Életmód

Egyik szakmából a másikba! Hogyan válassz?

Egész életünket nem kötelező egy szakmának áldozni. Előfordul, hogy unalmassá válik eredeti területünk, hiszen már mindent elérhetünk benne, amit akartunk. Lehetséges, hogy a jobb anyagi kilátások vagy a más típusú tevékenység motiválja a váltást.

Megfontolt döntést kell hoznia annak, aki át szeretne menni egyik szakmából a másikba. Az új hivatás kiválasztása nem történhet hirtelen. Írásunkban adunk néhány támpontot, hogy megkönnyítsük az elhatározást.

Értékeld eddigi teljesítményed!

A munkával töltött évek alatt megismerted erősségeidet és gyengeségeidet. Sok területen fejlődtél, tapasztalatot szereztél. Ha teljesen más foglalkozást választasz, ez akkor is jó kiindulópont a jövőre nézve. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Miben vagy a legjobb?
  • Milyen szakmában építhetnél ezekre az erősségekre?
  • Melyek a gyenge pontjaid? Hogy lehetne rajtuk javítani?
  • Mit élveztél eddigi munkádban?
  • Mit szeretnél elkerülni a jövőben?

Képességeid tudatos ismerete és átgondolása segít majd a döntésben.

Gondold át, mire vágysz!

Ha a fenti kérdésekre válaszoltál, koncentrálj még erősebben a vágyaidra! Képzeld el az ideális munkakörnyezetet! Milyen feladatot végeznél szívesen? Hogy lennél hatékonyabb, kötetlen vagy fix munkaidőben? Az irodából vagy otthonról tudsz jobban dolgozni? Az alkalmazotti vagy a vállalkozói lét vonz?

Ezek a pontok mind szűkítik a lehetséges szakmák körét. Persze minden álmodnak megfelelő foglalkozásod valószínűleg nem lesz, de közelebb kerülhetsz az ideális álláshoz.

Ne csak fizetés alapján válassz!

A váltást sokaknál kizárólag a pénz motiválja. Ez érthető, hiszen mindenkit vonz a gondtalan élet, a komolyabb egzisztencia. Még véletlenül se válassz azonban egy számodra érdektelen munkát a pénz miatt! Biztosan találsz Neked megfelelő szakmát, mely az eddiginél jobb anyagi feltételeket nyújt. A luxusért ne áldozd fel magad!

Írd össze az érdekes szakmákat!

Ha leszűkítetted a kört, készíts listát a lehetséges foglalkozásokról! Gyűjt információt a szükséges végzettségről, tapasztalatról, valamint az előrelépési lehetőségekről! Mindenképp nézz utána a foglalkozás munkaerőpiaci helyzetének! Keresik-e ezeket a szakembereket? Vannak-e elérhető állások lakóhelyed közelében? Csak így hozhatsz felelős döntést.

Légy türelmes önmagadhoz!

Már az nagy szó, hogy meghoztad az elhatározást: váltani szeretnél. A terv nem sikerül majd egyik pillanatról a másikra. Lehetséges, hogy az álommunkához több képzést is el kell végezned. Tapasztalat nélkül nehezebb új munkakörbe belépni, de nem lehetetlen.

Például a vendéglátóiparban léteznek kezdőknek és haladóknak barista tanfolyamok, s egy jól fizető állás megszerzéséhez nagy eséllyel mindkét szintet el kell végezned. Ez nehéz időszak lesz, főleg, ha tanulás mellett még dolgozol a régi szakmádban.

Összegezve: Meghoztad a döntést, hogy új karrierbe kezdesz? Nem könnyű egyik szakmából a másikba váltani, de lehetséges. Fontos, hogy megfontoltan cselekedj és adj időt magadnak. Vedd figyelembe a fenti útmutatást, hogy jó döntést hozz!

Hozzászólások