Sorozatok

Megérkezett az Én még sosem… befejező évada!

Mindy Kaling és Lang Fisher sorozata, az Én még sosem… 2020-ban debütált a Netflixen, és idén június 8-án érkezett el a negyedik, befejező évadához. A történet főhőse Devi Vishwakumar, egy indiai-amerikai tinilány, akinek a középiskolás kalandjait követhetjük végig. A sorozat eddig szinte töretlen sikernek örvend, de természetesen egyszer minden jónak vége szakad. A befejező évad ehhez hűen a lezárásról szól.

Devi és barátai az utolsó évüket kezdik meg a középiskolában, és az izgalmakból ezúttal sincs hiány. Az előző évad végén jelentős szálak maradtak elvarratlanul. Most viszont kiderül, hogy végül mi történik Bennel és Devivel, hogy sikerül a társaság továbbtanulása, és a mellékszereplők is jelentős mérföldkövekhez érnek el.

Vannak sorozatok, amik már a második-harmadik évad környékére elfáradnak, de az Én még sosem… egyáltalán nem tartozik ezek közé. A negyedik évad az előzőekhez hasonlóan remekül sikerült. Tökéletesen átadja a mai középiskolások világát, minden kihívással, problémával és eseménnyel együtt (természetesen kicsit dramatizálva). A végzős év életérzését kifejezetten jól sikerült megragadniuk a készítőknek.

Egy korszak lezárul

Az évad központi témája egyértelműen az elengedés és a lezárás, hiszen a széria mellett a főhősök középiskolás évei is véget érnek. A problémák, amik előkerülnek, abszolút valóságosak. A középiskola végén rengeteg ijesztő dologgal vagyunk kénytelenek szembenézni. Eltávolodunk a régi barátoktól, a családtól, sokszor földrajzilag is áthidalhatatlanul. Az egyetem kezdetével is új helyen kell helyt állni és új kihívásokkal szembenézni. A mindennek vége-hangulat azonban csak lassan kúszik be a történetbe, de a végére már mindannyian átérezhetjük a súlyát. Ahhoz képest, hogy az Én még sosem… alapvetően egyszerű tinivígjáték, könnyen beszippant a hangulata, és a végén mi is együtt izgulunk a szereplőkkel.

Én még sosem… viselkedtem érett felnőttként

A többivel szemben a negyedik évad sokkal inkább foglalkozik a felnőtté válással, és más érett témákkal. Eddig a különböző szerelmi szálak sokkal hangsúlyosabbak voltak, de hasonlóan a való élethez, az utolsó évre Devi számára is más került előtérbe. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy ne lennének romantikus pillanatok vagy szerelmi dráma. Akad itt szerelmi háromszög, randi a rosszfiúval és még sok hasonló, ez az aspektus azonban sokkal kevésbé kaotikus és gyerekes, mint korábban.

Devi sokkal érettebbé vált, minden esendőségével együtt, és még ezek mellett is fel kellett kötnie a gatyáját az utolsó évre. Az izgalmak fenntartásához nagyban hozzájárul, hogy szinte az összes végzős szereplő sorsa bizonytalan az utolsó pillanatig, még akkor is, ha éppen olyan mintatanulókról van szó, mint maga a főhős, aki egész életében a továbbtanulásra készült.

A mellékszereplők sem vesznek el

Annak ellenére, hogy az Én még sosem… főhőse mindig is Devi volt, a történetet végig kísérte rengeteg remek és összetett mellékszereplő, akik ebben az évadban is járják a saját útjukat. Az egyik legmeglepőbb karakterfejlődést egyébként Paxton produkálta, akinek a szerepe korábban többnyire arra korlátozódott, hogy ő volt középiskola sztárja és Devi vágyainak tárgya. Az előző évad Paxton ballagásával ért véget, így ő ezúttal már “külső” szereplőként jelenik meg, de annak ellenére, hogy ez csupán egy mellékszál, a készítők elgondolkodtatóan és élethűen mutatják meg az iskolarendszerből való kilépés és az új környezetbe kerülés nehézségeit.

A lezárás tehát egy kicsit mindenkinek lezárás, nem nagyon maradnak elvarratlan szálak. A Sherman Oaks Gimnázium diákjai mind révbe érnek, és elkezhetik a nagybetűs életet. Devi édesanyja, nagyanyja és unokatestvére is megtalálják a végére a boldogságot, ki-ki ott, ahol szüksége van rá. Az Én még sosem… befejezése tipikusan az a fajta, ahol az embernek fülig ér a szája.

Hozzászólások