Könyvek

Újabb POKET könyv az automatákban!

Vecsei H. Miklós és csapata annak idején forradalmasította az olvasást és rendkívül fontos szerepet vállalt a népszerűsítésében a Poket elnevezésű kezdeményezéssel. Jópár klasszikust újraélesztettek és szervezetükkel rendszeresen szerveznek vagy éppen támogatnak irodalmi rendezvényeket. Egyáltalán nem űgy tűnik hogy a közeljövőben le akarnának állni, ugyanis nemrégen bejelentettek egy újabb címet, ami azóta már meg is található az automatákban!

Valószínűleg már senkinek nem kell bemutatni a Poketet, mint mozgalmat vagy annak olvasásformáló hatását, de azért álljon itt egy összefoglaló: A mozgalmat Vecsei H. Miklós színész indította el 2018 tavaszán. Csapatával együtt azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy minél több emberrel megszerettessék az olvasást és megismertessenek klasszikus vagy éppen kortárs szerzőket a nagyközönséggel. Automatákat állítottak fel kezdetben Budapest több pontján, amiből a Sztalker csoport által újra kiadott meghatározott műveket lehetett megvenni mindössze egy ezresért. Ma már találkozhatunk ilyen automatákkal többek közt Cegléden, Egerben és az ország több pontján is. A kezdeményezés öt válogatott művel indult, az elsők közt szerepelt többek közt A Pál utcai fiúk vagy éppen Szerb Antal Utas és holdvilágja. Ezeknek a kiadásoknak a különlegessége, hogy egy normál könyvnél sokkal kisebbek, szalagkönyvjelzővel és egyszínű, színes borítóval ellátva. Már a szemnek is kedves, ráadásul mindegyik kötetnek van egy-egy ismert követe is, aki ajánlja az adott könyvet. Így került össze például Ady Endre és a Margaret Island énekesnője Lábas Viki, vagy éppen Molnár Ferenc és Geszti Péter.

Ahelyett azonban, hogy kifújna a projekt, egyre csak jelentik be az újabb és újabb címeket, jelenleg tizenkilenc kötet szerezhető be ilyen automatákból. Legutolsó bejelentésüknek pedig legfőképpen a fantasy és vámpírtörténetek kedvelői örülhettek, ugyanis immár beszerezhető náluk Darren Shan már-már klasszikusnak számító sorozatának első része a Rémségek cirkusza! A sorozatért milliók rajonganak világszerte, és rengetegen miatta kedvelték meg az olvasást, így igazi csemegéről beszélhetünk. Az újonc kötet  mögé, Ember Márk színész állt be.

A könyvről: “Darren Shan átlagos iskolásfiú mindaddig, amíg meghívást nem kap a Rémségek Cirkuszába, ahol szemtől szembe kerül az éjszaka teremtményeivel. Darren barátja halálos csapdába esik, ezért Darrennek alkut kell kötnie az egyetlen személlyel, aki megmentheti Steve életét. Csakhogy ez a személy nem ember.”

 

Nektek melyik a kedvenc POKET könyvetek? Esetleg melyik könyvet szeretnétek, hogy megjelenjen ilyen formában? Írjátok meg kommentben!

Hozzászólások