Könyvek

Rainbow Rowell – Tévelygő ​fiú

Miután befejeztem Rainbow Rowell Csak ​így tovább című könyvét nem bírtam magammal és egyből neki is kezdtem a következő résznek , ami a Tévelygő fiú címet viseli. Kíváncsi voltam, hogy miután olyan szép és kerek lezárást kapott Simon Snow és Baz története, mégis hogyan folytatódhat ezután?

A történetről

Baz és Simon kalandokkal teli története Amerikában folytatódik. Miután Simon, Penny és Baz kiderítette, hogy micsoda az Alattomos Üresség és sikeresen megoldották ezt a problémát, Simon teljes letargiába kerül. Habár pozitív véget ért a dolog, kiderült, hogy a Mágus mégsem az, akinek hitték és halála megviselte a fiút, akárcsak varázserejének elvesztése. Penny, hogy kirángassák a mindennapok lehangoló mókuskerekéből úgy dönt, elviszi nyaralni a két fiút Amerikába, ahol még Agatha nevű barátnőjüket is meg tudják látogatni.

Az események azonban egyáltalán nem úgy alakulnak, ahogyan ők azt elképzelték. Az USA-ban levő mágusok elszórtan, bujdokolva élnek és nincsenek törvényeik. A különböző varázslények nem élnek elnyomásban, saját egyezségeket, területeket alakítanak ki, amikkel a trió egyáltalán nincsen tisztában, így nem egy kalandba keverednek útjuk során. Fel is merül bennük, hogy mégis miért vágtak bele ebbe az útba? Vajon jól tették, hogy repülőre szálltak?

Új ország, új varázslények, varázsigék

Picit sajnáltam, hogy Baz, Simon és Penny története Amerikában fog folytatódni, mert nagyon megszerettem a Watford-ot és az ott levő világot, amit felépített Rainbow Rowell. Izgultam, hogy mi lesz, ha végleg kilépünk az iskola kapuiból, pláne úgy, hogy Simon ereje már a múlté. És akkor még nem is említettem, hogy végig azt hittem, elérkezik a két fiú boldogan éltek, amíg meg nem befejezése.

Nos, bár ezt nem kaptam meg, azonban számos újdonságot igen! Kaptunk bőven a különböző varázslényekből, amik között nem csak vámpírok voltak, de különleges sárkányokat, és víz alatt élő lényeket is megismerhettünk, amik teljesen lenyűgöztek. Jólesett ez a fajta újdonság, mert olyan tulajdonságokkal lettek felruházva, amiket korábban nem ismertem.

A varázsigék mit sem érnek

A legtöbb lénnyel úgy sikerült összefutniuk, hogy a fiatalok mágiája mit sem ért. Amerikában ugyanis a varázsigéik nem pont úgy működtek, ahogyan a Wattforba, hiszen a különböző nyelvjárások miatt sok igéjüket nem tudták használni, mivel ezen a térségen másmilyen mondókákat, szólásokat-közmondásokat, szófordulatokat használnak, és ahogyan az a korábbi kötetben kiderült, annál erősebb egy ige, minél járatosabb az a kifejezés a varázstalan emberek körében.

Segítségükre több alkalommal is egy új karakter siet, aki furcsán sokat tud a varázslényekről és a mágusokról. Vajon ki ez a titokzatos varázstalan ember?

Kapcsolati nehézségek

A Tévelygő fiú során tehát egyik kalamajkából kerülnek a másikba és ez nagyon tetszett. Szerettem ezt a pörgős sztorit, mert a kötet során az olvasó egy pillanatig sem unatkozik, mindig van valami konfliktus. A leginkább mégis az kötött le, hogy hogyan alakult a két fiú sorsa. Szomorúan vettem tudomásul, hogy a kettejük közötti kémia továbbra is ott van, azonban a kommunikáció hiánya teljesen szétszakította a két fiút. Ez a probléma egyébként a legtöbb kapcsolatra igaz, ebben a könyvben.

Bosszantott, hogy hol Simon, hol pedig a vámpírfiú szemszögéből olvashattuk azt, hogy mindketten arra várnak, szakítson velük a másik, hogy ne nekik kelljen. Holott, mindkettő szereti a másikat. A birtoklási vágy, a féltékenység, a rajongás jelen van és egyszerűen nem képesek átbeszélni a dolgokat.

Érdekes volt egyébként az is, hogy Simon mennyire nyitott volt az előző könyvben a párkapcsolatra, Bazra, ebben a részben azonban azon is őrlődik, hogy vajon ő most akkor tényleg meleg-e, normális-e az, amit csinál. Erre a szálra nagyon kíváncsi voltam, mert kifejezetten érdekel az, hogy ezt hogyan dolgozzák fel magukban az emberek.

Bővelkedik a cselekményben

Akárcsak a Csak így tovább, úgy a Tévelygő fiú is teljesen beszippantott. Ez a rész talán jobban is tetszett, mint az előző, mert tudtam, mire számítsak és kik a szereplők, milyen világba csöppentem.

Több, az előző könyv végén nyitott kérdésre választ kaptam, de bőven van itt még azért mit kifejteni, úgyhogy izgatottan várom, hogy miket tartogathat még számunkra Rainbow Rowell, ugyanis ebben a kötetben egy igen erős függővéget kaptunk.

Simon, Baz és Penny sorsa tehát folytatódni fog egy harmadik könyvben, aminek nagyon örülök, mert kíváncsi vagyok hogyan alakul a két fiú kapcsolata, illetve Penny, valamint  új karakterünk, Shepard is egyre érdekesebb.

A recenziós példányért köszönet a Fumax Kiadónak!

Rainbow Rowell – Csak ​így tovább

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?