tervezitek? Írjátok meg nekünk kommentben!

Hozzászólások