MédiaSorozatok

Sorozatajánló: Outlander – Az idegen

Ha egy kis romantikára vágysz, valami szokatlanra, és eleged van a Barátokközt szintű drámából, akkor most mutatunk neked valami mást.

Míg máshol aggódhatunk azon, hogy X és Y összejönnek, addig az Outlander egészen más jellegű gondokat vet fel, és szokatlan izgalmakat élhetünk át.

Az eredeti történet Diana Gabbaldon regényei alapján készült, hasonló címmel. A sorozaton érződik a női hatás, hogy nem csak a történet kap fókuszt, hanem a szerelmi szál is, nem mellesleg egy csipetnyi erotika majdnem minden részre jut.

A főszereplőnk Claire a férjével második nászútjukat töltik Invernessben 1945-ben. Frank, a férj érdekelt a történelemben, egy felmenője után kutat a környéken, aki a 18. században tevékenykedett. Claire figyelemmel kíséri a kutatást, ám egy sorsszerű véletlen miatt visszakerül az időben 1743-ba. A rettentő reális felvezetés után hirtelen érhet minket ez a természetfeletti fordulat, főleg, hogy az írónő mind a két idősíkot a valósághoz hűen kezeli.

A történet a skótok fellázadásának előzményei köré fonódik, ahogy Claire a ehhez a népcsoporthoz kerül. A második világháborúban szanitécként dolgozott, s ez a tudása nagy segítséget jelent neki az új életében. Ahogy próbál lavírozni a hatalmi játszmák között és visszajutni a saját korába, a történelmi tudása teszi ezt könnyebbé és izgalmasabbá. Eleinte sok visszaemlékezést kapunk a múltjára, amiben Frank új információkat oszt meg vele, amiket Claire ebben a különös helyzetben fel tud használni az előnyére.

Számomra a sorozat igazi varázsa az volt, hogy érdekelt, hogyan tud igazodni egy viszonylag modern nő ezekhez a 18. századi viszonyokhoz, hogyan tudja hasznosítani a tudását és hogyan szokja meg a környezetet. Emellett a skót kultúrába, és egy vár hétköznapi életébe is betekintést nyerhetünk, ami a történelem rajongóknak mindenképp jó élmény lehet. Később Franciaországot, a barokk kultúra közepét ismerhetjük meg.

Az igazi töri-rajongóknak pedig az öltözékek jelenthetik a következő pontot a listán, amiért megéri belenézni ebbe a sorozatba. A 20. és a 18. századi jelmezek is gyönyörűek. A skót szoknyákat viselő férfiakat sem nehéz megszokni, sőt nekem kifejezetten tetszettek ezek a viseletek. Egyszer-kétszer még azt is megnézhetjük, hogyan öltöznek fel a szereplők, mit mire kell venni és hogyan illik hordani.

Ezek a ruhák rásegítenek a szép képi világra, ami kicsit mindig borongós, mindig szürke, de ezzel megteremti a sajátos hangulatát. Élmény nézni nem csak a szereplőket, de a tájakat és épületeket is. Ehhez még hozzájön a zene, ami jellegzetesen skótos hangzással. Az opening alatt szóló dallamok alapja skót folkzene, határozottan megadja az alaphangulatot.

Az Outlandert tudom ajánlani a romantika szerelmeseinek, akik nem riadnak vissza egy kis meztelenségtől, illetve azoknak, akik oda meg vissza vannak a történelemért, leginkább a skótokért. Aki pedig aggódna, hogy csak 2 évad a sorozat, ők megnyugodhatnak, mert nemsokára érkezik a harmadik.

képek forrása: http://www.latimes.com, http://www.vanityfair.com, https://www.starz.com

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.