Zene

Zenei múltidéző

Elég gyorsan repülnek az évek, pillanatok alatt eltelik a tizenkét hónap. 2021 beköszöntével azért sokak kerülnek nosztalgikus hangulatba. Akár a saját életük kapcsán, akár egy ismerős dal esetében. Most pedig az elmúlt évtizedekből mazsolázgatva időutazásra invitálunk benneteket.

Biztosan mindenkinek van olyan  dal, ami az adott évtizedből a kedvence lett és amit ha meghall, felelevenednek az emlékek. Akadnak olyanok is, amelyektől a mai napig kiráz a hideg vagy a videoklip egyáltalán nem nyerte el a tetszésünket. Most negyven évre visszamenőleg bemutatjuk nektek a toplista elején szereplő három olyan zenét, ami 1981-ben, 1991-ben, 2001-ben és 2011-ben nagy slágerek voltak.

1981

Kim Carnes – Bette Davis Eyes

A dalt eredetileg  Donna Weiss és Jackie DeShannon írta és komponálta még 1974-ben. Népszerű viszont mégis 1981-ben Kim Carnes amerikai hangjával érte el, hiszen a Billboard zenei listáját öt hétig vezette. A Bette Davis Eyes a Gramy gálán is sikereket aratott.

Diana Ross & Lionel Richie – Endless Love

Ki ne ismerné az Endless Love című szerelmes dalt? Ugyan számtalan előadóval hallhattuk már ezt a csodaszép nótát, mégis 1981-ben Diana Ross és Lionel Richie előadásában vált sikeressé. A sláger eredetileg Scott Spencer regénye alapján készült a Végtelen szerelem című filmhez. A Billboard egyúttal minden idők legnagyobb duettjeként tartja számon. Mivel az Endless Love az év második legjátszottabb zenéje volt, az ezüstérmet ez a dal kapja.

Kenny Rodgers – Lady 

A bronzérmes, tehát a harmadik legsikeresebb dal Kenny Rodgers – Lady című szerzeménye. A szövegét Lionel Richie írta, a Lady pedig Kenny Rodgers 1980-as albumán jelent meg. Sikere egészen hat hétig tartott.

1991

Bryan Adams – (Everything I do ) I do it for you

Sokan ismerhetik Bryan Adams-t, de valószínűleg ezt a dalát is. Az  (Everything I do) I do it for you szintén egy filmhez készült, méghozzá a Kevin Costner főszereplével látható Robin Hood, a tolvajok fejedelméhez. Nyolc egymást követő héten vezette a Billboard toplistáját, sőt több országban is az első helyet uralta hosszú hetekig. Világszerte 15 millió példányban fogyott Adams kislemeze, sőt a legkelendőbb is ez volt. A dalt azóta számos énekes és zenész feldolgozta.

Color Me Badd – I Wanna Sex You Up

A ’91-es évek második legtöbbet játszott dalát a Color Me Badd nevű amerikai R&B együttes jegyzi. A slágert Dr. Freeze készítette, és az 1991-es New Jack City filmzenéjén is szerepelt. Ugyan a kritikusok szívét nem nyerte el az I Wanna Sex You Up, az Egyesült Királyság első helyét három hétig birtokolta, majd utána is az első három legkedveltebb zene között szerepelt.

C+C Music Factory – Everybody Dance Now

1990-es évek végén jött ki a C+C Music Factory Gonna Make You Sweat albuma. Ezen szerepelt a Billboard bronzérmes dala is az Everybody Dance Now, amelyet Martha Wash és Freedom Williams előadásában. Több országban uralta az első helyet, míg az MTV folyamatosan játszotta a klipet, amely nagyon közkedvelt lett. A zenekritikusok a rap részt és Martha Wash éneket is dicsérték, ami miatt számukra az év egyik legizgalmasabb dala lett. Az Everybody Dance Now végül platinalemez lett.

2001

Lifehouse – Hanging By A Moment

Lifehouse egy amerikai rockegyüttes. Első debütáló albumuk kislemezeként egyből a Billboard zenei lista elején találta magát. A számot Jason Wade énekes írta, aki elmondta, hogy körülbelül öt perc alatt készült el a nótával. A dal pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól, akik leginkább a hangszerelést értékelték. Hosszú heteken át vezette a Billboard ranglistáját.

Alicia Keys – Fallin’

A második legtöbbet játszott dal 2001-ben, a fiatal énekesnő, Alicia Keys Fallin‘ című zenéje volt. Az amerikai énekes és dalszerző debütáló kislemeze volt a Songs in A Minor stúdióalbumáról. A Fallin’ világszerte nagy sikert aratott. Ezt mi sem bizonyítja, hogy három Gramy-díjat kapott 2002-ben, többek között az év dala, a legjobb R&B dal, és a legjobb női R&B énekes kategóriákban, továbbá jelölték Az év felvételére.

Janet Jackson – All For You

Michel Jackson testvére, Janet Jackson dala volt a harmadik legjátszottabb 2001-ben. Az All For You 2001. március 27-én jelent meg, az azonos nevű stúdióalbumának kislemezeként. A popénekes Janet szerzeménye pozitív kritikát kapott, a rádiók is gyakran játszották. Természetesen a Gramy-díjátadón is zsebelt be díjat, illetve az ASCAP  és a Teen Choice is elismerésekkel jutalmazták.

2011

Adele – Rolling in the Deep 

A Rolling in the Depp az angol énekesnő, Adele szerzeménye. A dal világszinten is hatalmas sikereket ért el, sőt a kritikusok is elismerték és dicsérték. A Rolling in the Deep, több mint 8,7 millió példányban kelt el Amerikában. A Gramy gálán is tarolt, de több díjat is bezsebelt,  sőt a YouTube-on is közel kétmilliárd megtekintésnél tart.

LMFAO ft Lauren Bennett, GoonRock – Party Rock Anthem

Ki ne ismerné ezt a számot? A Party Rock Anthem a mai napig nagyon kedvelt. A Sorry for Party Rocking kislemez Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, Kanadában, Dániában, Franciaországban, Németországban, Izlandon, Írországban, Új-Zélandon, Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is az első helyet birtokolta.  A zene számos díjat zsebelt be, és filmekben és sorozatokban is elhangzott.

Katy Perry – Firework

A Firework Katy Perry harmadik stúdióalbumán hallható. A dal inspiráló, Katy Perry amolyan himnuszként tekint rá. Érdekesség, hogy a  videoklipet Budapesten, a budai várban forgatta.  A rendkívül látványos videó több, mint egy milliárd megtekintést tudhat magáénak a videómegosztón. Az USA-ban lassan lépdelt felfelé a Firework, de végül mégis öt millió példányban kelt el az országban. Az Egyesült Királyságban is sikeres volt, a kislemezből több, mint egy millió fogyott. Ezután meghódította Európát, Kanadát, Ausztráliát is. A dal elhangzott már több eseményen: például a SuperBowl félidejében, duettben egy 12 éves autista kislánnyal, vagy az USA elnökének beiktatásán is 2021-ben.

Reméljük tetszett nektek is ez a kis időutazás és felidéződött néhány dallam az elmúlt évtizedekből. 

Nektek van ezek között kedvenc? 

Hozzászólások