Könyvek

Mackenzi Lee – Úriemberek kézikönyve: a bujaságtól az erényekig

Egy átlagos könyv utazásról, szerelemről és történelemről. Vagy mégsem?

Mackenzi Lee írónő BA (egyetemi alapképzés) minősítést szerzett történelemből és mellette bejárta Európát, aminek köszönhetően tudását összeszedve egy igazán különleges könyvet alkotott meg. Már a mű címe is igen figyelem felkeltő, ám hosszúsága nem túl előnyös számára. Azonban, ha valaki kedveli a régi időkben játszódó történeteket a borító láttán nagy valószínűséggel leemeli a polcról ezt a könyvet. Az Úriemberek kézikönyve: a bujaságtól az erényekigről már írtunk egy könyvajánlót amit ide kattintva elolvashattok.

A főszereplő egy bizonyos Henry Montague, akit születése óta úriembernek nevelnek, azonban úgy tűnik ő sosem lesz képes olyan emberré válni, amilyet elvárnának tőle. Kicsapongó életet él, és nem veti meg a szórakozást, az alkoholt, ahogyan a nők, de még a férfiak társaságát sem. Édesapja az elvártnál keményebben bánik vele és mikor a legjobb barátjával Percyvel nekivágnak az arisztokrata fiataloknak kijáró Grand Tournak (minek keretein belül bejárják Euorópa egyes részeit), sem bízik benne és hagyja egyedül lófrálni, hanem afféle megfigyelő/illembetartó embert küld velük. Ez már önmagában is rossz hír, de még ott csücsül egy bogár Monty fülében, hogy Percy ezután a kiruccanás után elmegy messzire, hogy tanulhasson és isten tudja meddig nem fognak találkozni. Monty úgy tervezte minden percet kihasznál és megpróbálja elrabolni legjobb barátja szívét, azonban ez korántsem egyszerű, ha nem csak a húga, hanem még egy csősz is a nyakukon ragadt. Csakhogy a kezdeti problémák még sehol sincsenek az igazi problémákhoz képest és nem is sejtik milyen kalandok várnak még rájuk.

Az esemény leírása a főszereplő (Monty) szemszögéből történik, ezért megismerhetjük a fiatal érzelmeit, amik kissé önző, néha nem törődöm, de őszinte érzelmek, ám ezenfelül egy-egy szituációban a szórakoztató véleményét is megtudhatjuk, ami egy kellemes hangulatot kölcsönöz a könyvnek, és nagyon jól jön, főleg a megosztóbb fejezetek után.

A történet előrehaladtával az összes szereplő hatalmas jellemfejlődésen megy keresztül, főként természetesen Monty, de a húga Felicity is hatalmas meglepetéseket tartogat a gyanútlan olvasók számára. Talán nem véletlen, hogy a könyv következő részében ő áll majd a cselekmények középpontjában.

Az írónő több társadalmi problémát is boncolgat, de csak olyan mérsékletekig, ami még nem zökkenti ki az olvasót a történetből és a korszakból. Az egyneműek szoros kapcsolatán kívül még belemegy a családon belüli erőszak valamint a fajsúlyos témákba is, amik örök problémák voltak, és valószínűleg sajnos lesznek még a jövőben. Kifejezetten érdekes könyv, ami minőségi kikapcsolódást nyújt hiszen szórakoztat, de ugyanakkor tapintatosan nyúl tabu témákhoz, és többé kevésbé tanulságos is.

Ezt a könyvet az Alexandra kiadónak köszönhetjük és jó esély van rá, hogy nem csak lapokon, de a tv képernyőjén is találkozhatunk majd főhőseinkel, amit én már izgatottan várok, ahogyan a történet folytatását is.

Barry Lyga – Gyilkosokra ​vadászom

Hozzászólások