Jodi Picoult – Szívverés

Korábban már írtunk egyszer Jodi Picoult egyik könyvéről. Akkor, mikor olvastam Noémi értékelését róla, elhatároztam, ha lesz lehetőségem, biztosan beszerzem az írónő valamelyik regényét. Most, az Athenaeum Kiadó jóvóltából végre lehetőségem nyílt rá, és a kezembe vehettem a Szívverést. Őszintén megmondom, nem csalódtam, valami fantasztikus volt.

A Szívverés egyszerre két, igen megosztó és érzékeny témát dolgoz fel. Egyrészről azokról a nőkről szól, akik elhagyják családjukat, ezzel párjukat arra kényszerítve, hogy neveljék fel egyedül gyermeküket, másrészről pedig az abortuszról. Kényes, azonban mindenképpen érdekes téma, amit az írónő tökéletesen vetett papírra.

A történet szerint Paige még csak öt éves volt, mikor édesanyja elhagyta őt és édesapját, amit érthető módon a lány igen nehezen viselt. Ez az esemény végigkísérte fiatal korát és olyan mély nyomot hagyott Paige-ben, hogy egész életében attól félt, ő is olyan anya lesz, mint a sajátja volt. Így hát érhető, hogy még nyolc év házasság után sem érezte magát elég érettnek és rátermettnek arra, hogy gyermeket vállaljon, és félve vette kisfiát a kezébe. Majd hagyta hátra, hogy rátaláljon arra, ki is ő valójában.

Igen, így van, a főszereplő Paige, hátrahagyta pár hónapos kisfiát, hogy rájöjjön, vajon ki is az édesanyja, ő kicsoda, és ami a legfontosabb, hogy szabad lehessen egy kicsit. Én pedig legyek szörnyű, de teljesen megértettem.

A történetszál két idősíkban, és két szemszögből halad. Egyrészt megismerhetjük Paige-et, első szám egyes személyben, saját maga narrálja az eseményeket, ezzel elérve, hogy a nőt eleve sokkal közelebb érezzük magunkhoz. A másik szemszög a férje, Nickolas, azonban őt külső szemlélőként figyelhetjük meg. Mindemellett pedig időnként visszatekintéseket kapunk mindkettejük gyermekkoráról. Külön érdekesség, hogy egyikőjüknek sem volt felhőtlen fiatalkora. Míg Paige félárva volt, a férfinek folyamatos megfelelni akarása volt, mindig a legtöbbet várták el tőle, és ez meghatározza az egész felnőttkorát. Ott is csak annak él, hogy ő legyen a legjobb a maga szakterületén.

Az írónő tökéletesen vezette a szálakat. Egyből belecsapunk a közepébe, majd szépen visszatérünk az elejére, hogy megtudjuk mitől alakult ki a helyzet, amitől csak még feszültebben várjuk a magyarázatot. Mi történt, amiért Paige elhagyta a családját? Miért nem akarja beengedni a házba őt a férje, miközben mégsem zavarja el? Miért ment el a nő édesanyja kiskorában, hol van most?

Igazi hullámvasút a könyv. Az elején megdöbbenünk az erős kezdéstől, aztán virágzik, ahogy a két fiatal szerelme is, aztán pedig a mélybe zuhanunk. Önzőnek tartjuk Nickolast, aztán Paige-et, végül pedig azon dilemmázunk, kinek lehet igaza? Nickolas miért nem tudja megérteni a feleségét, miért nem szán rá egy kis időt? Paige miért nem magyarázza el az érzéseit férjének?

A Szívverés egy roppant tanulságos és gyönyörű könyv, amelyet úgy gondolom minden nőnek el kellene olvasnia. Szívszorító, megható és igazán elgondolkodtató olvasmány, még mai szemmel is, ugyanis ez egy 1993-as regény. Pontosan akkor íródott, amikor a regény játszódik.

A recenziós példányért köszönet az Athenaeum Kiadónak!

http://www.ahmagazin.com/konyvek/tabuk-nelkul-az-abortuszrol-judi-picoult-konyveben/

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?