Filmajánló a roxforti házak alapján: Mardekár

Rengeteg előítélet övezi a mardekárosokat, hiszen a Roxfort négy háza közül messze ők bírnak a legrosszabb hírnévvel. A rájuk jellemző tulajdonságoknak hála, mint a ravaszság, becsvágy és a magabiztosság, könnyedén érvényesülhetnek az életben, ugyanakkor arra is megvan az esély, hogy a túlzott ambíció rossz útra téríti őket. Másrészről viszont ezek a jellemzők megannyi remek történetet szültek, legyen az egy könnyed vígjáték vagy egy vérfagyasztó dráma.

Élősködők (2019)

Az Oscar-díjas alkotás remekül illik a mardekárosok becsvágyó hajlamához. A Kim család kilátástalanul és szegényesen él egy fél-alagsori lakásban. Minden munkát elvállalnak, csak hogy megéljenek valahogy, ám amikor a fiuk lehetőséget kap arra, hogy egy gazdag Park lányt korrepetáltassa, a család sorsa felfelé ívelni látszik. A felkínálkozó alkalmat maximálisan kihasználják és a legkülönfélébb cselekhez folyamodnak csakhogy elérjék céljukat. A nagyra törő terveik talán lehetetlennek tűnnek külső szemlélőként, ám fondorlatos tervük hirtelen nem is látszik annyira elérhetetlennek.

Reszkessetek, betörők! (1990)

A Reszkessetek, betörők! filmet talán senkinek se kell bemutatni, mindenesetre érdemes most felelevenítenünk, hiszen az ikonikus karácsonyi film főhőse, Kevin, nagy eséllyel a Mardekár házba került volna. A közhiedelemmel szemben, a mardekárosok nem feltétlenül gonoszak, ami viszont elmondható róluk, hogy ravaszak, találékonyok és bizony nem feltétlenül tartják be a szabályokat. Bár a film mindenkinek könnyed, nosztalgikus felüdülést jelent, a ház tagjai talán jobban tudják értékelni Kevin leleményességét.

Spinédzserek (1995)

A 90-es évekbeli amerikai romkom a kissé sekélyes, gazdag és sikeres Cherről szól, aki a Beverly Hills-i középiskola legnépszerűbb diákja, és aki mindemellett kiválóan megtestesíti a mardekárosok legfontosabb tulajdonságokait. Előszeretettel irányít és erős vezetői képességekkel bír, mindemellett pedig magabiztos, célorientált (kissé féltékeny is Janere, aki sikeresebb és tehetségesebb nála), ugyanakkor nagyon hűséges is tud lenni. Még a fondorlatosság is jellemző rá, amint párkeresőt játszik az iskola falain belül.

Emma. (2020)

A Spinédzserek egy része Jane Austen Emma című regényét vette alapul, így felfedezhetünk némi párhuzamot a két alkotás között. Emma Cherhez hasonlóan szereti eljátszani a kerítőnő szerepét és teljesen belekavarodik mások romantikus kapcsolataiba. Azt is elmondhatjuk róla, hogy egy nagyon intelligens és magabiztos fiatal nő, aki fortélyokhoz folyamodva igyekszik manipulálni környezetét. Tanulságos film lehet a mardekárosok számára, hiszen a film megmutatja, hogy a képességeinkbe vetett túlzott magabiztosság bizony ártalmas is lehet nemcsak a számunkra, de szeretteinkre nézve is.

Holtodiglan (2014)
David Fincher izgalmas thrillere sötét titkokat, elgondolkodtató pszichológiai és filozófiai kérdéseket rejt magában. Nick és Amy ötödik házassági évfordulójukra készülődnek, ám a feleségnek hirtelen nyoma vesz, amivel kezdetét veszi a nyomozás. Ez a film tökéletes példa a mardekárosok hideg, számító viselkedésére. A ház tagjai ritkán forró fejűek, előbb inkább elemezni szokták a helyzetet, felmérni az összes lehetséges kimenetelt és csak utána döntik el, hogyan is cselekedjenek. Ez a higgadt előtervezés pedig nagyon is fontos szereppel bír a filmben.

Hozzászólások