Sorozatajánló: Sex Education

A mai napra egy sorozatajánlót hoztunk, ami a tavalyi évben debütáló Sex Education (magyar címe: Szexoktatás vagy A felvilágosítás). Az alkotás a Netflix-en indult útnak tavaly 2019. január 19-én saját gyártású sorozatként, magyarul december 5-én jelent meg, a rendezője pedig Laurie Nunn. Valószínűleg a címből már mindenkinek leesett, hogy a sorozatnak a szex a fő témája és kitér minden olyan kérdésre, ami a mai fiatalokat aggaszthatja vagy megtörténhet velük.

A Sex Education főszereplői közé tartozik az Otis Milburn-t alakító színész Asa Butterfield, akit például a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei vagy a Szerelmünk napjai című filmből ismerhetünk, az anyját Jane Milburn-t a lehengerlő Gillian Anderson játssza, akit legutóbb A kém, aki dobott engem alkotásban láthattunk. További főszereplő Otis meleg barátja Eric Effiong, akit Ncuti Gatwa alakít és Maeve Wiley, akinek a bőrébe Emma Mackey bújt, mindkét színésznek ez a sorozat hozhatja meg a várva várt sikert. Adam Groff is kiemelkedő karakterként van jelen a sorozatban, akit Connor Swindells alakít, ő a suli igazgatójának a fia és a rossz tetteiről vagy éppen egy bizonyos testrészéről híres. Végül pedig az élsportoló Jackson Marchettiről is szót kell ejtenünk, akit Kedar Williams-Stirling játszik, aki a rákényszerített jövőkép miatti nyomás és a legnépszerűbb srác szerepét kapta meg.

A Szexoktatás történetében megismerhetünk egy tizenéves fiút, Otist, akinek egy elvált szex terapeuta az anyja. Amint kiderül, hogy a fiatal srácban minden megvan, ami az anyjában, egy évfolyamtársa, Maeve Wiley a pénz miatt kitalálja, hogy titokban tartsanak terápiás beszélgetést az iskolában a különböző problémával küzdő társaiknak. Ez a kis biznisz egész jól működik, de a későbbiekben nagy galibákat fog okozni, mind Otisnak, mind a barátainak.

A sorozatnak már van második évada és berendelték a harmadikat is, így a fiatal fiú története folytatódik. Ebben az évadban többet megtudhatunk az iskola igazgatójáról, Michael Groff-ról, akit a nagyszerű Alistair Petrie alakít. Jackson Marchetti családi háttere is előtérbe kerül, ami miatt a fiatal színész (Kedar Williams-Stirling) karaktere egyre jobban belopja magát a szívünkbe. Szerintünk a második évad főbb szereplői mind nagyszerű jellemfejlődésen mentek keresztül, főleg Aimee Gibbs karaktere, hiszen a kis butácska és felszínes lányból egyszerre lett remek barátnő és felnőtt nő. Őt a gyönyörű Aimee Lou Wood alakította.

Ahhoz képest, hogy lehetne egy igazán rossz, klisékkel teli alkotás, még sem válik azzá és meg tudja ragadni a nézőket, ami után egyre csak többet és többet akarunk belőle. Rengeteg szexuális anyaggal van megtömve és emiatt tarthatunk attól, hogy elveszíti a történetszálát, de szerencsére nem így van. Amikor már úgy érezzük, hogy kezd ellaposodni a sztori, jön valami új, valami vicces dolog vagy épp szívszorító, amitől az egészet újra az egyik kedvenc sorozatunknak gondolunk. Bár vannak olyan részek benne, amit elég túlzónak találhatunk, viszont amikor kitér a melegeket érintő problémákra, a viszonzatlan szerelemre, esetleg az első csókra, a korai vagy késői szexuális együttlétre vagy a párkapcsolatban fellelhető aggodalmakra, akkor úgy érezzük, hogy ez tényleg a fiatalabb generációnak szól, de mégis elmondhatjuk, hogy a 16-os besorolást nem véletlenül kapta meg.

A kritikusok szerint a Sex Education “egy nevetségesen őszinte és üdítően változatos komédia”, ami valóban leírja nagyon röviden a sorozatot. Egyébként igazán jó értékeléseket kapott, a legjobban Ncuti Gatwa alakítását dicsérték, aki valóban a lehető legtöbbet hozta ki karakteréből. Természetesen a főszereplő családot Otis és Jane megformálóit Asa Butterfield-et és Gillian Anderson-t is szép szavakkal illették. Bár a színészek még csak most kezdtek el felfelé ívelni a ranglétrán, úgy gondoljuk, hogy valóban remek karrier elé nézhetnek a legtöbben.

A Sex Education tehát jó értékelést kapott a kritikusoktól és a nézői számok is elég szépen mutattak, ami azt jelenti, hogy még sokáig nézhetjük a sorozatot. Reméljük a harmadik évad is ilyen kiemelkedően jó és rendkívül sok mondanivalóval ellátott történetszállal rukkol elő.

Hozzászólások